Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Θεσσαλονίκη: 5μελής οικογένεια νοσεί με την μετάλλαξη Δέλτα

Τι είπε ο πατέρας

30 Ιουνίου 2021 08:25
Θεσσαλονίκη: 5μελής οικογένεια νοσεί με την μετάλλαξη Δέλτα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τη μετάλλαξη Δέλτα μολύνθηκε μία οικογένεια στη Θεσσαλονίκη.

Θετικά στον κορονοϊό βρέθηκαν πρώτα τα τρία παιδιά της οικογένειας, όταν έκαναν self test για να πάνε στο σχολείο. Στη συνέχεια έκαναν τεστ και οι δύο γονείς, οι οποίοι εντοπίστηκαν επίσης θετικοί και μπήκαν σε καραντίνα οικογενειακώς στις 14 Ιουνίου, σύμφωνα με το πρωτόκολλο επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 του ΕΟΔΥ.

Δέκα ημέρες αργότερα, το ζευγάρι ενημερώθηκε πως νοσεί από τη μετάλλαξη Δέλτα. «Επειδή ο δικός μου δειγματοληπτικός έλεγχος ανήκει στην μετάλλαξη Δέλτα θεωρήθηκε ότι όλη η οικογένεια έχει την ινδική μετάλλαξη. Ήρθε ειδικό συνεργείο σπίτι και μας έκανε μοριακό έλεγχο», δήλωσε ο πατέρας της οικογένειας.

«Τα παιδιά βγήκαν αρνητικά, εγώ και η γυναίκα μου παραμέναμε θετικοί. Όλοι μας περάσαμε ήπια την παραλλαγή. Μας είπαν να συνεχίσουμε την καραντίνα», σημείωσε παράλληλα και πρόσθεσε ότι: «Ενδεχομένως κολλήσαμε σε κάποιο μαγαζί που φάγαμε ή σε κάποιο σούπερ μάρκετ. Δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε την πηγή».

Μετάλλαξη Δέλτα: Ποιους "χτυπά" περισσότερο - Πώς προστατεύουν τα εμβόλια

Μετάλλαξη Δέλτα: Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού εντοπίζεται σε περισσότερες από 92 χώρες, με την Ελλάδα να είναι ανάμεσα σε αυτές όπου η μετάλλαξη έχει ισχυρή παρουσία, παρότι δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στον γονιδιωματικό έλεγχο. Η επιστημονική κοινότητα αναμένει ότι το 90% των νέων λοιμώξεων το καλοκαίρι θα οφείλεται στη συγκεκριμένη παραλλαγή, Δέλτα.

«Το χαρακτηριστικό του ιού με αυτή τη μετάλλαξη, είναι η υψηλή μεταδοτικότητα, 50%-70% μεγαλύτερη από την μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, που είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν» εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου τον λόγο που η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί αίφνης συναγερμό. Παράλληλα δείτε και πώς μεταδίδεται στους ανεμβολίαστους μέσα σε 5".

Εκτίμησε επιπλέον ότι η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δέλτα

θα αφορά, όπως φαίνεται από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί – αυτές οι κατηγορίες πολιτών θα «οδηγήσουν» πιθανότατα το επόμενο επιδημικό κύμα. Σήμερα εμβολιασμένο με τουλάχιστον μία δόση είναι το 45% του γενικού πληθυσμού (53,3% των ενηλίκων) και πλήρως εμβολιασμένο το 35% του γενικού πληθυσμού (41% των ενηλίκων).

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στα εμβολιαστικά προγράμματα του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου, που λειτούργησαν ως πρότυπα και που συνεχίζουν να λειτουργούν ως «πιλότοι» στη διαχείριση της επιδημίας.

«Η εμφάνιση επιδημικής έξαρσης, έστω μικρής, στο Ισραήλ, σε ανεμβολίαστους ενήλικες, δείχνει κάτι πολύ σημαντικό: ότι το ποσοστό ανοσίας που έχει επιτευχθεί σε αυτή τη χώρα-μοντέλο μβολιασμού, το 60%, δεν είναι επαρκές για την προστασία από αυτήν τη μετάλλαξη του ιού. Άρα η Δέλτα μετάλλαξη έχει υψώσει ακόμη περισσότερο το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%» εξήγησε.

5μελής οικογένεια νοσεί με την μετάλλαξη Δέλτα

Αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως είπε, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξήθηκαν μεν τα κρούσματα, αλλά όχι τα περιστατικά βαριάς νόσησης, διαπίστωση που τη χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντική διότι «επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού. Τα εμβόλια προστατεύουν» όπως κατέληξε.

Για το Δέλτα στέλεχος ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca έναντι της σοβαρής νόσου είναι σε επίπεδο 96% για το εμβόλιο Pfizer και 92% για το AstraZeneca (ανάλογα ποσοστά αναμένεται να έχουν και τα εμβόλια της ανάλογης τεχνολογίας, είτε της Moderna, είτε Johnson & Johnson). Αφορά όμως σε ολοκληρωμένο εμβολιασμό, καθώς μόνο η 1η δόση υπολογίζεται ότι προστατεύει σε ποσοστό 30% το νέο στέλεχος που έχει σημάνει συναγερμό. Προστατευμένοι είναι και όσοι έχουν φυσική ανοσία, δηλαδή έχουν νοσήσει -αν και το επίπεδο αντισωμάτων είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτά που προκαλεί ο εμβολιασμός.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share