Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μετάλλαξη Δέλτα: Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, ογδοντάεναν - Προσβάλλει κυρίως νέους, ακόμα και 8χρονα

Νέος εφιάλτης προ των πυλών!

30 Ιουνίου 2021 09:53
Μετάλλαξη Δέλτα: Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, ογδοντάεναν - Προσβάλλει κυρίως νέους, ακόμα και 8χρονα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στη μετάλλαξη Δέλτα ήταν υψηλή μεταδοτικότητά της αλλά και στα προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες εστίασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης (30/6) ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Η συνάθροιση εμβολιασμένων δεν δημιουργεί πρόβλημα», υπογράμμισε μιλώντας στο Mega ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αναφερόμενος στα προνόμια που θα δοθούν σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

«Έχουμε ένα 37,3% πλήρως εμβολιασμένων. Κι ένα 11% με την πρώτη δόση γι αυτό έχουμε αυτά τα μέτρα που έχουμε. Οι εμβολιασμοί τρέχουν με 1% την ημέρα και μπορεί να τρέξουν και με 1,5%. Έχουμε εμβολιασμούς και με το μονοδοσικό. Να μην έχουμε μείωση του ρυθμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και να μην μειωθούν οι ρυθμοί επειδή όσοι επιθυμήσουν θα εξαντληθούν και θα έχουμε ανθρώπους αναβλητικούς με τον εμβολιασμό. Μπορούμε να φτάσουμε στο 70% τέλη Αυγούστου. Αν συνεχίσουμε με 1% τη μέρα μετά από 60 ημέρες θα προστεθεί ένα ακόμα 30%», εξήγησε.

Μετάλλαξη Δέλτα: Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, ογδοντάεναν

Εστιάζοντας στα προνόμια και τα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν σημείωσε: «Το πως θα λειτουργήσουν τα μέτρα δεν το ξέρω. Αυτά γίνανε επειδή οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί έχουν δυνατότητες που τις στερούνταν. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να μην στερούνται τις δυνατότητες που έχουν. Αλλιώς θα μπαίναμε σε έναν διαρκή περιορισμό που αφορά ανθρώπους που το χρειάζονται. Το πιο αποτελεσματικό είναι το γήπεδο. Όσοι θέλουν να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας μετά την ανακοίνωση του Ολυμπιακού θα εμβολιαστούν, αυτό σίγουρα θα αποτελεί κίνητρο. Για τα υπόλοιπα δεν ξέρω.»

Δείτε με την ευκαιρία: Νέο lockdown το φθινόπωρο εάν δεν αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών

«Το τεστ δεν είναι ισοδύναμο του εμβολιασμού. Με το τεστ υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος γι’ αυτό σε κλειστούς χώρους συνεχίζει το μέτρο της μάσκας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την μολυσματικότητα των μεταλλάξεων ο κ. Εξαδάκτυλος έδωσε ένα αριθμητικό παράδειγμα: «Στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1 δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11, στον ιό της πρώτης φάσης ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, δεξαέξι, στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω, δηλαδή ο ένας, έξι, οι έξι, τριαντάεξι. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, ογδοντάεναν».

«Από σοβαρή νόσηση και θάνατο οι εμβολιασμένοι δεν διατρέχουν κίνδυνο», υπογράμμισε.

Μετάλλαξη Δέλτα - Τζανάκης: Προσβάλλει κυρίως νέους, ακόμα και 8χρονα

Θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στον κλάδο των εκπαιδευτικών έθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία φαίνεται να προσβάλλει κυρίως τους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών. Ευτυχώς δε νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά στον Σκάι. Αισιόδοξο, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ορφανά κρούσματα στην κοινότητα, αλλά για περιστατικά που ανακαλύφθηκαν ως στενές επαφές.

Ερωτηθείς αν τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές από τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι όλοι οι κορονοϊοί μπορούν να προκαλέσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις, νόσο kawasaki και άλλες καρδιαγγειακές νόσους. «Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να νοσήσει έστω και ασυμπτωματικά ένα παιδί γιατί τέτοια προβλήματα μπορεί να τα εκδηλώσει 1-1,5 μηνά μετά την αρχική νόσηση. Κι εδώ έρχεται η μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούμε εμείς οι μεγάλοι για να μην κολλήσουμε τα παιδιά. Είναι δυνατόν να έχουν τα παιδιά μας αυτούς τους κινδύνους; Είναι δυνατόν να τα στείλουμε τον Σεπτέμβρη στο σχολείο, να διατρέχουν αυτούς τους κινδύνους με δασκάλους, καθηγητές, γονείς και παππούδες ανεμβολίαστους;», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πρέπει να συμπεριλάβει και τον κλάδο των εκπαιδευτικών, γιατί ένας εκπαιδευτικός μπορεί να λειτουργήσει ως υπερμεταδότης, καθώς έχει να κάνει με μεγάλες ομάδες παιδιών, με τα οποία θα συγχρωτιστεί και θα έρθει σε στενή επαφή».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εμβολιασμών των παιδιών εξέφρασε την άποψη ότι από 15 ετών και άνω, δεδομένου ότι λογίζονται ως ενήλικες, θα πρέπει να εμβολιαστούν.

«Τείχος ανοσίας»

Σχετικά με το τείχος ανοσίας, επισήμανε ότι δεδομένου ότι ο εφηβικός και παιδικός πληθυσμός προσεγγίζει το 17%, πρέπει να εμβολιαστεί σχεδόν το 100% των ενηλίκων, «γιατί μετά πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι τις ομάδες κάτω των 18 ετών». Συμπλήρωσε δε ότι θα είναι εξαιρετική υποθήκη, αν πετύχουμε τείχος ανοσίας σε ποσοστό 70-75%.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία των εμβολιασμών, ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτίμησε ότι ο εμβολιαστικός ρυθμός θα κρατηθεί ψηλά και το επόμενο δεκαπενθήμερο προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δοθεί και στους ιδιώτες γιατρούς η δυνατότητα να εμβολιάζουν κατά του κορονοϊού. «Πρέπει επικοινωνιακά να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να ξυπνήσουμε τα αντανακλαστικά των διστακτικών ανθρώπων. Δε μιλάω για τους αρνητές. Πρέπει ο εμβολιασμός να περάσει στον ιδιώτη πρωτοβάθμιο γιατρό ώστε να μπορέσει να πείσει τους διστακτικούς», τόνισε.

Μετάλλαξη Δέλτα: Ο ένας μολύνει εννιά και οι εννιά, ογδοντάεναν

Σχολιάζοντας τα προνόμια που ανακοινώθηκαν χθες για τους εμβολιασμένους και τον διαχωρισμό των χώρων ψυχαγωγίας σε αμιγώς για εμβολιασμένους και μικτούς, τόνισε ότι θα πρέπει το μαγαζί να σημαίνεται αν το προσωπικό του είναι εμβολιασμένο ή όχι, ενώ τάχθηκε κατά των μικτών εσωτερικών χώρων. «Οι χώροι πρέπει να χωριστούν σε χώρους για εμβολιασμένους και μικτούς, αλλά μόνο στο εξωτερικό. «Για να υπάρχουν μικτοί χώροι θα πρέπει να γίνονται 2-3 τεστ για να είμαστε σίγουροι ότι ο ανεμβολίαστος δεν νοσεί», συμπλήρωσε.

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου lockdown από το φθινόπωρο, απάντησε ότι η αγωνία μου είναι το επόμενο 10ημερο-15ημερο εστιάζεται στο στέλεχος Δέλτα. «Θα πρέπει 2%-5% των θετικών δειγμάτων να αναλύεται γονιδιωματικά τυχαία από όλη την Ελλάδα για να γνωρίζουμε τι στέλεχος κυκλοφορεί στην κοινότητα αυτή τη στιγμή. Αν αυτό το στέλεχος έχει τις ιδιότητες που προς στιγμήν δείχνουν τα στοιχεία , δεν αποκλείεται να έχουμε παρατράγουδα είτε σε μια περιοχή είτε σε όλη την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι», κατέληξε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share