Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μαίνεται η φωτιά στην Πάρο - Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Έφτασε στα 200 μέτρα από τα σπίτια

28 Ιουνίου 2021 14:38
Μαίνεται η φωτιά στην Πάρο - Συνεχείς αναζωπυρώσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μαίνεται για δεύτερο 24ωρο η φωτιά στην Πάρο. Λίγο πριν το μεσημέρι και παρά την τεράστια επιχείρηση κατάσβεσης, η φωτιά δεν λέει να σβήσει.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, μαζί με όλες τις επίγειες δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στο νησί, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα.

Μαίνεται η φωτιά στην Πάρο

Ολόκληρη την χθεσινή μέρα, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με επίγεια και εναέρια μέσα από την Πάρο, τη Νάξο, τη Σάμο, την Αθήνα και τον Πειραιά, κατάφεραν το βράδυ να τη θέσουν υπό έλεγχο, ωστόσο μερικώς, καθώς υπήρχαν ακόμα διάσπαρτες εστίες αναζωπύρωσης.

Με το πρώτο φως της ημέρας, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, μαζί με όλες τις επίγειες δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στο νησί «ρίχτηκαν» και πάλι στη μάχη με τις φλόγες. Παρά την τεράστια όμως επιχείρηση κατάσβεσης που έχει στηθεί, η φωτιά λίγο πριν το μεσημέρι της Δευτέρας αναζωπυρώθηκε, αυτή τη φορά στην περιοχή του Προδρόμου.

Μαίνεται η φωτιά στην Πάρο - Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν τη μέρα μπροστά τους, ωστόσο το έργο τους καθίσταται δύσκολο καθώς η πύρινα λαίλαπα που σαρώνει από εχθές το νησί εκτείνεται σε διάσπαρτα μέτωπα.

Πάρος: Φωτιά μαίνεται στην περιοχή του Κώστου… Νέα βίντεο

Posted by Parianostypos on Sunday, June 27, 2021

Μεγάλη «μάχη» της Πυροσβεστικής καθώς πλησίασε σπίτια

Σε ύφεση είναι η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής σε χορτολιβαδική έκταση σε περιοχή της Πάρου, με την Πυροσβεστική να ενισχύει τις δυνάμεις της στο νησί με πεζοπόρα και αερομεταφερόμενα τμήματα από τη Νάξο και τη Σάμο, καθώς επίσης από την Αθήνα και τον Πειραιά.

Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες ενισχύσεις ωστόσο, γρήγορα το πύρινο μέτωπο τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Υπάρχουν ακόμη μικρές διάσπαρτες εστίες

Στο σημείο επιχειρούν 16 Πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, τέσσερα οχήματα, δύο Α/Φ και ένα Ε/Π, με τη συνδρομή εθελοντών και υδροφόρων ΟΤΑ.

Παράλληλα από τη Νάξο έχουν μεταφερθεί στην Πάρο, με πλωτό μέσο του Λιμενικού, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Από τη Σάμο μία ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος.

Στην περιοχή επιχειρούν αυτή την ώρα 56 πυροσβέστες με 21 οχήματα

Μεγάλη «μάχη» της Πυροσβεστικής καθώς πλησίασε σπίτια στις Λεύκες

Από την Αθήνα μία ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος της 1ης ΕΜΑΚ και από Πειραιά 18 Πυροσβέστες με εννέα οχήματα και δύο Α/Φ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά πλησίασε κοντά σε κατοικίες, αλλά δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρι στιγμής.

Οι φλόγες είχαν περάσει την περιοχή του Χοιρόλακκα και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, και κατευθύνθηκαν προς Λεύκες.

Υπο έλεγχο η φωτιά στην Πάρο

Πότε εκδηλώθηκε

Η φωτιά ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Κώστος και αμέσως έσπευσαν 6 πυροσβέστες με 3 οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκαν και εναέρια μέσα, με δυο αεροσκάφη να πραγματοποιούν ρίψεις. Στη συνέχεια υπήρξε συνδρομή από τις υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και από εθελοντές, ωστόσο, ούτε αυτοί στάθηκαν αρκετοί για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς που άρχισε να παίρνει διαστάσεις.

Πάρος: Συνεχίζεται το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς

Posted by Parianostypos on Sunday, June 27, 2021

Μια μεγάλη θαμνοειδής έκταση με ελαιόδεντρα αλλά και κυψέλες μελισσών, έγινε στάχτη εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου στο Μαράθι της Πάρου.

Σύμφωνα με την αυτοψία των αρμόδιων αρχών, εστία της φωτιάς ήταν ένα σημείο κοντά το εκκλησάκι Παναγιά όπως το αποκαλούν οι περίοικοι, το οποίο βρίσκεται πίσω από το μοναστήρι του Αγίου Μηνά στο δρόμο προς Βουνιά.

Με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς η κινητοποίηση για την κατάσβεσή της ήταν τεράστια.

Επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν άμεσα στο σημείο. Ένα ελικόπτερο κατέφθασε σε ελάχιστο χρόνο από τη Νάξο ενώ δύο αεροσκάφη τύπου καναντέρ έφτασαν μέσα σε 45 λεπτά κάνοντας ρίψεις νερού από αέρος. Το έργο της κατάσβεσης, ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα δύσκολο καθώς στην περιοχή φυσούσαν ισχυροί άνεμοι οι ριπές των οποίων έφθαναν τα 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πυροσβεστών που επιχείρησαν στο σημείο, η φωτιά μαινόταν ανεξέλεγκτη για πολύ ώρα κατακαίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της.

Όπως χαρακτηριστικά είπαν, εστίες φωτιάς ξεπηδούσαν ταχύτατα από το ένα σημείο στο άλλο λόγω του έντονου ανέμου κάνοντας το έργο της πυρόσβεσης εξαιρετικά δύσκολο.

Υπο έλεγχο η φωτιά στην Πάρο - Μεγάλη «μάχη» της Πυροσβεστικής καθώς πλησίασε σπίτια

Μέχρι αυτή τη στιγμή, κανένα επίσημο πόρισμα δεν έχει εξαχθεί για την αιτία της πυρκαγιάς.

Οι έρευνες της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι μέχρις ώρας άγνωστο αν η πυρκαγιά προήλθε από ανθρώπινη αμέλεια ή από εμπρησμό.

Μεγάλη φωτιά στην Κάρπαθο

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής (25/6) στην Κάρπαθο και, συγκεκριμένα, στην περιοχή Αγία Κυριακή-Σάνταλος των Πηγαδίων.

Σύμφωνα με τη rodiaki.gr, η πυρκαγιά καίει πεύκα και θάμνους σε δασική έκταση, μετά την πυρκαγιά στο Ιόνιο.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και απλοί κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν με κάθε μέσο να τη σβήσουν, δίνοντας μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ. Στην περιοχή επικρατούσαν ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι, με το μέτωπο της φωτιάς να έχει κατευθυνθεί προς τη θάλασσα.

Για την φωτιά έχει ενημερωθεί και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έχει αναλάβει και τον συντονισμό της κατάσβεσης μαζί με τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής.

Στο σημείο επιχειρούν συνολικά 54 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 οχήματα, 2 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, ενώ στις προσπάθειες συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ και ο Ελληνικός Στρατός.

«Καμπανάκι» Χαρδαλιά για 18 περιοχές

Συνολικά 18 είναι οι «κόκκινες» περιοχές της Αττικής που μπορούν να μετατραπούν σε Μάτι σε περίπτωση πυρκαγιάς σύμφωνα με το πρόγραμμα προσομοιώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Αυτό ανέφερε στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη ο Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας γνωστό ότι μέσα στις επόμενες έξι ημέρες ειδικά συνεργεία θα προχωρήσουν σε καθαρισμό, διάνοιξη δρόμων διαφυγής, τοποθέτηση δεξαμενών στις συγκεκριμένες περιοχές.

«Τρέχουμε πρόγραμμα προσομοιώσεων. Μετά από την άσκηση ρωτήσαμε την αρμόδια υπηρεσία να μας υποδείξει τις επικίνδυνες περιοχές της Αττικής που μπορούν να γίνουν «Μάτι». Μας έδειξαν 18 περιοχές. Η δική μας αρχική εκτίμηση ήταν για 4 που όλοι έχουμε δει δια γυμνού οφθαλμού σε Πόρτο Γερμενό, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Σχοινιά κ.α. Το πρόβλημα όλων αυτών των περιοχών υπάρχει εδώ και δεκαετίες αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα.

Εμείς αναλάβαμε και αυτή την ευθύνη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Κηρύξαμε και τις 18 περιοχές ως άμεσου κινδύνου για να δώσουμε την δυνατότητα στους αυτοδιοικητικούς να καθαρίσουν και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες», είπε και πρόσθεσε ότι η Πολιτική Γραμματεία ολοκλήρωσε εντός 30 ημερών, μελέτες, διαπραγματεύσεις κ.α. και προχώρησε ε σε 18 επιχειρήσεις αντιπυρικής θωράκισης.

Την άλλη εβδομάδα, όπως είπε, ανοίγεται ο δρόμος στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ με την ίδια διαδικασία θα υλοποιηθεί το σχέδιο για το Σέιχ Σου. «Είναι θέματα για τα οποία δεν έχουμε αρμοδιότητα, αλλά παίρνουνε την ευθύνη γιατί ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς να μην κρυφτεί πίσω από τις αρμοδιότητες του αλλά να συνεργαστούμε όλοι μαζί», επεσήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share