Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καιρός σήμερα: Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος και την Παρασκευή - Σάκης Αρναούτογλου: «Κόβεται» στα δυο η χώρα

Καταιγίδες στα βόρεια, 39άρια στα νότια

2 Ιουλίου 2021 07:23
Καιρός σήμερα: Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος και την Παρασκευή - Σάκης Αρναούτογλου: «Κόβεται» στα δυο η χώρα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός σήμερα: Υψηλών θερμοκρασιών συνέχεια και την Παρασκευή μετά το σκηνικό ταλαιπωρίας που δημιούργησε ο καύσωνας την Πέμπτη.

Σε ορισμένες περιοχές ο υδράργυρος θα δείξει 40 βαθμούς, ενώ στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 39 βαθμοί.

Σταδιακές ανάσες δροσιάς αναμένονται από το Σάββατο, με τη ζέστη να υποχωρεί ελαφρώς.

Πιο ζεστή ημέρα θεωρήθηκε η Πέμπτη, με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει στους 44 βαθμούς.

Η μεγαλύτερη θερμοκρασία καταγράφτηκε στα Χανιά (περιοχή Νεροκούρου) με 44,3 βαθμούς. Ακολούθησαν Άργος (43,8), Ψαχνά Ευβοίας (43,3), Τανάγρα (43,2) και Αυλίδα (43). Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, ότι 78 σταθμοί του δικτύου του Αστεροσκοπείου κατέγραψαν θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου.

Ο φτερωτός άνεμος Λίβας (Λιψ), που αντιπροσωπεύει το νοτιοδυτικό άνεμο στον Πύργο των Αέρηδων στην Πλάκα της Αθήνας, ήταν «υπεύθυνος» για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες την Πέμπτη, σύμφωνα με το meteo.

Η θερμή εισβολή των αερίων μαζών, σε συνδυασμό με την επίδραση της τοπογραφίας στη νοτιοδυτική και δυτική ροή των ανέμων, οι οποίοι δρουν ως καταβάτες στα ανατολικά τμήματα, οδήγησαν τις μέγιστες θερμοκρασίες σε τιμές που έφτασαν και τοπικά ξεπέρασαν τους 44 βαθμούς.

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Παρασκευή

Στη Θράκη, την ανατολική και την κεντρική Μακεδονία άστατος με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Στα βορειοανατολικά πρόσκαιρα βόρειοι βορειανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.

 Καιρός σήμερα: Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος και την Παρασκευή

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
Αναλυτικότερα η μέγιστη θερμοκρασία στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμοί Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 38 με 40, στις νησιωτικές περιοχές τους 35 με 37 βαθμοί Κελσίου αλλά στην Κρήτη θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από το απόγευμα στη Χαλκιδική άστατος καιρός με νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες και τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 και τοπικά έως 37 βαθμούς Κελσίου.Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά 5, και από τις μεσημβρινές ώρες 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 και στα ηπειρωτικά τοπικά έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσειςστα βόρεια ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στα νότια το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση στα βόρεια από αργά το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 και τοπικά 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και από το μεσημέρι πρόσκαιρα στα δυτικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 36 και στην Κρήτη κατά τόπους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και από το βράδυ βορείων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ..
Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 και τοπικά τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 πρόσκαιρα το πρωί έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός το Σάββατο

Στα ανατολικά τμήματα της Μακεδονίας, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και πιθανώς στην ανατολική
Στερεά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.

Μεμονωμένες καταιγίδες πιθανώς να εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στις Σποράδες και τη Χαλκιδική και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν.

 Καιρός σήμερα: Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος και την Παρασκευή

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας,
της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα και θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 34 με 36 και στα νησιά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα
ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και πιθανώς να εκδηλωθούν όμβροι στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5, στα νότια τοπικά 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια.

Σάκης Αρναούτογλου: «Κόβεται» στα δυο η χώρα - Καταιγίδες στα βόρεια, 39άρια στα νότια

Καταιγίδες, μπόρες και βροχές θα πλήξουν τη μισή χώρα την Παρασκευή, ενώ στην άλλη μισή θα επικρατεί ηλιοφάνεια. Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου.

Σταδιακή θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, πρώτα στη Βόρεια Ελλάδα και μετά και κατά τη διάρκεια του απογεύματος και το βράδυ θα αρχίσει να υποχωρεί αυτό το πολύ έντονο κύμα ζέστης και στην υπόλοιπη χώρα, τονίζει ο Σάκης Αρναούτογλου.

Προς το Σαββατοκύριακο τα πράγματα θα δροσίσουν σχετικά αρκετά, κυρίως στις ανατολικής και βόρειες περιοχές της χώρας, προσθέτει ο μετεωρολόγος της δημόσιας τηλεόρασης.

Την Παρασκευή θα έχουμε και κάποια αστάθεια, η οποία θα είναι και έντονη κυρίως στη βορειοανατολική Ελλάδα και μάλιστα από τις πρωινές κιόλας ώρες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες λοιπόν στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός θα καταστεί άστατος και κυρίως σε περιοχές της Θράκης αναμένεται να βγάλει κάποιες διάσπαρτες βροχές, μπόρες και τοπικές καταιγίδες.

Θέλει προσοχή, καθώς τα εν λόγω φαινόμενα μπορεί να έχουν έντονο χαρακτήρα και μάλιστα να συνοδεύονται από δυνατό άνεμο.

Πιο τοπικά θα είναι τα φαινόμενα στην Ανατολική Μακεδονία.

Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει ηλιοφάνεια, εκτός από τη βόρεια-βορειοδυτική χώρα όπου θα σχηματιστούν κάποιες συννεφιές, ενώ η έντονη θολούρα που έχει δημιουργήσει η αφρικανική σκόνη τα τελευταία 24ωρα θα έχει υποχωρήσει, έχοντας εκτοπιστεί πάρα πολύ νοτιοανατολικά.

Στις θερμές ώρες της ημέρας, σχεδόν σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά αυτήν τη φορά και σε νησιωτικά τμήματα του Θρακικού Πελάγους, ο καιρός θα πάλι είναι άστατος και θα δημιουργηθεί ένας νέος γύρος με μπόρες και τοπικές καταιγίδες.

Στα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα της χώρας, θα συννεφιάζει όσο βαδίζουμε προς το απόγευμα και μπορεί να έχουμε τοπικές μπόρες και στα υπόλοιπα ορεινά, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

Από το βράδυ, αυτή η αστάθεια θα μετατοπιστεί λίγο πιο νότια.

Σε περιοχές λοιπόν του Θρακικού Πελάγους, σε νότιες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στη Χαλκιδική) μέχρι και στη Λήμνο και στη Λέσβο, θα έχουν άστατο καιρό και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, με την εκδήλωση μπορών και τοπικών καταιγίδων.

Στην Ανατολική Μακεδονία μπορεί να σημειωθούν κάποιες τοπικές μπόρες μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες.

Γενικά οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν. Αυτό θέλει προσοχή, διότι οι άνεμοι θα ενισχυθούν και στη θάλασσα, κατά τόπους και στην ξηρά.

Κι επειδή αυτοί οι άνεμοι θα είναι ιδιαιτέρως ξηροί και θερμοί σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές, τουλάχιστον μέχρι και αργά το μεσημέρι, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι αρκετά μεγάλος.

Η υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να είναι της τάξεως των 37 βαθμών Κελσίου, στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο, αλλά τοπικά δεν αποκαλείται ο υδράργυρος να φθάσει μέχρι και τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αθήνα και την Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 27 μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη -όπου προς το βράδυ ο καιρός αναμένεται να είναι αρκετά άστατος και να βγάλει μπόρες και καταιγίδες- Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 27 μέχρι και τους 35 βαθμούς Κελσίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share