Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Κορωνοϊός: Σίγουρο το 4ο κύμα στην Ελλάδα - Θα αφορά τους ανεμβολίαστους - Τέλος οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Τι μας περιμένει;

23 Ιουνίου 2021 08:37
Κορωνοϊός: Σίγουρο το 4ο κύμα στην Ελλάδα - Θα αφορά τους ανεμβολίαστους - Τέλος οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για τις μάσκες και τα εμβόλια μίλησε καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για 4ο κύμα που θα αφορά στους ανεμβολίαστους

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παρά τα πάρα πολύ καλά στοιχεία που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες, συνεχίζουμε να έχουμε τουλάχιστον 60 καινούριες εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι.

Η πιθανότητα να βρεθεί σε ΜΕΘ εμβολιασμένος με μια δόση είναι μικρή.

Τόνισε, δε, ότι «η ύφεση δεν πρέπει να είναι λόγος για να μην εμβολιαστούμε. Πρέπει να πετύχουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα φτάσουμε το 70% ανοσίας.

Κορωνοϊός: Σίγουρο το 4ο κύμα στην Ελλάδα

Βασιλακόπουλος: Το παράδειγμα του Ισραήλ

Εξήγησε, μάλιστα, με το παράδειγμα του Ισραήλ, ότι παρόλο που έχουν φτάσει στο 56% οι πλήρως εμβολιασμένοι και είχαν μηδενίσει τα κρούσματα, χτες είχαν μια μικρή έκρηξη κρουσμάτων πιθανώς από τη μετάλλαξη Δέλτα.

«Αν δεν εμβολιάσουμε το ποσοστό που χρειάζεται για να μη βρίσκει ο ιός χώρο να μεταδίδεται, τα πιο μεταλλαγμένα στελέχη του ιού μπορούν να εισχωρήσουν», επεσήμανε ο καθηγητής.

Ο κ. Βασιλακόπουλος, διευκρίνισε, επίσης, ότι το 55% δεν είναι αρκετό για να λήξει για πάντα την επιδημία, εξηγώντας ότι πρέπει να πάμε σε υψηλότερα νούμερα, στα οποία θα πρέπει να πάμε μέσα στο καλοκαίρι. «Γιατί αν το καλοκαίρι χρειαζόμαστε 70%, το Δεκέμβρη ή το Νοέμβρη θα χρειαζόμαστε 80-85%» είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι «το τέταρτο κύμα θα έρθει σίγουρα και θα αφορά τους μη εμβολιασμένους ή τους ανοσοκατεσταλμένους που δε μπόρεσαν με το εμβόλιο να κάνουν πλήρη κάλυψη»

Όσον αφορά στους εμβολιασμένους είπε ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα να νοσήσει σοβαρά κάποιος.

Για τα αντισώματα ανέφερε ότι στο 6-9μηνο είναι γύρω στο 90%.

Πετάμε τις μάσκες

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις μάσκες, είπε ότι σιγά σιγά θα μπορέσουμε να τις βγάλουμε, εξηγώντας ότι σε εξωτερικό χώρο, όταν υπήρχε η σύσταση να φοράμε τη μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός, ο κόσμος δεν τη φορούσε και έγινε υποχρεωτική. Τέλος είπε, ότι όταν έχει λίγο κόσμο στο δρόμο, δεν είναι ανάγκη να φοράμε μάσκα.

Θεοδωρίδου: Το 4ο κύμα θα αφορά μόνο στους ανεμβολίαστους

Η μετάλλαξη «Δέλτα» δημιουργεί ανησυχία για την δημιουργία 4ου κύματος της πανδημίας, τόνισε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία υπογράμμισε ότι, αν υπάρξει, θα είναι ηπιότερο σε νοσηλείες και θανάτους και «θα αφορά μόνο στους ανεμβολίαστους πολίτες».

Σύμφωνα με μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer, στη δεύτερη δόση ήταν τας τάξεως του 86% και με το εμβόλιο της AstraZeneca περίπου στο 66%.

Αναφέρθηκε επίσης στις δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, επισημαίνοντας ότι συστήνεται και η δεύτερη δόση να γίνει με το ίδιο εμβόλιο, αφού ο οποιοσδήποτε κίνδυνος θρομβώσεων (στη 2η δόση) είναι πρακτικά ελαχιστότατος.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι σε περιπτώσεις θρομβώσεων στην πρώτη δόση εγκρίνεται η δεύτερη δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο. Καμία δεύτερη δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει, τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι παραμένει «υπό μελέτη η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων», προσθέτοντας ότι οι διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης των εμβολίων δεν έχουν εγκρίνει τη γενική χορήγηση ετερόλογων εμβολίων.

«Καμία δεύτερη δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει. Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα κάνει διακοπές. Το τείχος προστασίας πρέπει να υψωθεί και τη σκυτάλη την πήραν ήδη στα χέρια τους οι νέοι, με τον ενθουσιασμό τους», είπε και τόνισε ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι σταθερή και σε 60 μέρες πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ανοσοποίηση του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού.

Αύξηση του εμβολιασμού στους υγειονομικούς

«Αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού αναμένεται και στους υγειονομικούς», είπε η κ. Θεδωρίδου και αναφέρθηκε στην απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής που γνωμοδότησε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στο πλαίσιο της Ιπποκρατικής αρχής να ωφελούμε χωρίς να βλάπτουμε τους άλλους.

Και πρόσθεσε: «Η κλιμακούμενη πρωτοβουλία από την πλευρά της Πολιτείας περιλαμβάνει τρία στάδια: Στοχευμένη ενημέρωση, μέτρα ενθάρρυνσης και αποθάρρυνσης για ορισμένα πράγματα και πρόβλεψη της υποχρεοτικότητας ως έσχατη λύση, είπε και εξέφρασε την ελπίδα τα δύο πρώτα μέτρα να βοηθήσουν ώστε να μην χρειαστεί η εφαρμογή του τρίτου».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share