Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μονή Πετράκη: Αυτά είναι τα μπουκάλια που αγόρασε ο ιερέας - Υπάρχουν στο διαδίκτυο και μπορεί να προμηθευτεί όποιος θέλει

Ολιγωρία των Αρχών απέναντι στο φαινόμενο που αρχίζει να γίνεται... συνήθεια!

24 Ιουνίου 2021 20:51
Μονή Πετράκη: Αυτά είναι τα μπουκάλια που αγόρασε ο ιερέας - Υπάρχουν στο διαδίκτυο και μπορεί να προμηθευτεί όποιος θέλει
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Στην φόρα βρέθηκε το καυστικό υγρό, που προμηθεύτηκε ο 37χρονος ιερέας, ο οποίος επιτέθηκε με βιτριόλι στη διάρκεια της διαδικασίας καθαίρεσής του στη Μονή Πετράκη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εικόνες των μπουκαλιών που έφερε στη δημοσιότητα το OPEN, το υγρό είχε περιεκτικότητα 96% σε θειικό οξύ. Για το λόγο αυτό, στα μπουκάλια είναι ευδιάκριτη η σήμανση επικινδυνότητας και αναφέρουν πως δίνονται μόνο για εργαστηριακή χρήση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, ο δράστης, που τώρα έχει αρχίσει... να τα γυρίζει, πρόλαβε να ρίξει μόνο το περιεχόμενο από το ένα μπουκάλι στους μητροπολίτες. Στη συνέχεια, ο αστυνομικός έπεσε πάνω στον ιερέα για να τον ακινητοποιήσει και το μπουκάλι του έπεσε από τα χέρια του και έσπασε. Το δεύτερο μπουκάλι ο ιερέας δεν πρόλαβε να το βγάλει από την τσάντα του και βρέθηκε άθικτο μέσα στην τσάντα του.

Το βιτριόλι βρίσκεται στο διαδίκτυο και το παίρνει... όποιος θέλει

«Το σίγουρο είναι ότι μπορεί κάποιος να προμηθευτεί πολύ εύκολα νόμιμες και παράνομες ουσίες από το διαδίκτυο», είχε τονίσει παλιότερα ο συνεργαζόμενος ερευνητής στο Δημόκριτο, Μιχάλης Βαφόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τον Δημήτρη Κοτταρίδη και τον Γιάννη Πιτταρά, με αφορμή την πρωτοφανή επίθεση με βιτριόλι σε βάρος Μητροπολιτών από ιερομόναχος, ο οποίος είπε ότι προμηθεύτηκε διαδικτυακά το καυστικό υγρό.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο λεγόμενο dark web, δηλαδή στο διαδίκτυο που έχει στηθεί για να οργανώνονται παράνομες δραστηριότητες, που να μην είναι εμφανείς.

«Οι μεσάζοντες είναι διαχρονικό φαινόμενο. Προφανώς υπάρχουν και στο διαδίκτυο, όμως και απευθείας μπορεί κάποιος να πάρει πράγματα μέσα από νόμιμα ή παράνομα «καταστήματα». Άρα, ναι, μπορεί και απευθείας να προμηθευτεί κάποιος βιτριόλι από το διαδίκτυο», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να ελεγχθεί η διακίνηση τέτοιων ουσιών μέσω internet, διερωτήθηκε εάν πρέπει να παρακολουθείται όλο το διαδίκτυο για να προλαβαίνουμε αποκλίνουσες συμπεριφορές, ή αυτό δημιουργεί πρόβλημα ελευθερίας. Έφερε ως παράδειγμα το δίλημμα που έχει τεθεί, εάν πρέπει να μπουν κάμερες παντού σε όλους τους δρόμους, προκειμένου οι αρχές να ελέγχουν εάν παρανομούν οι άνθρωποι. «Μερικές ελάχιστες κοινωνίες το δέχονται αυτό. Το 70% των Βρετανών δεν έχει πρόβλημα να υπάρχουν κάμερες στο δημόσιο χώρο. Κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει και στο διαδίκτυο για να παρακολουθούν τις αντίστοιχες ενέργειες. Ως κοινωνία καλούμαστε να αποφασίσουμε πού θα βάλουμε τη γραμμή της παρακολούθησης, της ανίχνευσης της παρανομίας και της ανοχής τέτοιων ακραίων γεγονότων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαφόπουλος.

Όπως εξήγησε, το ζήτημα δεν αφορά τα προσωπικά δεδομένα, αλλά την εκχώρηση δύναμης σε μια κεντρική διοίκηση, και η οποία μπορεί να πέσει σε λάθος χέρια. «Θα γλυτώσουμε από το βιτριόλι, αλλά μπορεί να ελέγχουν τις επιλογές και τις αποφάσεις μας σε πολλά ζητήματα», επισήμανε, τονίζοντας πως για το λόγο αυτό «το διαδίκτυο παρακολουθείται από μη δημοκρατικά καθεστώτα».

Σύμφωνα με τον ερευνητή του Δημόκριτου, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει μηχανισμό για να παρακολουθεί συγκεκριμένα σημεία του διαδικτύου, για παιδική πορνογραφία και ακραίες παράνομες δραστηριότητες, όπως η τρομοκρατία και τα σκληρά εγκλήματα.

«Το ερώτημα είναι αν θα πάμε σε αναζητήσεις στο διαδίκτυο που είναι στις παρυφές. Εάν δηλαδή θέλουμε να εγκαταστήσουμε ένα μηχανισμό παρακολούθησης και για τα πιο soft αποκλίνουσες συμπεριφορές. Αν το κάνουμε αυτό, η συζήτηση θα πάει πολύ μακριά, και δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να γίνει αυτό», υπογράμμισε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share