Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μετάλλαξη Δέλτα: «Χτυπάει» και τους εμβολιασμένους - Μέχρι τέλος Αυγούστου θα κυριαρχήσει στη χώρα μας

Οι ειδικοί φοβούνται νέα πανδημία και μέσα στο καλοκαίρι

28 Ιουνίου 2021 10:58
Μετάλλαξη Δέλτα: «Χτυπάει» και τους εμβολιασμένους - Μέχρι τέλος Αυγούστου θα κυριαρχήσει στη χώρα μας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όλο και πιο έντονη γίνεται η ανησυχία των ειδικών για τη μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού και εκφράζονται φόβοι για νέο επιδημικό κύμα, ενώ οι εμβολιασμένοι φαίνεται ότι δεν έχουν ξεμπερδέψει με τον εφιάλτη. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, η ταχεία εξάπλωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης να γυρίσει τη χώρα βήματα πίσω, επαναφέροντας σκληρά περιοριστικά μέτρα.

«Καλύτερα να τρομάξουμε παρά να την πάθουμε σαν αγράμματοι», υποστηρίζει ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης αναφερόμενος στην επικινδυνότητα του νέου στελέχους.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Mega πρόκειται για έναν νέο ιό με διαφορετικές ιδιότητες και ως προς τα συμπτώματα αλλά κυρίως ως προς τη μεταδοτικότητα.

«Βγάζει περισσότερο ιικό φορτίο, πολλαπλασιάζεται πολύ πιο γρήγορα και ψηλά στο ανθρώπινο σώμα, κάνει χειρότερη ασθένεια και επεκτείνεται στα παιδιά», σημείωσε και στάθηκε στο παράδειγμα της Αγγλίας στην οποία έχει επικρατήσει το νέο στέλεχος.

«Ο ιός "Δέλτα" έχει καταφέρει να αποφεύγει ορισμένα από τα αντισώματα που ο οργανισμός έχει βγάλει από τα εμβόλια ή προηγούμενη νόσηση. Υπάρχει και το Δέλτα+ που αποφεύγει περισσότερα αντισώματα των εμβολίων», υπογράμμισε.

«Οι εμβολιασμένοι δεν έχουν τελειώσει. Υπάρχουν κάποιοι που και με το νέο ιό θα έχουν ελαφριά νόσηση, κι άλλοι που θα διασωληνωθούν. Στην Αγγλία υπάρχουν αρκετοί θάνατοι εμβολιασμένων που πέθαναν από τη μετάλλαξη Δέλτα. Το πρόβλημα με τον κορωνοϊό είναι ότι βγαίνουν νέα στελέχη. Και στη γρίπη το έχουμε δει. Κάνουμε κάθε χρόνο νέο εμβόλιο. Το ίδιο θα συμβεί και με τον κορωνοϊό», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα τα πάνε καλά με τη μετάλλαξη Δέλτα όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί. Είναι πρόωρο το σήμα που δόθηκε να πετάξουμε τη μάσκα. Ο κόσμος παίρνει το σήμα ότι τελειώσαμε. Δεν τελείωσαμε. Με το Δέλτα μπορεί να βρεθούμε σε νέο επιδημικό κύμα. Πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και να επιβραδυνθεί ο ιός με τα μέτρα προστασίας. Είναι και τα δύο το ίδιο σημαντικά», σημείωσε.

«Το Δέλτα είναι στην Ελλάδα και επεκτείνεται. Τις επόμενες ημέρες όσοι λένε να περιμένουμε και να δούμε θα εκπλαγούν», τόνισε.

Μετάλλαξη Δέλτα: «Χτυπάει» και τους εμβολιασμένους

«Υπάρχει 10% πιθανότητα να κινδυνέψει κάποιος που έχει εμβολιαστεί. Θα ξεφύγουμε όταν καταλάβουμε ότι πρέπει να καταπιέσουμε τον ιό σε επίπεδα “0”. Τώρα πρέπει να χτυπήσουμε τον ιό στο κεφάλι. Τον Σεπτέμβρη ίσως και το καλοκαίρι ο νέος ιός μπορεί να μας οδηγήσει σε νέα μέτρα. Ένας νέος ιός, τόσο επιθετικός όπως αυτός, μπορεί να κάνει κύμα και το καλοκαίρι», υπογράμμισε.

Τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων στα τέλη Αυγούστου

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο OPEN, λόγω της μετάλλαξης οι προβλέψεις δείχνουν ότι στα τέλη Αυγούστου αναμένονται περίπου 1.000 κρούσματα ημερησίως στην Ελλάδα. Μάλιστα ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι «το στέλεχος Δέλτα θα επικρατήσει στη χώρα μας».

Εξηγώντας τι δείχνουν τα μοντέλα σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής ΑΠΘ, εξήγησε ότι «πάμε βουρ για μετάλλαξη Δέλτα. Μέσα στον επόμενο μήνα θα αρχίσει να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Μέχρι τέλος Αυγούστου το στέλεχος Δέλτα θα κυριαρχήσει στη χώρα μας».

Η μετάλλαξη θα φέρει αύξηση κρουσμάτων

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης θα φέρει αύξηση κρουσμάτων, αναφέρονται συγκεκριμένα ότι «τέλη Αυγούστου αναμένουμε 1.000 κρούσματα την ημέρα», και γι’ αυτό το λόγο όπως εξήγησε πρέπει να κάνουμε επιτάχυνση του εμβολιασμού, να μην σταματήσουμε τα self test αλλά και όπως επισήμανε «δεν πρέπει να βγάλουμε τις μάσκες».

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής επέμεινε στη σημασία που έχει ο εμβολιασμός, αναφέροντας ότι αν φτάσουμε στο 70% των ενηλίκων μέχρι αρχές Αυγούστου, χρειάζεται να φτάσουμε στο 83% των ενηλίκων μέχρι τέλος Αυγούστου ώστε να υποτάξουμε την αύξηση και επισήμανε ότι είναι πολύ βασικό, αυτού του είδους τις μεταλλάξεις τις χτυπάς στην αρχή τους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share