Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2023

Η μυστηριώδης ζωή του κλέφτη της Πινακοθήκης - Τα ταξίδια στο εξωτερικό και το... πάθος για την Τέχνη (Video)

Tο παρελθόν του δράστη - Πώς τελικά... ναυάγησε το σχέδιο του 49χρονου ελαιoχρωματιστή

30 Ιουνίου 2021 16:16
Η μυστηριώδης ζωή του κλέφτη της Πινακοθήκης - Τα ταξίδια στο εξωτερικό και το... πάθος για την Τέχνη (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η κλοπή του αιώνα, που έγινε πριν από 9 χρόνια στην Εθνική Πινακοθήκη, εξιχνιάστηκε, ωστόσο το πέπλο μυστηρίου γύρω από τον 49χρονο δράστη παραμένει.

Ποιος είναι ο καθ΄ομολογίαν κλεφτης των Πικάσο και Μοντριάν. Τα ταξίδια στο εξωτερικό και το… πάθος για την τέχνη. Τι δήλωσε ο εικαστικός, Μιχαήλ Ρωμανός, που γνώρισε τον δράστη το 2011, κατά τη διάρκεια έκθεσής του.

Η ομολογία του, η λεπτομερής περιγραφή για τον τρόπο που κατάφερε εκείνη τη νύχτα του Ιανουαρίου 2012 να εισβάλει στην Εθνική Πινακοθήκη, ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή.

Αποκάλυπτε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια και έναν άνθρωπο σαφέστατα ιδιοφυή, που κινήθηκε προσεκτικά, στρατηγικά και έξυπνα, μέσα στο σκοτάδι, καταφέρνοντας να φύγει από εκεί, τέσσερις ώρες αργότερα, έχοντας στα χέρια του έναν θησαυρό εκατομμυρίων.

Και με ένα ταξί και τον θησαυρό στην τσάντα του να επιστρέψει στο σπίτι του, ασφαλής! Στη συνέχεια, επί εννιά χρόνια κινήθηκε στο τρίγωνο Αγγλία-Ολλανδία-Ελλάδα, χωρίς να κινεί την παραμικρή υποψία. Ο απόλυτος φαντομάς.

Ο ίδιος υποστήριξε στην ομολογία του ότι έδρασε μόνος του -κάτι που δεν αμφισβητούν οι Αρχές- και ότι ο λόγος της κλοπής δεν ήταν άλλος από την αγάπη του για την τέχνη. Υποστήριξε δηλαδή, με πάθος, ότι ο μόνος λόγος που έκλεψε τον Πικάσο, τον Μοντριάν και το σκίτσο του Μονκάλβο ήταν γιατί ήθελε απλά να έχει κάποια έργα τέχνης σπίτι του (τα οποία κατέληξαν κρυμμένα στην τουαλέτα και το ένα... μέσα στην τουαλέτα, κατά τους ισχυρισμούς του). Μάλιστα δήλωσε ότι ανακουφίστηκε, αγαλλίασε και ένιωσε ότι απελευθερώνεται όταν... συνελήφθη και η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε τα έργα που πριν από λίγο καιρό είχε κρύψει, κάτω από βάτα, σε μια ρεματιά στην Κερατέα.

Και μπορεί τα έργα να εντοπίστηκαν -με εξαίρεση τον Μονκάλβο- και τις επόμενες ημέρες να επιστρέψουν στην Εθνική Πινακοθήκη, μπορεί εν πρώτοις το μυστήριο γύρω από τον φαντομά της κλοπής του αιώνα να λύθηκε, αλλά το μυστήριο γύρω από τον ρόλο του και το ποιος πραγματικά είναι ο 49χρονος και τι ήθελε να κάνει τους πίνακες, παραμένει.

Η μυστηριώδης ζωή του κλέφτη της Πινακοθήκης

Η ζωή που έκανε, άλλωστε, κινεί υποψίες. Ελαιοχρωματιστής, κατ' επάγγελμα, δεν ήταν. Μπορεί από χθες να έχει βαφτιστεί «ελαιοχρωματιστής», αλλά ο 49χρονος συλληφθείς δεν ζούσε από αυτό το επάγγελμα, ούτε τώρα, ούτε την προηγούμενη δεκαετία, ούτε και πριν από την κλοπή. Κάποια στιγμή στη ζωή του δούλεψε περιστασιακά ως ελαιοχρωματιστής και αυτό ήταν όλο.

Τα τελευταία χρόνια, χωρίς να διευκρινίζεται ούτε από τον ίδιο ούτε και από κάποιον άλλον το πώς, ζούσε άνετα, στο τρίγωνο Αγλλία-Ολλανδία-Ελλάδα, κάνοντας ακριβά ταξίδια και σε άλλα μέρη στο εξωτερικό. Στον λογαριασμό του στο Twitter δήλωνε ArtFreak, έκανε αναρτήσεις γύρω από την τέχνη και ποσταρίσματα τόσο για τον Πικάσο, όσο και για τον Μοντριάν. Σαν να μας τρόλαρε...

Ο τρόπος, λοιπόν, που ζούσε κινεί δικαιολογημένα υποψίες. Και ένα από τα σενάρια που ακούγονται είναι ότι ο 49χρονος κινούνταν στον σκοτεινό κόσμο, όχι επιδιώκοντας να κάνει κάποια πώληση στη μαύρη αγορά έργων τέχνης, αλλά... αντιγράφοντας έργα τέχνης! Ελαιοχρωματιστής ή αντιγραφέας έργων τέχνης λοιπόν; Ανώτατες πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. πάντως σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο, προσώρας, δεν προκύπτει.

Σε ό,τι αφορά το σενάριο της διοχέτευσης των κλοπιμαίων στη μαύρη αγορά, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν ήθελε να πουλήσει τα έργα, ότι δεν το σκέφτηκε και δεν το προσπάθησε ούτε για μια στιγμή. Η ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο, έχει διαφορετική άποψη. Υπάρχουν, άλλωστε, πληροφορίες ότι προσπάθησε ανεπιτυχώς να πουλήσει τον Πικάσο και ότι απλά περίμενε την κατάλληλη στιγμή.

Ενα τέτοιο έργο τέχνης, που έχει κλαπεί από μια Εθνική Πινακοθήκη, δεν είναι άλλωστε εύκολο να πωληθεί. Πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο, την κατάλληλη στιγμή, και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο 49χρονος περίμενε ακριβώς αυτή την ευκαιρία.

Εθνική Πινακοθήκη - Κλεμμένοι πίνακες: Πουλήθηκε το τρίτο “χαμένο” έργο;

Μυστήριο με το τρίτο έργο που δεν έχει βρεθεί και το οποίο ο δράστης ισχυρίστηκε πως χρησιμοποίησε για να σκουπιστεί όταν τραυματίστηκε και στη συνέχεια… το πέταξε. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό ο πίνακας του Πικάσο να έχει πουληθεί. Τι “προδίδουν” τα τελευταία στοιχεία.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share