Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους - Τα άμεσα και έμμεσα κυβερνητικά μέτρα για να χτιστεί το τείχος ανοσίας

Σε «κλοιό» μέτρων τα νησιά, σε αυστηρό πλαίσιο η ψυχαγωγία

2 Ιουλίου 2021 09:12
Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους - Τα άμεσα και έμμεσα κυβερνητικά μέτρα για να χτιστεί το τείχος ανοσίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε «επιθετική» πολιτική προχωρά η κυβέρνηση προκειμένου να πειστούν οι διστακτικοί πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα και να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, ειδικά τώρα που η μετάλλαξη Δέλτα έχει εισχωρήσει στην κοινότητα και η μεταδοτικότητά της είναι απειλητική.

Έτσι μετά τις ανακοινώσεις για χώρους εστίασης covid free και μη, προχώρησε στην αυστηροποίηση του πλαισίου στις μετακινήσεις των μη εμβολιασμένων με τα πλοία στα νησιά.

Έτσι, η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων διαρκώς θα δυσκολεύει, ενώ όσοι εμβολιάστηκαν θα απολαμβάνουν προνόμια. Απαντώντας στις επικρίσεις για μέτρα τιμωρητικού χαρακτήρα ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε ότι οι πολίτες πρέπει να εμπιστευτούν την επιστημονική κοινότητα.

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολιάστους

«Ας ξεφύγουμε από όλες αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας και ας αντιληφθούμε ότι αυτή την στιγμή έχουμε μία θέση ευθύνης απέναντι και στους γύρω μας και στους ανθρώπους με τους οποίους κάθε μέρα βρισκόμαστε μαζί» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο. Με αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να συνεννοηθούμε, να συντονιστούμε και όποιοι προβληματισμοί υπάρχουν να κατατεθούν και να συζητηθούν μαζί με την επιστημονική κοινότητα, μαζί με τους γιατρούς. Δεν μπορούμε να αφήσουμε κάτω από την όποια δική μας διστακτικότητα να κινδυνεύουν άλλες ζωές».

Με όρους δημόσιας υγείας το κράτος δικαίου

Κυβερνητικά στελέχη απαντώντας στις επικρίσεις μερίδας πολιτών που κάνουν λόγο για διχασμό και πολίτες δύο ταχυτήτων υποστηρίζουν ότι το Κράτος Δικαίου αφορά την ίδια την κοινωνία των πολιτών και δεν είναι δίκαιο για κάποιους οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, άρα δεν κινδυνεύουν, να βρίσκονται κάτω από συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, περιορισμών, λόγω κάποιων οι οποίοι έχουν επιλέξει κάτι διαφορετικό.

Το δικαίωμα στην επιλογή είναι δεδομένο και είναι και σεβαστό. Από εκεί και πέρα όμως, ένα Κράτος Δικαίου πρέπει να εξασφαλίζει όρους Δημόσιας Υγείας για όλους τους πολίτες.

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολιάστους - Τα άμεσα και έμμεσα κυβερνητικά μέτρα για να χτιστεί το τείχος ανοσίας

Πώς θα ταξιδεύουμε στα νησιά από τις 5 Ιουλίου

Από Δευτέρα 5 Ιουλίου για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

Για τους ενήλικες:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,
  • αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,
  • αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

Ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και:

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπόλοιπους.

Επίσης, για τις χερσαίες μετακινήσεις αξιολογούνται από την Κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Τα νέα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά

Νέο lockdown από Σεπτέμβρη στην Ελλάδα ΜΟΝΟ για τους ανεμβολίαστους!

Με εντατικούς ρυθμούς προχωράει το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να σημαίνουν συναγερμό για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού και την κυβέρνηση να δίνει έξτρα κίνητρα στους πολίτες για να εμβολιαστούν, ενώ προειδοποιεί με περιοριστικά μέτρα τους αρνητές.

Τα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα τόσο της κοινωνίας, όσο και της οικονομίας συνεχίζουν να γίνονται και πλέον ο καθοριστικός παράγοντας που θα δίνει όλο και περισσότερες ελευθερίες είναι ο εμβολιασμός. Οι ειδικοί επισημαίνουν τον κίνδυνο για ένα 4ο κύμα κορωνοϊού εξαιτίας της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, γι' αυτό και τονίζουν το πόσο αναγκαίο είναι να προχωρήσει ο εμβολιασμός των πολιτών και να χτιστεί μέσα στο καλοκαίρι τείχος ανοσίας.

Περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση μετά τις διευκολύνσεις που ανακοίνωσε για τους εμβολιασμένους έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα για να πείσει τους αρνητές των εμβολίων να εμβολιαστούν. Ενδεικτική είναι η σημερινή τοποθέτηση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, πως μόλις το 0,28% των εμβολιασμένων έχει νοσήσει από κορωνοϊό, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως τα επόμενα περιοριστικά μέτρα που θα ληφθούν, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, θα είναι αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους.

«Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι, που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

27.12.2020-30.6.2021 Έξι μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών αξίζει τον κόπο να δούμε που έχουμε φτάσει έως σήμερα...

Posted by Akis Skertsos on Wednesday, June 30, 2021

Γεωργιάδης: Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά

Μια μεγάλη αλήθεια, όσο κι αν ακούγεται δυσάρεστη, είπε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά», δήλωσε στο ΟΡΕΝ και αποτύπωσε την αγωνία της κυβέρνησης ενόψει ενός τέταρτου κύματος του κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο. Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι και η ελληνική κυβέρνηση -όπως όλος ο κόσμος- ανησυχεί για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εκτιμούν οι επιστήμονες ότι θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Ήδη, η χώρα μας βιώνει τις επιπτώσεις από την κατάσταση που επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιφέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πλήττουν τον τουρισμό.
Σε αυτές τις συνθήκες ένα νέο lockdown το φθινόπωρο θα είχε σοβαρότατες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, που επιχειρεί να αναρρώσει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Εξ ου και οι αποφάσεις για τη λειτουργία χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας μόνο για εμβολιασμένους. Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ξαναμπεί η οικονομική ζωή στον πάγο και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, «θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να το αποφύγουμε».

Εισήγηση για τον εμβολιασμό των παιδιών από 15 έως 17 ετών

«Θα εισηγηθούμε άμεσα τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας από 15 έως 17 ετών», τόνισε σήμερα η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Υπάρχει η σκέψη να εισηγηθούμε τον εμβολιασμό των παιδιών 15 με 17. Μέχρι στιγμής είχαμε τους εφήβους άνω των 18. Θα το εισηγηθούμε, είμαστε στις τελικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση της εισήγησης», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ

 Νέο lockdown από Σεπτέμβρη στην Ελλάδα ΜΟΝΟ για τους ανεμβολίαστους!

«Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν όσο αυξάνει η ηλικία, ειδικά μετά τα 12 έτη αυξάνει και η πιθανότητα μετάδοσης, σχετίζεται και με το πόσο συμπτωματικά είναι».

Όπως εξήγησε, και με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Εμβολιασμών, ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 με 16, ενώ το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί από πέρυσι για την ηλικία άνω των 16. «Προφανώς δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός», σημείωσε πάντως.

Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, 81

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφερόμενος στις μεταλλάξεις που προβληματίζουν την Ευρώπη, μίλησε για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα και έδωσε ένα σοκαριστικό παράδειγμα: «Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1 -δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11. Στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, δεκαέξι. Στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας μόλυνε έξι, οι έξι, 36. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, 81».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share