Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για την επίθεση στη Μονή Πετράκη: «Μας ράντισε με δύο λίτρα βιτριόλι - Έλιωναν τα ράσα μας» - Το μήνυμα του ιερέα πριν την επίθεση

Το «αμαρτωλό» του παρελθόν

24 Ιουνίου 2021 09:40
Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για την επίθεση στη Μονή Πετράκη: «Μας ράντισε με δύο λίτρα βιτριόλι - Έλιωναν τα ράσα μας» - Το μήνυμα του ιερέα πριν την επίθεση
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σοκ στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η είδηση της πρωτοφανούς επίθεσης με βιτριόλι 37χρονου ιερέα της Βορείου Ελλάδος, κατά των μητροπολιτών που αποφάσισαν στο Συνοδικό Δικαστήριο, στη Μόνη Πετράκη, την καθαίρεσή του. Παράλληλα, σοκαριστικές είναι οι φωτογραφίες από την επίθεση με το βιτριόλι στους Μητροπολίτες.

Συνολικά δέκα άτομα τραυματίστηκαν από την επίθεση, επτά μητροπολίτες εκ των οποίων οι δύο φέρουν σοβαρά εγκαύματα, αλλά και ένας αστυνομικός που τραυματίστηκε κατά την προσπάθεια σύλληψης του δράστη και έχει μεταφερθεί στο 401 νοσοκομείο, ωστόσο πήρε άμεσα εξιτήριο. Επίσης, έχουν τραυματιστεί και δυο δικηγόροι, ο ένας εκ των οποίων του κατηγορουμένου.

Το ευτύχημα ωστόσο είναι πως κανένας από τους μητροπολίτες δεν υπέστη σοβαρή βλάβη. Σοβαρότερη ήταν η κατάσταση της υγείας του Μητροπολίτη Κηφισιάς, Κύριλλου, ο οποίος κινδύνεψε να χάσει το μάτι του, όμως τελικά διέφυγε τον κίνδυνο και σύμφωνα με τελευταίο το ιατρικό ανακοινωθέν, η υγεία του δεν εμπνέει κανέναν κίνδυνο.

Τα θύματα του 37χρονου αρχιμανδρίτη, στη Μονή Πετράκη, περιγράφουν τη στιγμή της επίθεσης με βιτριόλι και τον πανικό που ακολούθησε μέσα στην αίθουσα. «Είναι νομικά και ιατρικά τεκμηριωμένο ότι δεν έχει σώας τας φρένας», είπε ο δικηγόρος του.

Οι μαρτυρίες από την επίθεση συγκλονίζουν, καθώς κανείς στην αίθουσα δεν περίμενε την αντίδρασή του. Χαρακτηριστικό είναι ότι αρχικά κάποιοι νόμιζαν ότι πέταξε νερό, αλλά στη συνέχεια όταν αντιλήφθηκαν στα ράσα τους ότι πρόκειται για καυστικό υγρό ακολούθησε πανικός με τους ιεράρχες να προσπαθούν να κρυφτούν, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να το αποφύγουν.

Ο δικηγόρος του δράστη μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως «είναι νομικά και ιατρικά τεκμηριωμένο ότι δεν έχει σώας τας φρένας».

Μητροπολίτης Άρτας: Άρχισαν να τσούζουν τα μάτια, έτρεχα

Τις στιγμές πανικού που επικράτησαν το απόγευμα Τετάρτης στην Μονή Πετράκη, όταν ο 37χρονος ιερομόναχος έριξε βιτριόλι σε επτά μητροπολίτες και στον φρουρό της Μονής περιέγραψε στον ΣΚΑΪ ο Μητροπολίτης Άρτας, Καλλίνικος

Όπως ανέφερε ο μητροπολίτης Άρτας Καλλίνικος, «ήμουν μέλος στο δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο έχω υποστεί κάποιες βλάβες στο δέρμα δεν είναι πολύ βαθιές. Έχω βγει από χθες το βράδυ το κυριότερο απ’ όλα είναι ότι δεν έχουν πάθει κάτι τα μάτια. Δεν υπάρχει κίνδυνος ζωής σε κάποιον απ’ όλους».

«Καθόμασταν οι επτά μητροπολίτες που δικάζαμε στη σειρά, σε απόσταση 1,5 – 2 μέτρων ο ένας από τον άλλο, στη μεγάλη αίθουσα των συνεδριάσεων λόγω του κορωνοϊού για να έχουμε χώρο. Καταλαβαίνετε δηλαδή ότι η ανάπτυξη ήταν πολύ μεγάλη έπιανε από τη μια άκρη της αίθουσας μέχρι την άλλη.

Από κάτω στα έδρανα, απέναντι μας δηλαδή, ήταν από τη μια πλευρά ο πατήρ Σεβαστιανός ο γραμματέας του συνοδικού δικαστηρίου και από την άλλη πλευρά ο δράστης με τους τρεις λαϊκούς δικηγόρους του. Ο δράστης σηκώθηκε όπως και ο πρόεδρος για να ακούσει την απόφαση από το στόμα του προέδρου.

Η απόφαση ήταν ότι δεν γίνεται δεκτή η έφεσή του για τυπικούς λόγους, γιατί ήταν εκπρόθεσμη η αίτηση εφέσεως, άρα ισχύει και εγκρίνεται η πρωτοβάθμια απόφαση καθαιρέσεώς του.

Όταν άκουσε αυτό, συνέχισε ο κ. Καλλίνικος όπως στεκόταν όρθιος στο έδρανο, έκανε μια κίνηση προς τα πόδια του, είχε μια τσάντα και έβγαλε ένα μπουκάλι καφέ γυάλινο, το οποίο του δίνω βάρος όπως το είδα γύρω στα δύο λίτρα, έκανε και μια ερώτηση, αν την απόφαση την πήραμε καθ’ υπαγόρευσιν του μητροπολίτη του αγίου Βεροίας και έβγαλε το μπουκάλι.

Το κράταγε με τα δύο χέρια και έκανε ημικυκλικές κινήσεις, και ράντιζε όλο το προεδρείο όλο το δικαστήριο. Φοράγαμε μάσκες, φοράγαμε ράσα, φοράγαμε πάνω καλίμαυχα το μόνο μέρος που ήταν κενό ήταν το μέτωπο και τα μάτια. Όταν είδα την κίνηση νόμιζα ότι ήθελε να μας προσβάλει, λέγοντας ότι θέλουμε άγιασμα όταν όμως είδα ότι το υγρό που έβγαζε γινόταν κόκκινο πάνω στο ράσο κατάλαβα ότι ήταν καυστικό υγρό.

Είχαν αρχίσει να με τσούζουν τα μάτια μου έβαλα το αριστερό μου μαζί με το ράσο για προφύλαξη, και αρχίζω να τρέχω έξω από τη μεγάλη αίθουσα να πάω στο νιπτήρα δίπλα να ρίξω νερό στο πρόσωπό, μου ο ίδιος συνέχιζε, παρότι εγώ έπαψα πλέον να βλέπω γιατί δε μπορούσα θα ήταν σα να πήγαινα να αυτοκτονήσω».

«Μόλις έριξα μπόλικο νερό στο πρόσωπό μου και αμέσως πήγα με τον οδηγό του υπηρεσιακού στον Ευαγγελισμό και παρότι δεν εφημερεύανε με κοίταξαν μού είπαν ότι δεν κινδυνεύω, έβαλαν μια αλοιφή και με έστειλαν στο ΚΑΤ για να κάνει έλεγχο πλαστικός χειρουργός. Δεν μπορούσε να πάει το μυαλό μου ότι θα συμβεί αυτό στο συνοδικό δικαστήριο».

Τέως δικηγόρος ιερέα: Άρχισε να ραντίζει το βιτριόλι σαν αγιασμό

Από πλευράς του, ο Γιώργος Τζίγκας τέως δικηγόρος του δράστη διηγήθηκε στον ΣΚΑΪ ότι o ιερέας απολογούνταν στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του της Ιεράς Συνόδου για κάποια αδικήματα, ποινικά και μη…

«Στα καλά καθούμενα και ενώ είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία μαζί του αυτό με εκπλήσσει. Κάποια στιγμή αμφισβήτησε ένα νομικό ζήτημα που είχε τεθεί από την έδρα, νόμιζε ότι η έδρα ήταν προκατειλημμένη, σηκώθηκε όρθιος, και ευγενέστατα ζήτησε το λόγο, ρώτησε τον προεδρεύοντα αν η έδρα είναι μιλημένη από το μητροπολίτη Βεροίας, και εμείς εκπλαγήκαμε λέμε τώρα πού το πάει.

Του απάντησε η έδρα προφανώς και όχι. Επανέλαβε το ερώτημα λίγο πιο έντονα, ‘αν σας έχει μιλήσει ο Βεροίας΄ πάλι η έδρα απάντησε αρνητικά, και στα καλά καθούμενα τον βλέπεις να ανοίγει μια τσάντα και έβγαλε δυο μπουκάλια με καυστικό υγρό, δε μιλάμε για μπουκαλάκια μιλάμε για τουλάχιστον δίλιτρα, καταφέρθηκε εναντίον των μητροπολιτών, και άρχισε να τους ρίχνει το καυστικό υγρό και μετά το υγρό περιφερόταν παντού άρχισε να το ραντίζει σαν αγιασμό».

«Οι μητροπολίτες προσπάθησαν να κρυφτούν, πέσανε κάτω, υπήρχαν πάρα πολλά αίματα στην αίθουσα. Στα πρώτα δευτερόλεπτα νόμιζα ότι έριχνε νερό, θεώρησα ότι απλά ήθελε να τους βρέξει και ήθελα να τον συγκρατήσω κι εγώ, μέχρι να καταλάβω τι γίνεται. Φωνάζαμε όλοι να σταματήσει, ήταν τόσο γρήγορο το συμβάν ο χρόνος που εκτυλίχθηκε.

Όπως τόνισε ο κ. Τζίγκας, «κατάλαβα ότι πρόκειται για καυστικό υγρό όταν ακούμπησε και το δικό μου χέρι. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Μεταβήκαμε μετά στις τουαλέτες να πλυθούμε. Τους σώσανε τα ράσα τους και εμάς τους δικηγόρους τα κοστούμια μας επειδή ήταν μακριά ρούχα (…) φανταστείτε ότι το δικό μου κοστούμι καταστράφηκε ολοσχερώς μόνο και μόνο από την επαφή».

«Υπήρχε ένας αστυνομικός έξω από την αίθουσα και αναρωτιόμασταν όλοι οι δικηγόροι χαριτολογώντας 'ο αστυνομικός τι δουλειά έχει εδώ;' Δεν είμαστε σε ποινικό δικαστήριο. Άμεσα εισήλθε η αστυνομία και ήρθε ασθενοφόρο. Δεν προσπάθησε να διαφύγει τον είδα με χειροπέδες όταν εισερχόταν στο περιπολικό. Το είχε υπονοήσει όχι την ίδια μέρα, νωρίτερα ότι ο συγκεκριμένος μητροπολίτη θα μπορούσε να επηρεάσει την έδρα. Του είχαμε πει ότι δεν χρειάζεται να αγχώνεται θα μπορούσε να προσφύγει στο ΣτΕ το οποίο θα κρίνει αντικειμενικά…»

Δικηγόρος δράστη: Είναι νομικά και ιατρικά τεκμηριωμένο ότι δεν έχει σώας τας φρένας

Ο δικηγόρος του δράστη, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» τόνισε ότι ο πελάτης του χρήζει ιδιαίτερης ποινικής μεταχείρισης, γιατί δεν είναι απλός ποινικός, καθώς υπάρχει παρελθόν.

«Δεν θα τον αναλάμβανα αν δεν ήξερα ότι χρήζει ειδικής ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης. Είναι νομικά και ιατρικά τεκμηριωμένο ότι δεν έχει σώας τας φρένας» είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος.

Ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του και έκανε γνωστό ότι ο εντολέας του πριν από ενάμιση μήνα είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ είχε προαναγγείλει την πράξη του μέσω διαδικτύου.

Μητροπολίτης Θεόκλητος: Έλιωναν τα ράσα μας από το βιτριόλι

Για «φρικιαστικές στιγμές» έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, κληθείς να περιγράψει τα όσα έζησε στη Μονή Πετράκη, μετά την επίθεση ιερέα με βιτριόλι.

«Ήταν τρομερό αυτό που ζήσαμε. Ο ιερέας δεν δέχθηκε την καθαίρεσή του και γι’ αυτό αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο. Και μόνο που τον βλέπεις καταλαβαίνεις…» δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Καθόμασταν απ΄έξω κι άνοιξε η πόρτα, βγήκαν οι ιερείς σχεδόν χωρίς ράσα, είχαν λιώσει. Δεν υπήρχε περίπτωση να γλιτώσει κανένας αν δεν φορούσε ράσα. Εδώ και το καλυμμαύκι που είναι σκληρό, είχε τρυπήσει» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι αλλοιώθηκαν ακόμα και τα παπούτσια τους όταν πάτησαν επάνω στο καυστικό υγρό

.

Μητροπολίτης Νικόδημος: Κάηκαν όλα, τα γυαλιά, τα πουκάμισα

Για τις εφιαλτικές ώρες που έζησε στη Μονή Πετράκη, μετά την επίθεση ιερέα με βιτριόλι, περιέγραψε στον ΑΝΤ1 ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας, Νικόδημος.

«Υπήρχε ένα δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο. Ανακοινώθηκε η απόφαση ότι επικυρώνεται η καθαίρεσή του και σηκώθηκε και πέταξε δύο μπουκάλια καυστικό υγρό» τόνισε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Τραυματίστηκα στο πρόσωπο, στα αυτιά, στα ράσα. Κάηκαν όλα, τα γυαλιά, τα πουκάμισα» πρόσθεσε και έκανε γνωστό ότι η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή.

Επίθεση με βιτριόλι σε Μητροπολίτες: «Θα μιλήσω με πράξεις» έγραφε τον Απρίλιο ο ιερομόναχος

Αποφασισμένος να πραγματοποιήσει την επίθεση με καυστικό υγρό με στόχο τους Μητροπολίτες του Συνοδικού Δικαστηρίου στη Μονή Πετράκη το απόγευμα της Τετάρτης φαίνεται ότι ήταν ο ιερομόναχος.

Ο δράστης που οδηγήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών αρχικά δεν έλεγε λέξη στους αστυνομικούς, ενώ λίγο αργότερα τους είπε: «Τους έριξα το υγρό γιατί με καθαίρεσαν», ενώ όπως υποστήριξε στη συνέχεια αγόρασε το καυστικό υγρό από το διαδίκτυο.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Δημοκρατία ο 37χρονος είχε κάνει αναρτήσεις στο Facebook από τον περασμένο Απρίλιο γράφοντας, μεταξύ άλλων, ότι «δεν θα μιλήσω με λόγια αλλά με πράξεις» και ότι «θα τρανταχτεί όλη η εκκλησία».

Συγκεκριμένα στις 14 Απριλίου ο ιερομόναχος έγραφε:

Εμείς οι Σερραίοι όταν δίνουμε τον λόγο μας τον κρατάμε. Κάτω από τα φουστάνια που λέτε κάποιοι φοράμε παντελόνια, ας βγει η απόφαση τότε δεν θα μιλήσω με λόγια αλλά με πράξεις. Πάντοτε ήμουν πάπλωμα για όλους ήρθε όμως η ώρα να μιλήσω γιατί δεν γνωρίζεται τι γίνεται στην εκκλησία από τον Πρώτο έως τον τελευταίο και εγώ θα μιλήσω με αποδείξεις. Και τότε θα δείτε θα τρανταχτεί όλη η εκκλησία.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share