Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Εθνική Πινακοθήκη: Αυτός είναι ο 49χρονος που άρπαξε τους πίνακες

Το προφίλ του 49χρονου ελαιοχρωματιστή

29 Ιουνίου 2021 14:27
Εθνική Πινακοθήκη: Αυτός είναι ο 49χρονος που άρπαξε τους πίνακες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τον Ιανουάριο του 2012 πίστευε ότι έχει κάνει την τέλεια κλοπή, όταν με σχετική άνεση είχε εισβάλει στην Εθνική Πινακοθήκη και είχε αρπάξει τους πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν. Εννέα χρόνια μετά συνελήφθη και ομολόγησε την πράξη του. Μάλιστα οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον βάλουν στο χέρι λίγες ώρες πριν μπει στο αεροπλάνο για να πετάξει για την Ολλανδία. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιούσε συχνά ταξίδια.

Το προφίλ του 49χρονου, σκιαγράφησαν σήμερα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσαν για να παρουσιάσουν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Εθνική Πινακοθήκη: Αυτός είναι ο 49χρονος που άρπαξε τους πίνακες

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο 49χρονος που συνελήφθη χθες, για 6 μήνες παρακολουθούσε τους φύλακες και όλο το προσωπικό της Εθνικής Πινακοθήκης για να γνωρίζει λεπτομερώς το πρόγραμμά τους. Πήγαινε καθημερινά στην παλαιά Εθνική Πινακοθήκη, άλλοτε ως επισκέπτης, άλλοτε απ' έξω, παρακολουθούσε, ήξερε μέχρι και πότε κάπνιζαν οι φύλακες, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές.

«Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάω την τέχνη, ήθελα να το κάνω για μένα, δεν είχα σκοπό να τα πουλήσω», είπε κατά πληροφορίες ο 49χρονος ληστής στους αστυνομικούς.

Ο 49χρονος ληστής του εμβληματικού πίνακα «Γυναικείο κεφάλι» που είχε δωρίσει στον ελληνικό λαό ο ίδιος ο Πάμπλο Πικάσο, είχε δουλέψει ως ελαιοχρωματιστής και είχε γνώση από γυψοσανίδες και χώρους για να ξέρει πώς θα κάνει την παραβίαση.

Το έκανε μόνος του και έκλεψε ό,τι βρήκε μπροστά του, όπως είπε. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ωστόσο ότι όλα έγιναν βάσει σχεδίου. Πιστεύουν ότι περίμενε μια δεκαετία και μετά θα τους πουλούσε. Τον μικρό πίνακα όπως τον πήρε τον τσαλάκωσε και τον πέταξε στην τουαλέτα την ίδια μέρα.

Αυτός είναι ο 49χρονος

Το «κουβάρι» άρχισε να ξετυλίγεται στις αρχές του χειμώνα, όταν έφτασε στις αρχές η πληροφορία για τον δράστη, με τους αστυνομικούς να ξεκινούν την παρακολούθησή του, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε επαφές στο εξωτερικό με ανθρώπους που ασχολούνταν με την τέχνη.

Τον Ιανουάριο μάλιστα διάβασε σε ρεπορτάζ ότι οι αστυνομικοί είναι στα ίχνη του κι έτσι μετέφερε τους πίνακες από την αποθήκη στην Κερατέα στη ρεματιά όπου τελικά βρέθηκαν τα έργα.

Σήμερα θα έφευγε για Ολλανδία και οι αρχές φοβήθηκαν να μην τον χάσουν και τον συνέλαβαν.

Στην παρουσίαση των λεπτομερειών της υπόθεσης όπου έδωσαν το παρών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσιάστηκαν οι κλεμμένοι πίνακες.

Ο 49χρονος δράστης, παντρεμένος - χωρισμένος με παιδιά, που μοίραζε τη ζωή του, μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας, λένε οι πληροφορίες, ότι ήταν απόλυτα συνεργάσιμος με τους αστυνομικούς και ομολόγησε πως ο ίδιος «εξαφάνισε» τα έργα τέχνης. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι το πάθος του για την τέχνη ήταν αυτό που τον οδήγησε στην μεγάλη αρπαγή, ενώ δεν προσπάθησε, μέσω των υπόγειων διαύλων να τα σπρώξει και να βρει αγοραστή, καθώς ήξερε καλά, ότι κανείς δεν θα έδινε εκατομμύρια για να αγοράσει πίνακες που ουσιαστικά ποτέ δεν θα ήταν δικοί του. Δεν θα μπορούσε να τους εμφανίσει πουθενά και αν ποτέ τους έβρισκαν, τα αριστουργήματα θα επέστρεφαν στο Δημόσιο και οι κάτοχοι θα τιμωρούνταν. Ο 49χρονος αναμένεται, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του κ. Σάκη Κεχαγιόγλου, να μεταβεί στον εισαγγελέα και από εκεί στον ανακριτή από τον οποίο αναμένεται να ζητήσει και να λάβει προθεσμία, για να απολογηθεί.

Κλεμμένοι πίνακες

Κεχαγιόγλου: O εντολέας μου έδειξε έμπρακτη μεταμέλεια

«Αποτελεί αδιαμφισβήτητη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Τμήματος Διαρρηκτών η εξιχνίαση της πολύκροτης αυτής υπόθεσης και ως πολίτης εκφράζω την ικανοποίηση μου για την ανάκτηση από την Εθνική Πινακοθήκη και το Ελληνικό Κράτος δύο ανεκτίμητων έργων τέχνης.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο επίσης γεγονός ότι στην ανεύρεση και ανάκτηση αυτή, καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο εντολέας μου, με την εξ αρχής πλήρη συνεργασία του με τις διωκτικές αρχές και την έμπρακτη μεταμέλεια που επέδειξε», ανέφερε σε δήλωσή του ο δικηγόρος του δράστη, κ. Σάκης Κεχαγιόγλου.

Το σημείο που είχε κρύψει ο 49χρονος τους πίνακες

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share