Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021

Καμπανάκι Τσιόδρα για τη μετάλλαξη Δέλτα: Το παρασκήνιο της σύσκεψης με τον Χαρδαλιά - Έρχεται νέο lockdown από Οκτώβρη;

Οι φόβοι και οι προβλημαισμοί

25 Ιουνίου 2021 08:02
Καμπανάκι Τσιόδρα για τη μετάλλαξη Δέλτα: Το παρασκήνιο της σύσκεψης με τον Χαρδαλιά - Έρχεται νέο lockdown από Οκτώβρη;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και τους ειδικούς για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία έχει «χτυπήσει» και τη χώρα μας επηρεάζοντας την επιδημιολογική μας εικόνα με σχεδόν τριπλάσια κρούσματα σε σχέση με την τελευταία καταγραφή του ΕΟΔΥ.

Το βάρος πέφτει αυτή τη στιγμή κυρίως στην Κρήτη, ωστόσο κρούσματα εντοπίστηκαν και στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια. Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για την παραλλαγή του νέου στελέχους στην Πολιτική Προστασία υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με την συμμετοχή του Νίκου Χαρδαλιά, του Άκη Σκέρτσου, του Θόδωρου Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη αλλά και δημάρχων της Κρήτης.

Καμπανάκι Τσιόδρα για τη μετάλλαξη Δέλτα - Το παρασκήνιο της σύσκεψης με τον Χαρδαλιά

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι εξέτασαν την συνολική επιδημιολογική εικόνα του νησιού, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών, καθώς διαπιστώθηκε πως και τα 15 κρούσματα που φέρουν το στέλεχος Δ δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας δεν έκρυψε την ανησυχία του κατά την διάρκεια της σύσκεψης, κυρίως εξαιτίας της εκτίμησης του ECDC πως η μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού θα επικρατήσει σε ποσοστό 90% στην Ευρώπη ως το τέλος Αυγούστου. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί συμφώνησαν ότι μοναδική ασπίδα προστασίας από την παραλλαγή Δέλτα είναι ο εμβολιασμός.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να αυξηθούν οι εμβολιαστικές γραμμές στην Κρήτη, προκειμένου οι κάτοικοι του νησιού να κλείσουν άμεσα ραντεβού για το εμβόλιο. Παράλληλα έμφαση δόθηκε και στην ανάγκη για γρήγορη ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων, προκειμένου να μπει φρένο στην περαιτέρω η ινδική μετάλλαξη στο νησί.

Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε ακόμα πως ο εμβολιασμός με δύο δόσεις αποτελεί και τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα και για τον λόγο αυτό οι πολίτες δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αρκεστούν στην πρώτη δόση, καθώς αν δεν ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους θα είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στο ινδικό στέλεχος που επικρατεί ήδη σε άλλα κράτη της Ευρώπης.

Τζανάκης: Μέχρι τέλος Αυγούστου θα κυριαρχεί στην Ελλάδα- Πιθανό lockdown σε περίπτωση έκρηξης

Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης εκτίμησε πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου η ινδική μετάλλαξη θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος κορονοϊού στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού είναι μάλιστα πιθανό ήδη να υπάρχει σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, χωρίς ακόμη να έχει γίνει αντιληπτό.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ινδική μετάλλαξη σε ικανή – ανησυχητική έκταση σε όλα τα μέρη» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα είναι και το κυριαρχούν στέλεχος του ιού στην χώρα.

Παράλληλα ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και κλεισίματος περιοχών σε περίπτωση πανδημικής έκρηξης εξαιτίας της μετάλλαξης αυτής.

Όσον αφορά τους 15 ασθενείς με τη μετάλλαξη στην Κρήτη ο καθηγητής σημείωσε πως πρόκειται για πολίτες που δεν είχαν εμβολιαστεί και υπογράμμισε την σημασία του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας, δεδομένου μάλιστα ότι η μετάλλαξη αυτή εκτιμάται ως 100% πιο μεταδοτική.

Περαιτέρω, το στέλεχος Δ, εξήγησε, είναι 60% πιο μεταδοτικό σε σχέση με την βρετανική μετάλλαξη. «Έχει βρει τον τρόπο να ξεκλειδώσει το ανοσοποιητικό νέων ατόμων και παιδιών» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share