Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Λινού: Εντείνεται η ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα - Μοιάζει με νέα πανδημία - Πόσο μας προστατεύουν τα εμβόλια

Χτυπάει το «καμπανάκι» για τον προσεχή Σεπτέμβριο

28 Ιουνίου 2021 10:55
Λινού: Εντείνεται η ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα - Μοιάζει με νέα πανδημία - Πόσο μας προστατεύουν τα εμβόλια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην μετάλλαξη Δέλτα αναφέρθηκε το πρωί της Δευτέρας η Αθηνά Λινού, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανησυχητική και βιώνουμε κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία. Δες σε ποιες χώρες σαρώνει η "Μετάλλαξη Δέλτα".

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ πρόσθεσε όμως ότι αυτή τη φορά έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι το εμβόλιο. Τόνισε ακόμα ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής με συνέπεια και πάνω από όλα να εμβολιαστούμε.

Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια από την μετάλλαξη Δέλτα

Σε ότι αφορά την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα, η κυρία Λινού είπε ότι το AstraZeneca προσφέρει σε όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις κάλυψη άνω του 65%, ενώ πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις των εμβολίων, Pfizer και Moderna. Επίσης μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.

Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ένα 15% θα νοσήσει με ελαφρά συμπτώματα, από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όμως φαίνεται να στέλνει με μεγαλύτερη συχνότητα τους ανεμβολίαστους σε νοσοκομεία.

Η κυρία Λινού χτύπησε «καμπανάκι» για τον προσεχή Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζετε για μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάποια μέτρα για τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τέλος ερωτηθείς σχετικά και μεταξύ άλλων, η κυρία Λινού είπε ότι η απόφαση για να βγάλουμε τις μάσκες είναι σωστή, αλλά είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να την ξαναδούμε στο άμεσο μέλλον.

Εφαρμογή θα «βλέπει» αν κάποιος έχει εμβολιαστεί - Ποια τα προνόμια των εμβολιασμένων

Τα προνόμια εμβολιασμένων αναμένεται να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα, αφού ο Πρωθυπουργός, με την φράση «λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα» από τις Βρυξέλλες, σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για το ορόσημο στο οποίο η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με τους επιπλέον βαθμούς ελευθερίας για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Στα προνόμια εμβολιασμένων η είσοδος σε κλειστούς χώρους, γήπεδα

Οι επιχειρηματίες της εστίασης, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του, θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα μόνο με εμβολιασμένους ή με όσους έχουν νοσήσει.

Σε αντίθετη περίπτωση, όποιος επιχειρηματίας επιλεγεί να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν πραγματοποιήσει εμβολιασμό θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτοκολλά με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και αποστάσεις.

“Ο εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα. Δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν επιχειρηματία. Όταν όμως στο κλειστό χώρo θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, οι επιχειρηματίες θα κινηθούν προς το συμφέρον τους. Αν στο εστιατόριο βρεθεί κρούσμα θα πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ζήτημα διάκρισης. Ανάλογα με την επιλογή μας θα έχουμε συνέπειες”, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο MEGA.

Άνοιγμα εστιατορίου και εμβολιασμός

Αναλυτικότερα οι ιδιοκτήτες μαζικών χώρων (κινηματογράφοι, θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ, αθλητικές εκδηλώσεις) θα μπορούν να επιλέξουν αν θα προσφέρουν υπηρεσίες μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όλους τους πολίτες.

Εάν επιλέξουν ο χώρος τους να είναι covid free τότε θα λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα και με 100% πληρότητα. Εάν επιλέξουν ο χώρος τους να δέχεται ανεμβολίαστους πολίτες, τότε θα λειτουργούν με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με μάσκες, αποστάσεις και περιορισμούς στην πληρότητα των χώρων.

Εξαιρούνται δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, τράπεζες και Μέσα Μεταφοράς όπου δεν θα υπάρχει διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη.

Πως θα ελέγχεται αν κάποιος είναι εμβολιασμένος

Ο έλεγχος για εμβολιασμό του πελάτη πρόκειται να γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής που θα έχει στη διάθεσή του ο ιδιοκτήτης, στην οποία θα σκανάρει το QR Code του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Όσοι έχουν ολοκληρώσει και τις δυο δόσεις του εμβολίου, από την επόμενη κιόλας μέρα έχουν πρόσβαση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο μπορούν να λάβουν είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Το έγγραφο περιέχει μόνο τα αναγκαία στοιχεία ώστε να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του πολίτη, ενώ διαθέτει τρεις δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να διασφαλίζεται το αδιάβλητο: QR code, μοναδικό κωδικό και ψηφιακή σφραγίδα.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρόκειται να δημιουργήσει μια εφαρμογή που μπορεί να είναι διαθέσιμη ακόμα και στα κινητά των ιδιοκτητών χώρων εστίασης, μέσω της οποίας θα μπορούν να σκανάρουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού και να διαπιστώνουν την αυθεντικότητα του ή μη και ακολούθως να επιτρέπουν την είσοδο στον πελάτη ή όχι.

Προνόμια εμβολιασμένων

Συνολικά τα προνόμια εμβολιασμένων που σχεδιάζεται από την Κυβέρνηση να δοθούν σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως είναι η ελεύθερη είσοδος σε πολιτιστικά γεγονότα, όπως θέατρα, συναυλίες και κινηματογράφοι, η παρουσία σε ανοιχτά ή κλειστά γήπεδα και η είσοδος σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ήδη, από τον Ιούλιο, όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, θα εξαιρούνται από τη διενέργεια self test για την προσέλευση στην εργασία τους.

Εξάλλου, η ΠΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση το περασμένο Σάββατο, επισημαίνοντας ότι βάσει της ενημέρωσης που έχουν, δικαίωμα εισόδου στο γήπεδο θα έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι νόσησαν τους τελευταίους έξι μήνες και είχαν αρνητικό τεστ 14 ημέρες πριν το εκάστοτε παιχνίδι.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες υψηλής συνάθροισης, στον τομέα της ψυχαγωγίας ή του αθλητισμού, οι επιχειρηματίες θα μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους αποκλειστικά σε εμβολιασμένους ή όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share