Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Δυτικά της Χίου πλέει το "Γιαβούζ" - Νέα πρόκληση από την Τουρκία

Το μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα

27 Ιουνίου 2021 17:10
Συναγερμός στο Αιγαίο: Δυτικά της Χίου πλέει το
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συναγερμός στο Αιγαίο: Δυτικά της Χίου πλέει αυτή την ώρα το "Yavuz" που συνεχίζει τη διέλευση από το Αιγαίο υπενθυμίζοντας πως η Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανοίξει τη "στρόφιγγα" της έντασης σε αντίθεση με τα όσα είχαν συμφωνηθεί στη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η θέση της Αθήνας, πάντως, παραμένει σταθερή. Οι ελληνικές δυνάμεις παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου εκπέμποντας το μήνυμα ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση των Τούρκων, οι οποίοι θα πρέπει να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο.

Την ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να προκαλέσει για ακόμη μια φορά, προαναγγέλλοντας ανήμερα της "μαύρης" επετείου του "Αττίλα" στα Κατεχόμενα τα εγκαίνια στρατιωτικής βάσης με drones.

Συναγερμός στο Αιγαίο: Δυτικά της Χίου πλέει το 'Γιαβούζ'

Θρίλερ στο Καστελόριζο: Καταδίωξη τουρκικού ταχύπλοου με πυροβολισμούς!

Θρίλερ επικράτησε στο Κατελόριζο με πρωταγωνιστές δύο Τούρκους, καθώς έγινε άγρια καταδίωξή ταχυπλόου από τη γειτονική χώρα με πυροβολισμούς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Open, την Τρίτη (22/6) στις 00:20 μετά τα μεσάνυχτα το Παρατηρητήριο Μεγίστης ενημέρωσε σκάφος του Λιμενικού που περιπολούσε στην περιοχή, για την ύπαρξη ταχύπλοου σκάφους το οποίο κινούνταν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, με δυτική κατεύθυνση περί το ένα ναυτικό μίλι από το Καστελόριζο.

Άμεσα οι λιμενικοί που επέβαιναν στο σκάφος, κάνοντας χρήση σειρήνας, οπτικών σημάτων και άλλων μέσων ζήτησαν από τους επιβαίνοντες στο ταχύπλοο να σταματήσουν, χωρίς επιτυχία. Ακολούθησε καταδίωξη και τότε ο χειριστής του ταχύπλοου επιχείρησε να διαφύγει κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς, κινούμενος μάλιστα αντικανονικά προς το σκάφος του Λιμενικού.

Τότε οι άνδρες του Λ.Σ., έριξαν προειδοποιητικούς πυροβολισμούς σε ασφαλή τομέα και στη μηχανή του ταχύπλοου, καταφέρνοντας έτσι να ακινητοποιήσουν το σκάφος και να συλλάβουν τους δύο επιβάτες τουρκικής καταγωγής ηλικίας 31 και 25 ετών αντίστοιχα.

Οι δύο αλλοδαποί, που δεν φέρουν έγγραφα νόμιμης παραμονής στη χώρα μας, μεταφέρθηκαν στη Ρόδο και το μεσημέρι της Πέμπτης προσήχθησαν ενώπιον εισαγγελέα συνοδεία προσωπικού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου. Οι δύο συλληφθέντες πήραν προθεσμία να απολογηθούν για αύριο Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι, τη στιγμή που ετοιμάζεται νέο μήνυμα προς την Τουρκία μέσω της Συνόδου Κορυφής.

Οι ξαφνικές... καλοσύνες του Ερντογάν

Έναν άλλο Ταγίπ Ερντογάν στις διεθνείς σχέσεις παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να δείχνει ότι επιδιώκει εξομάλυνση σχέσεων και να εκφράζει την ικανοποίησή του για χώρες τις οποίες μέχρι πρόσφατα είχε στο στόχαστρο… Όπως η Ελλάδα.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με τη δυναμική που έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα με την γειτονική μας χώρα, την Ελλάδα. Mε τους συμμάχους μας, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Eπιθυμούμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στο πλαίσιo της θετικής ατζέντας» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ομιλία του ο τούρκος πρόεδρος.

Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης η στροφή Ερντογάν οφείλεται στο γεγονός ότι χρειάζεται χρήματα, ξένες επενδύσεις, τη στιγμή που νιώθει την «ανάσα» του Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης διεξήγε με επιτυχία δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις υποσχόμενος δημοκρατία στη γείτονα χώρα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share