Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς - Ποιες περιοχές βρίσκονται σε επιφυλακή - Στους 44 βαθμούς η θερμοκρασία

Έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί

1 Ιουλίου 2021 08:45
Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς - Ποιες περιοχές βρίσκονται σε επιφυλακή - Στους 44 βαθμούς η θερμοκρασία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Πέμπτη 1η Ιουλίου, σε έξι περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Έξι περιοχές της χώρας θα βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας – εκτός της νήσου Σκύρου, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ. Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Λάρισας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας

Ταυτόχρονα, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Στην ανακοίνωση του Π.Σ. τονίζεται ότι σε άμεση συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Από την πυροσβεστική απευθύνεται έκκληση στους πολίτες

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών, αναφέρει η ανακοίνωση.

Τρόμος από τον καύσωνα: Οι καιρικές συνθήκες της Πέμπτης παρόμοιες με εκείνες στο Μάτι, 3 χρόνια πριν!

Καιρός: Σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο κύμα του μακρύτερου καύσωνα των τελευταίων ετών, που σαρώνει τη χώρα. Το αποπνικτικό «κοκτέιλ» σκόνης και ζέστης, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ταλαιπωρεί τα αστικά κέντρα για ένατη συνεχόμενη μέρα, δοκιμάζοντας τις αντοχές των πολιτών.

Με τον καύσωνα να «πυρώνει» μέρες τώρα κτίρια και άσφαλτο, η κυκλοφορία στους δρόμους της πρωτεύουσας μοιάζει με άσκηση αντοχής. Ενδεικτικά, γύρω στις 15:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, το θερμόμετρο στη Βάρη είχε σκαρφαλώσει στους 39 βαθμούς υπό σκιά. Ο υδράργυρος ανέβηκε στους 38°C στη Φιλαδέλφεια, το Μενίδι , τα Πατήσια, αλλά και σε βορειότερα προάστια της Αθήνας, όπως το Ψυχικό και το Μαρούσι.

«Πρέπει οι ευπαθείς ομάδες να έχουν καλή ενυδάτωση. Τρία λίτρα νερό την ημέρα, καλή διατροφή όπως φρούτα και λαχανικά, αποφυγή κυκλοφορίας τις ώρες υψηλής ηλιοφάνειας» σημείωσε ο οικογενειακός γιατρός, Κωνσταντίνος Μπαλάσκας.

Ασφυκτική ήταν η κατάσταση και στην υπόλοιπη χώρα, με το θερμόμετρο το μεσημέρι στην Κόνιτσα να χτυπά 40άρι. Στη Λειβαδιά και τη Θήβα ο υδράργυρος έφτασε τους 39 βαθμούς, στα Ιωάννινα τους 38, ενώ στο Άργος έδειξε 37 βαθμούς Κελσίου.

Τρόμος από τον καύσωνα: Οι καιρικές συνθήκες της Πέμπτης παρόμοιες με εκείνες στο Μάτι, 3 χρόνια πριν!

Καύσωνας: Οι θερμοκρασίες την Πέμπτη - «Παρόμοιες οι συνθήκες με εκείνες στο Μάτι»

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σημείωσε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα, ότι τέτοιο καύσωνα είχαμε να ζήσουμε από το 2017.

Την Πέμπτη 1η Ιουλίου, αναμένεται ο υδράργυρος να φτάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου στα Φάρσαλα, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τη Θήβα και τη Λειβαδιά. Το θερμόμετρο θα δείξει 42 βαθμούς στο Άργος και τη Λαμία και 41 βαθμούς στο Άστρος Κυνουρίας. Στην Αθήνα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 41 °C, όμως και το βράδυ της Πέμπτης θα είναι δύσκολο, καθώς η θερμοκρασία δε θα πέσει κάτω από 25°C.

Ο κ.Κολυδάς αναφέρθηκε και στους ενισχυμένους δυτικούς ανέμους που αναμένονται αύριο, οι οποίοι παραπέμπουν στις συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη φονική πυργκαγιά στο Μάτι.

Ο καύσωνας θα αρχίσει να υποχωρεί από την Παρασκευή σταδιακά και πλήρως σε όλη τη χώρα το Σάββατο.

Γιάννης Καλλιάνος: «Με τέτοιες θερμοκρασίες ξέσπασε η φωτιά στο Μάτι!» - Οι περιοχές που θα πληγούν από τον καύσωνα

Ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος χτύπησε καμπανάκι για τις περιοχές που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή την αυριανή μέρα, για το πότε θα τελειώσει ο καύσωνας, αλλά και για το ποιοι θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Παράλληλα, ο Γιάννης Καλλιάνος είχε κάνει και μία τρομακτική προειδοποίηση από τα κοινωνικά δίκτυα για αύριο Πέμπτη!

«Από σήμερα έχει ξεκινήσει ένας νέος και πιο ισχυρός καύσωνας που θα μας επηρεάσει μέχρι και την Παρασκευή» αναφέρει στο sputnik. Αύριο, όμως, Πέμπτη, θα είναι η πιο δύσκολη μέρα μιας και τα θερμόμετρα θα είναι στο κόκκινο.

Για αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους παρακάτω νομούς

  • Νομός Αττικής: 41-42°C, με μικρή πιθανότητα για τοπικά 43°C
  • Νομός Θεσσαλονίκης: Στα ανατολικά τμήματα 41°C
  • Νομός Λάρισας: 42-43°C
  • Νομός Τρικάλων: 40-41°C
  • Νομός Καρδίτσας: 42°C
  • Νομός Μαγνησίας: 43°C
  • Νομός Φθιώτιδας: 43-44°C
  • Νομός Βοιωτίας: 42-43°C
  • Νομός Εύβοιας: 42-43°C, στα κεντρικά τμήματα
  • Νομός Κορινθίας: 41-42°C
  • Νομός Αργολίδας: 42-43°C
  • Νομός Αρκαδίας: Στα ανατολικά τμήματα 41-42°C
  • Νομός Μεσσηνίας: 41-42°C
  • Νομός Λακωνίας: 43-44°C
  • Νομός Ηρακλείου, στην Κρήτη: 40°C, στα νότια 41-42°C
  • Νομός Λασιθίου: 41-42°C

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, δεν φαίνεται η θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40°C, και αν γίνει αυτό θα είναι κάπου πολύ τοπικά λόγω ευνοϊκού ανέμου.

Προειδοποίηση Γιάννη Καλλιάνου για τον καύσωνα

Γιάννης Καλλιάνος: «Είχε ξεσπάσει η φωτιά στο Μάτι με τέτοιες θερμοκρασίες»

Ο μετεωρολόγος, χτυπάει καμπανάκι μιας και όπως λέει όταν είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά στο Μάτι είχαμε τέτοιες θερμοκρασίες αλλά και έναν πολύ ισχυρό δυτικό άνεμο, που έφτανε τα 9 με 10 μποφόρ τότε. Τώρα δεν θα φτάσει τα 9 με 10 μποφόρ, θα φτάσει τα 5 με 6 και τοπικά τα 7.

«Απλά λόγω του παρελθόντος και της κατάστασης που είχαμε βιώσει εκείνη την περίοδο, εκφράζω την αγωνία μου, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς δηλαδή, θα είναι δύσκολη περίπτωση όχι μόνο για την Αττική, αλλά για όλα τα ανατολικά ηπειρωτικά τμηματα» υποστηρίζει.

Υψηλός ο κίνδυνος για πυρκαγιά υπάρχει, αύριο, ιδιαιτέρως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα.

«Έχει ξαναγίνει αρκετές φορές στο παρελθόν να έχουμε 42 και 43°C, έχουμε περάσει και πιο δύσκολα. Το ενοχλητικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι έχουμε έναν παρατεταμένο καύσωνα 9 ημερών μέχρι σήμερα και αύριο 10. Όλο το 3ο δεκαήμερο του Ιουνίου το περάσαμε με πολύ αυξημένες θερμοκρασίες σε σχέση με τη μέση τιμή για την εποχή»

Την Παρασκευή θα πέσει ελάχιστα η θερμοκρασία, στα κεντρικά και νότια της επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης πιθανότατα και της περιοχής της Αττικής όπουο υδράργυρος θα φτάσει τους 39°C με 40°C.

Από το Σάββατο πια, για τις περισσότερες περιοχές τις χώρας ο υδράργυρος θα φτάνει τους 35-36 βαθμούς Κελσίου μέγιστες τιμές.

Από Δευτέρα-Τρίτη, «φαίνεται να ξανανεβαίνει λίγο η θερμοκρασία αλλά δεν ξέρει κανείς αν θα φτάσουμε σε επίπεδα καύσωνα ή αν θα είναι απλά, μια μικρή άνοδος» σημειώνει.

Ποιοι πρέπει να προσέξουν

Οι ιδιαιτέρως ευπαθείς ομάδες μας λέει ο κ. Καλλιάνος, πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας, δηλαδή από τις 11-12 το μεσημέρι μέχρι τις 5-6 το απόγευμα, που εκεί η ακτινοβολία έχει μέγιστη ένταση και οι θερμοκρασίες φτάνουν τις υψηλότερες τιμές.

Άνθρωποι με καρδιολογικά προβλήματα, κρίσεις άσθματος «θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και τη βαριά άσκηση» καταλήγει

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share