Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Καιρός: Έκτακτο δελτίο για ακραία φαινόμενα - Εκεί η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 43 βαθμούς!

Στον φούρνο όλη η χώρα!

29 Ιουνίου 2021 12:16
Καιρός: Έκτακτο δελτίο για ακραία φαινόμενα - Εκεί η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 43 βαθμούς!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καιρός: Άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία από σήμερα Τρίτη (29-06-2021) από τα δυτικά και τις επόμενες ημέρες σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου ήδη οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές βρίσκονται στα επίπεδα των 25 βαθμών Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:

  • Σήμερα Τρίτη (29-06-2021) στα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
  • Την Τετάρτη (30-06-2021), οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας προβλέπεται να φτάσουν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας (πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) τους 40 με 41 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
  • Την Πέμπτη (01-07-2021), οι μέγιστες τιμές θα σημειωθούν στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και προβλέπεται να φτάσουν τους 42 και κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα κυμανθούν μεταξύ 39 και 41 βαθμών, εκτός της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης όπου προβλέπεται να είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου και στην Κρήτη θα φτάσουν κατά τόπους τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις υπόλοιπες νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
  • Την Παρασκευή (02-07-2021) η ζέστη θα υποχωρήσει αισθητά στα δυτικά και βόρεια. Στην υπόλοιπη όμως χώρα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, όπου αναμένεται να σημειώσει αισθητή πτώση το Σάββατο (03-07-2021).

Καιρός: Έκτακτο δελτίο για ακραία φαινόμενα

Ειδικότερα για την Αττική, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν την Πέμπτη (01-07-2021) και την Παρασκευή (02-07-2021) και θα φτάσουν τους 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου. Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από το Σάββατο.

45αρια κόλαση: Μας περιμένουν δύσκολες μέρες - Ανεβαίνει κατακόρυφα η θερμοκρασία, καιρός για σπίτι!

Καιρός: Όγδοη ημέρα πολύ υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα η σημερινή, ενώ αναμένεται νέα άνοδος του υδράργυρου τις επόμενες ημέρες, οι οποίες αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολες.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr για τον καιρό, θερμότερες αέριες μάζες από την Αφρική αναμένεται να κινηθούν προς τη χώρα μας, όπου θα προκαλέσουν νέα άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον προγνωστικό χάρτη στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου στο ύψος των 1500 μέτρων), τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 29/06 οι θερμότερες αέριες μάζες που βρίσκονται στη Βόρεια Αφρική, θα αρχίζουν να κινούνται προς τη χώρα μας (Χάρτης 1), με αποτέλεσμα τη σταδιακή νέα άνοδο της θερμοκρασίας.

Καιρός καύσωνας

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr δείχνουν πως την Τρίτη 29/06 οι μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσουν τοπικά τους 37-39 ⁰C, ενώ στα βόρεια τους 35-36 ⁰C.

Στα νησιωτικά τμήματα, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα φτάνοντας στο Ανατολικό Αιγαίο 35-37 ⁰C και τοπικά στην Κρήτη και στην Ανατολική Ρόδο έως τους 38 ⁰C, στις Κυκλάδες και στο Ιόνιο τους 33-34 ⁰C. Στο Χάρτη 2 παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες για τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 29/06.

Καιρός καύσωνας

Επιπλέον, τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Τρίτης 29/06, στα κεντρικά, βόρεια ορεινά τμήματα, αλλά και στα ορεινά της Πελοποννήσου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων.

Καιρός καύσωνας

Επισημαίνεται ότι:

  • Θα διατηρηθούν οι υψηλές για την εποχή επίπεδα θερμοκρασίες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα.
  • Οι εξασθενημένοι άνεμοι στα ηπειρωτικά σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, θα αυξάνουν σε πολλές περιοχές το αίσθημα δυσφορίας.
  • Αυξημένες θα διατηρηθούν οι συγκεντρώσεις σκόνης κυρίως στα δυτικά και νότια.

Καιρός: Ο χάρτης πρόβλεψης για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Τρίτη 29 Ιουνίου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορία 3 σε Αττική, περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και σε νησιά ανατολικού Αιγαίου.

Σάκης Αρναούτογλου: Καύσωνας… αλλά και καταιγίδες

Ο Σάκης Αρναούτογλου επισημαίνει ότι παρά τον καύσωνα με τις υψηλές θερμοκρασίες, σε ορισμένες περιοχές θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα, όπως καταιγίδες και μπόρες.

Ο γνωστός μετεωρολόγος μίλησε στην ΕΡΤ και τόνισε ότι η θερμοκρασία θα διατηρεί σε υψηλά επίπεδα, ενώ σε λίγες περιοχές θα σημειωθούν μπόρες, τοπικής μορφής.

«Η Τρίτη φαίνεται ότι θα ξεκινήσει πολύ καλύτερα από πλευράς σκόνης, σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες. Αυτή έχει περιοριστεί πολύ πιο δυτικά. Η μέρα θα κυλήσει με πολύ καλή διαύγεια και ορατότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι και το απόγευμα, στα ηπειρωτικά από τα ορεινά της Πελοποννήσου, της Στερεάς, της Ηπείρου και της Μακεδονίας θα βγάλει κάποια σύννεφα. Δεν αποκλείεται να βγουν κάποιες τοπικές καταιγίδες. Στη Μακεδονία και την Θράκη υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε κάποιες σκόρπιες μπόρες και καταιγίδες, κυρίως στις ορεινές περιοχές. Κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα επικρατήσει ξαστεριά, ενώ όπου εκδηλωθούν φαινόμενα νωρίτερα, θα έχουν εξασθενήσει».

«Αυτό που έχει αλλάξει και θα παραμείνει τα επόμενα 24ωρα, είναι μια μικρή ενίσχυση του Βοριά. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο στα 5 με 6 μποφόρ, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα θα είναι 3 με 4 μποφόρ», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Επίσης, αναφέρθηκε στην Αττική και ο Σάκης Αρναούτογλου είπε ότι θα εκδηλωθεί «ηλιοφάνεια από την αρχή της ημέρας, αλλά με πρόσκαιρες ορεινές συννεφιές στα ορεινά. Το βράδυ θα επικρατεί ξαστεριά, με τους άνεμους να είναι 3 με 4 μποφόρ και την θερμοκρασία στους 23 με 36 βαθμούς Κελσίου».

Ακόμη, για την Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία «η μέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια. Δεν θα έχουμε κάποια έντονα θολούρα όπως τις τελευταίες ημέρες. Στη Κεντρική Μακεδονία κάποια σύννεφα θα πυκνώσουν στη διάρκεια της ημέρας, όπως στο Κιλκίς και τις Σέρρες. Δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες και μπόρες, ενώ τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα είναι 4 με 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 23 και 34 βαθμών Κελσίου».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share