Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Εμβολιασμένοι vs μη εμβολιασμένοι: Η νέα «κανονικότητα» με δύο Ελλάδες! Που μπαίνουν «φράχτες» από 15 Ιουλίου - Οι ανακοινώσεις που έρχονται

Το χαρτζιλίκωμα στους νέους και οι «βόμβες» της Αθηνάς Λινού

30 Ιουνίου 2021 17:15
Εμβολιασμένοι vs μη εμβολιασμένοι: Η νέα «κανονικότητα» με δύο Ελλάδες! Που μπαίνουν «φράχτες» από 15 Ιουλίου - Οι ανακοινώσεις που έρχονται
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εμβολιασμένοι vs μη εμβολιασμένοι: Μια «νέα Ελλάδα» παρουσίασαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επικρατείας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς χώρισαν και επισήμως τους Έλληνες «στα δύο». Ενώ, με μελανά χρώματα περιέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, την κατάσταση που μπορεί να διαμορφωθεί στην οικονομία τον χειμώνα, αν η χώρα βρεθεί στη δίνη ενός νέου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, και αναγκαστεί σε lockdown υπό το βάρος της μετάλλαξης Δέλτα.

Η νέα «κανονικότητα» θα περιλαμβάνει δραστηριότητες τις οποίες θα μπορούν να κάνουν μόνο οι εμβολιασμένοι (πχ γήπεδα), ενώ και στους χώρους που θα επιτρέπεται η είσοδος και σε εμβολιασμένους και σε μη εμβολιασμένους (εστίαση κτλ.) η κυβέρνηση ζητάει από τους επιχειρηματίες να βάζουν «φράχτες» μεταξύ των ανθρώπων.

Όλο αυτό... όπως λένε για την ασφάλεια των εμβολιασμένων! Την ώρα που οι πολίτες που εμβολιάστηκαν -υποτίθεται- το έκαναν για να έχουν είναι ασφαλείς και να μην κολλήσουν κορωνοϊό.

Τι θα ισχύει

Στους αμιγείς κλειστούς χώρους πλην κέντρων διασκέδασης, δηλαδή εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφους και θέατρα θα ισχύει πληρότητα 85%, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self-test γονέων.

Στους αμιγείς υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων θα ισχύει η πληρότητα 85% και δεν θα απαιτείται μάσκα ενώ στα αμιγή υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ) η πληρότητα θα ανέρχεται στο 60%.

Τέλος, στα ανοικτά και κλειστά γήπεδα (αμιγείς χώροι) προβλέπεται πληρότητα 85%, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self-test γονέων.

Στους μικτούς κλειστούς χώρους η πληρότητα θα είναι 50%. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά και για τους μη εμβολιασμένους θα απαιτείται προηγούμενο αρνητικό rapid test.

Στους μεικτούς υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων η πληρότητα θα ανέρχεται στο 75% για χώρους με λιγότερους από 1.000 καθήμενους, στο 70% για χώρους με λιγότερους από 5.000 καθήμενους και στο 65% για χώρους με λιγότερους από 15.000 καθήμενους. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.

Στα μικτά υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης η πληρότητα θα ανέρχεται στο 25% και προηγούμενο αρνητικό rapid test θα είναι υποχρεωτικό για μη εμβολιασμένους. Τέλος, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ανοικτά και κλειστά γήπεδα για μη εμβολιασμένους.

Νέες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διευκρινιστεί τι θα γίνει με χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερα από 15.000 άτομα, καθώς δεν περιλαμβανόταν στις χθεσινές ανακοινώσεις. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η πληρότητα να βρίσκεται στο 60%

«Βόμβες» από την Αθηνά Λινού: «Επικίνδυνο ιατρικά το δέλεαρ των 150 ευρώ στους νέους!»

Σάλο έχει προκαλέσει η κίνηση της κυβέρνησης να «εξαγοράσει» με 150 ευρώ τους νέους από 18-25 ετών προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «επιβράβευση» των νέων στους οποίους εδώ και ένα χρόνο εναποθέτει τις ευθύνες για την διασπορά του ιού, όμως την ίδια στιγμή οι πολίτες κάνουν λόγο για απόπειρα «ψηφοθηρίας» σε μια ηλικιακή ομάδα που φέρεται να είναι ακράδαντα απογοητευμένη.

Την ίδια στιγμή, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού εκφράζει την έντονη ανησυχία και την διαφωνία της για το λεγόμενο Freedom Pass που προσφέρει 150 ευρώ στους νέους για να το ξοδέψουν σε διακοπές, συναυλίες και θεάματα.

«Λάθος να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν πράγματα μετά την πρώτη δόση»

Σύμφωνα με την Αθηνά Λινού «είναι λάθος να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν πράγματα μετά την πρώτη δόση και μάλιστα σε 24 ώρες από την πρώτη δόση» δήλωσε μιλώντας στον Alpha 9,89. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ υπενθυμίζει ότι η πρώτη δόση του εμβολίου δεν προστατεύει από την μετάλλαξη Δέλτα: «Εμένα αυτή η εξαγγελία με έκανε να ανησυχήσω ιδιαίτερα – δεν ξέρω αν είναι καλή ή κακή κίνηση. Ξέρουμε ότι η πρώτη δόση δεν καλύπτει και δεν καλύπτει καθόλου το variant Δέλτα, ελάχιστα, επομένως είναι πολύ επικίνδυνο ιατρικά. Επομένως, αν προκριθεί μια τέτοια κίνηση να είναι 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση» τόνισε.

Επιπλέον, η ίδια απαντώντας στην ερώτηση για το αν η Επιτροπή των Ειδικών έδωσε το «πράσινο φως» για το Freedom Pass στους νέους, η κα. Λινού είναι βέβαιη ότι η κυβέρνηση δεν συμβουλεύτηκε την Επιτροπή:

«Προφανώς δεν τους συμβουλεύτηκαν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας απλός γιατρός που διαβάζει στοιχειωδώς τη διεθνή βιβλιογραφία θα συμβούλευε και θα συμφωνούσε με κάτι τέτοιο. Όλες οι μελέτες λένε ότι είναι γύρω στο 30% η προστασία στο συγκεκριμένο στέλεχος που μας απασχολεί τώρα, το Δέλτα. Η πλειονότητα είναι υποψήφιοι να κολλήσουν και να κολλήσουν σοβαρά» δήλωσε και πρόσθεσε ότι είναι επικίνδυνο οι νέοι να ενθαρρύνονται να κινηθούν και να κάνουν δραστηριότητες πριν περάσουν 15 μέρες από την δεύτερη δόση.»

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share