Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ο εφιάλτης επιστρέφει: 1000 κρούσματα την μέρα μέχρι τα τέλη Αυγούστου - Νέο lockdown από Σεπτέμβριο

Πάνε περίπατο τα εμβόλιο για εκατομμύρια εμβολιασμένους;

28 Ιουνίου 2021 13:54
Ο εφιάλτης επιστρέφει: 1000 κρούσματα την μέρα μέχρι τα τέλη Αυγούστου - Νέο lockdown από Σεπτέμβριο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανησυχητική η κατάσταση σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα καθώς με βάση τις προβλέψεις, στην Ελλάδα αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού φτάνοντας σε τετραψήφιο νούμερο και πάλι.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο OPEN, λόγω της μετάλλαξης οι προβλέψεις δείχνουν ότι στα τέλη Αυγούστου αναμένονται περίπου 1.000 κρούσματα ημερησίως στην Ελλάδα. Μάλιστα ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι «το στέλεχος Δέλτα θα επικρατήσει στη χώρα μας».

Εξηγώντας τι δείχνουν τα μοντέλα σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής ΑΠΘ, εξήγησε ότι «πάμε βουρ για μετάλλαξη Δέλτα. Μέσα στον επόμενο μήνα θα αρχίσει να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Μέχρι τέλος Αυγούστου το στέλεχος Δέλτα θα κυριαρχήσει στη χώρα μας».

 1000 κρούσματα την μέρα μέχρι τα τέλη Αυγούστου

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης θα φέρει αύξηση κρουσμάτων, αναφέρονται συγκεκριμένα ότι «τέλη Αυγούστου αναμένουμε 1.000 κρούσματα την ημέρα», και γι' αυτό το λόγο όπως εξήγησε πρέπει να κάνουμε επιτάχυνση του εμβολιασμού, να μην σταματήσουμε τα self test αλλά και όπως επισήμανε «δεν πρέπει να βγάλουμε τις μάσκες».

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής επέμεινε στη σημασία που έχει ο εμβολιασμός, αναφέροντας ότι αν φτάσουμε στο 70% των ενηλίκων μέχρι αρχές Αυγούστου, χρειάζεται να φτάσουμε στο 83% των ενηλίκων μέχρι τέλος Αυγούστου ώστε να υποτάξουμε την αύξηση και επισήμανε ότι είναι πολύ βασικό, αυτού του είδους τις μεταλλάξεις τις χτυπάς στην αρχή τους.

Νέο κύμα κορωνοϊού θα έχουμε από Σεπτέμβριο αν δεν βάλουμε μυαλό λένε οι επιστήμονες

Δεν ξεμπλέξαμε με την πανδημία καθώς ένα νέο κύμα κορωνοϊού θα έχουμε από Σεπτέμβριο αν δεν βάλουμε μυαλό προειδοποιούν οι επιστήμονες! Παράλληλα, δείτε τι λένε για τη χρήση μάσκας Τσιόδρας, Παγώνη, Βατόπουλος, Τζανάκης & Βασιλακόπουλος.

Τι και η Ευρώπη επιστρέφει ξανά στην κανονικότητα, οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμη δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς οι μεταλλάξεις δεν θα σταματήσουν να μας απασχολούν για αρκετό καιρό ακόμη.

Κι ενώ η Ευρώπη πλέον έχει οχυρωθεί με όπλα που πέρσι δεν υπήρχαν και με κυριότερο, τα εμβόλια, τα οποία ήδη μας χαρίζουν ένα ποσοστό της ελευθερίας μας, ακόμη δεν έχει έρθει η στιγμή που μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως είμαστε άτρωτοι έναντι του κοροναϊού, ειδικά μάλιστα όταν οι περισσότεροι ασθενείς στην ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και όλο και περισσότερα κρούσματα είναι νέοι.

Οι ειδικοί θεωρούν πως οι επιδημιολογικοί δείκτες θα πέσουν όσο περισσότεροι συμπολίτες μας εμβολιάζονται, καθώς όσο προχωρά το πρόγραμμα «Ελευθερία», θα χτίζεται μαζί του και ένα ισχυρό τείχος ανοσίας.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως το Σεπτέμβριο η ιστορία δεν μπορεί να επαναληφθεί και να βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμη ένα κύμα κοροναϊού.

Γώγος: Πιθανό να έχουμε νέο κύμα κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο

Σήμερα μάλιστα ο καθηγητής παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουμε ένα νέο κύμα της πανδημίας τον Σεπτέμβριο, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «τίποτα δεν αποκλείεται.

«Η αβεβαιότητα είναι χαρακτηριστικό αυτής της πανδημίας. Αλλά είναι στο χέρι μας. Με πάνω από το 50-60% εμβολιασμένων μέσα στο καλοκαίρι, θα το αποφύγουμε», ανέφερε.

Χαράλαμπος Γώγος

Παυλάκης: Υπαρκτό το ενδεχόμενο 4ου κύματος

Είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος από τον Σεπτέμβριο και μετά, ανέφερε ο ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Όπως ανέφερε στο ΣΚΑΪ, το καλοκαίρι θα πέσουν τα κρούσματα αλλά είναι πιθανό τον Σεπτέμβριο να ανέβουν πάλι.

«Από τον 15 Αύγουστο και μετά είναι πιθανό ότι ο ιός δεν θα έχει εξαλειφθεί. Υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα τώρα υπάρχουν δεκαπλάσια κρούσματα και ο ιός κυκλοφορεί παντού... Με το καλοκαιρινό αεράκι ελπίζουμε ότι θα πέσουν τα κρούσματα αλλά δεν θα εξαφανιστούν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παυλάκης σημείωσε ότι υπάρχει πάντα κίνδυνος μετεξέλιξης των στελεχών του ιού που υπάρχουν τώρα και συγκεκριμένα για την ινδική μετάλλαξη τόνισε ότι έχει πιο γρήγορο τρόπο μετάδοσης και ότι την «πιάνουν» λιγότερο τα εμβόλια.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο του νέου lockdown. «Θα εξαρτηθεί από το πιο στέλεχος θα επικρατήσει και πόσο γρήγορα».

Επεσήμανε πως ο μόνος τρόπος για να γλιτώσουμε και να κάνουμε καλό χειμώνα θα ήταν αν έπεφταν τα κρούσματα στο επίπεδο του περσινού καλοκαιριού και υπήρχε μια αυστηρή επιτήρηση με ομάδες που έκαναν ιχνηλάτηση και έβρισκαν όλα τα κρούσματα και τα απομόνωναν.

«Ο μόνος καλός ιός είναι ο νεκρός ιός. Η μόνη λύση είναι 0 κρούσματα» τόνισε και επεσήμανε πως αυτό δεν έχει επικρατήσει ούτε στην Β. Αμερική ούτε στην Ευρώπη αναφέροντας πως οι 5 χώρες που τα έχουν πάει πολύ καλά, τουλάχιστον για την ώρα, εξαλείφοντας τον ιό είναι η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Ισλανδία,η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία. «Έκαναν πιο γρήγορα τα lockdown και δεν κινήθηκαν μετά. Όπως έγινε μια πολύ καλή αρχή και στην Ελλάδα. Τώρα κινδυνεύουμε από την υπερβολική χαλάρωση» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν αναφέροντας πως σύμφωνα με τα δεδομένα των ΗΠΑ 1 στους 100 των ήδη εμβολιασμένων έχουν μολυνθεί ξανά από τον κορωνοϊό ελαφρύτερα. Ωστόσο, ο άνθρωπος που έχει εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις αν νοσήσει θα είναι πολύ ηπιότερα από τον μη εμβολιασμένο.

«Το φθινόπωρο δεν θα υπάρχει δικαιολογία για να μην κάνει κάποιος εμβόλιο. Θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια. Από κει και πέρα είναι ευθύνη του καθενός να κανονίσει τη συμπεριφορά του που περιλαμβάνει και το εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί δουλεύουν.

Παράλληλα, συμβούλευσε να μην πετάξουμε τις μάσκες γιατί όπως είπε θα τις φοράμε και το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Σχετικά με τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μετά το εμβόλιο σε εφήβους που αναφέρεται ότι εξετάζει το CDC δήλωσε πως είναι πολύ σπάνιες. «Πολύ σπανιότερες απ’ ότι λέγεται και για τις θρομβώσεις και αυτό δεν έχει διαπιστωθεί αλλά εξετάζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΠΟΥ: Ο τουρισμός μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων

Τα νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 60% σε ένα μήνα, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, Δρ. Χανς Κλούγκε, προειδοποιώντας όμως ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν περιθώριο για εφησυχασμό.

«Δεν πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη αυτή τη φορά, πήραμε τα μαθήματά μας με τον πιο σκληρό τρόπο, προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να επιδείξουμε μεγάλη προσοχή, καθώς ο ιός έχει σκοτώσει ήδη 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους στην ευρωπαϊκή ήπειρο», τόνισε ο Κλούγκε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο εβδομαδιαίος αριθμός νέων κρουσμάτων μειώθηκε από τα 1,7 εκατομμύρια στα μέσα Απριλίου, σε 685.000 την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση σε τουλάχιστον 8 χώρες, όπου τα κρούσματα είναι περισσότερα από 150 ανά 100.000 κατοίκους. Ο Κλούγκε σημείωσε πως «η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ότι τους επόμενους μήνες η αυξημένη κινητικότητα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και, βεβαίως, ενώ χαλαρώνουν τα κοινωνικά μέτρα, η προσπάθεια όλων θα πρέπει να διπλασιαστεί».

Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει εμβολιαστεί το 23% των κατοίκων με τουλάχιστον μία δόση, ενώ το 11% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

«Τα εμβόλια μπορούν να είναι ένα φως στο τούνελ, αλλά δεν πρέπει να τυφλωθούμε από αυτό», σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης.

Βελτίωση της κατάστασης παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80. Το 75% έχει εμβολιαστεί πλήρως, με αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση των κρουσμάτων, από 27,4 ανά 10.000 κατοίκους το Δεκέμβριο, στο 6,2% το Μάιο.

Αντίστοιχη μείωση παρουσιάζει και η θνησιμότητα, από 9,6 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους το Δεκέμβριο του 2020, στους 9,0 το Μάιο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού, η ινδική μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε 26 από τις 53 χώρες του Παγκόσμιου Οργανισμού στην Ευρώπη, μια διασπορά που, όπως διευκρινίστηκε, οφείλεται κυρίως στα διεθνή ταξίδια.

Τζανάκης: Αν όλη η Ελλάδα ήταν Κάλυμνος, θα είχαμε 11.000 κρούσματα τη μέρα

Στη σημασία των εμβολιασμών και στην τήρηση των μέτρων στάθηκαν, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, οι καθηγητές Χαράλαμπος Γώγος και Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε μάλιστα ότι τα μοντέλα παρακολούθησης έδειξαν ότι αν επικρατούσε σε όλη την Ελλάδα το επιδημιολογικό φορτίο της Καλύμνου, θα είχαμε 11.000 με 12.0000 κρούσματα την ημέρα, 3.000 διασωληνωμένους και εικόνες Πορτογαλίας, γι’ αυτό και δεν πρέπει να επικρατήσει χαλάρωση.

Από την πλευρά του, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι θα βλέπαμε μεγαλύτερη ύφεση της καμπύλης της επιδημίας στη χώρα, αν δεν είχαμε εικόνες συνωστισμού. Σχολίασε επίσης ότι ο ιός είναι πιο μεταδοτικός αυτή τη στιγμή.

Θάνος: Κανείς δεν μπορεί να νιώθει άτρωτος επειδή εμβολιάστηκε

Ο επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Θάνος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», αναφέρθηκε στις παγίδες του εφησυχασμού, στους κινδύνους των μεταλλάξεων του ιού και στην ανάγκη παγκόσμιου συντονισμού για τον έγκαιρο εμβολιασμό στις φτωχότερες χώρες.

«Η νεότερη παραλλαγή του νέου κοροναϊού με την κωδική ονομασία Β.1.1.318 αυξάνει τη διασπορά της στην Αθήνα και, μάλιστα, παρουσία της ιδιαίτερα μεταδοτικής βρετανικής παραλλαγής, η οποία έχει επικρατήσει συνολικά στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει σημαντικό πλεονέκτημα, αφού σε λιγότερο από ένα μήνα κατάφερε να αυξήσει την παρουσία της κατά 200%», είπε ο κ. Θάνος.

Ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), που εποπτεύει το εθνικό δίκτυο γονιδιωματικής επιτήρησης του κοροναϊού στη χώρα μας, τόνισε ότι «είναι κρίσιμη η περίοδος που διανύουμε».

Και συνέστησε «καλή επιτήρηση και ιχνηλάτηση, για να εντοπίζουμε και να απομονώνουμε γρήγορα τα κρούσματα, τα οποία φέρουν στελέχη κοροναϊού ειδικού ενδιαφέροντος, καθώς και τις επαφές τους, ταχεία πρόοδο των εμβολιασμών και ευλαβική τήρηση των μέτρων και από τους εμβολιασμένους, μέχρι να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας».

Δεν εμβολιαζόμαστε και τελειώσαμε. «Δεν μπορεί κανείς να νιώθει άτρωτος, επειδή εμβολιάστηκε», υπογράμμισε ο κ. Θάνος και ξεκαθάρισε ότι «ο εμβολιασμός μάς προστατεύει κυρίως από την πιθανότητα βαριάς νόσησης, αλλά δεν αποκλείει τη μόλυνση ή τη μετάδοση της νόσου».

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι ο ιός αντιμετωπίζεται δύσκολα, επειδή διασπείρεται και από ασυμπτωματικούς, σε αντίθεση π.χ. με τον ιό της γρίπης όπου, όποιος μολύνεται, έχει εμφανή συμπτώματα και συνήθως αυτό-απομονώνεται.

Ο Δημήτρης Θάνος απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα ευλαβικά, τώρα που έχουν επανέλθει οι περισσότερες κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, ενώ τόνισε πως ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στον τομέα του τουρισμού.

Το ΙΙΒΕΑΑ θα εντατικοποιήσει τη γονιδιωματική επιτήρηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου. Με αυτό τον τρόπο, «αν υπάρξει κάτι αναπάντεχο, θα μπορέσουμε να δράσουμε αμέσως», όπως είπε.

Και ζήτησε από τους τουρίστες – ξένους και Έλληνες – να είναι προσεκτικοί, αλλά και από τις επιχειρήσεις του κλάδου να εφαρμόζουν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως και τα συνήθη μέτρα: αποστάσεις, μάσκες, υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού.

«Για να αφήσουμε πίσω μας τον κοροναϊό, δεδομένου ότι δεν μπορεί να σταματήσει η κινητικότητα στον πλανήτη, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ένα παγκόσμιο πρόγραμμα ώστε να εμβολιαστούν εγκαίρως και οι οικονομικά ασθενέστερες χώρες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν πόρους για την αγορά των εμβολίων», κατέληξε ο Δ. Θάνος, εξηγώντας πως «μόνον έτσι θα προστατευτούμε όλοι – από άκρη σε άκρη της Γης».

Μόσιαλος: Απίθανο να μας προστατεύσουν από μεταλλάξεις τα εμβόλια

«Τα τρέχοντα εμβόλια είναι απίθανο να μας προστατεύσουν από τις παραλλαγές του ιού στο μέλλον», επεσήμανε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σε συνέντευξη στο in.gr.

Ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι λεγόμενες «αναμνηστικές» δόσεις των εμβολίων θα γίνουν κυρίως για δύο λόγους: «Γνωρίζουμε καταρχάς πως κάποιοι δεν αναπτύσσουν ικανοποιητική ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Αλλά αυτό δεν έχει απαραίτητα να κάνει με το εμβόλιο. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των ανοσοκατεσταλμένων, γίνονται και μελέτες μέτρησης αντισωμάτων, και γνωρίζουμε πως κάποιο ποσοστό δεν ανταποκρίνεται καλά στα εμβόλια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως να χρειαστεί επαναληπτική δόση», εξήγησε.

Και προσέθεσε ότι ταυτόχρονα, «όσο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο υπάρχει η δυνατότητα εμφάνισης παραλλαγών. Οι μελλοντικές παραλλαγές, λοιπόν, ίσως να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», τόνισε αναφέροντας, ωστόσο, ότι οι εταιρείες που φτιάχνουν τα εμβόλια «προετοιμάζουν την παραγωγή, ώστε να καλύψει κατά το δυνατόν το πρόβλημα που θα προκύψει».

Σε κάθε περίπτωση, φυλάμε τα ρούχα μας και, κυρίως, την υγεία – τόσο τη δική μας, όσο και των άλλων, συνεχίζοντας να τηρούμε μέτρα προστασίας, χωρίς να ρισκάρουμε πισωγυρίσματα, που δεν αντέχουν ούτε τα συστήματα υγείας, ούτε οι εθνικές οικονομίες, ούτε οι λαοί.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share