Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Τέλος οι μάσκες: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή - Από το Σαββατοκύριακο σε εξωτερικούς χώρους

Θα αφορά εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

23 Ιουνίου 2021 07:27
Τέλος οι μάσκες: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή - Από το Σαββατοκύριακο σε εξωτερικούς χώρους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσει σύντομα η χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, καθώς το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση των ειδικών, υπό την έννοια ότι επισπεύδονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης και λόγω της απότομης ανόδου της θερμοκρασίας.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός ζήτησε να αξιολογηθεί το θέμα αυτό στην πρωινή σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς υπάρχει δυσφορία από τους πολίτες και ήδη άτυπα έχει χαλαρώσει η τήρηση του μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται θετικοί στην προοπτική κατάργησης της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους με τον αστερίσκο ότι αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει όπου επικρατούν συνθήκες συγχρωτισμού, όπως για παράδειγμα στις στάσεις των λεωφορείων. Το χαρακτηριστικό είναι δε ότι η εφαρμογή του μέτρου θα είναι άμεση και οριζόντια, δίνοντας σημαντικές ανάσες ελευθερίας σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί.

Τέλος οι μάσκες: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή - Από το Σαββατοκύριακο σε εξωτερικούς χώρους

Πιθανή κατάργηση το Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με πληροφορίες η απελευθέρωση της χρήσης μάσκας είναι πιθανό να εφαρμοστεί από το προσεχές Σαββατοκύριακο και λόγω του καύσωνα, καθώς όπως εξηγούν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αλλά και μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, η 1η Ιουλίου ημερομηνία – ορόσημο λόγω της εφαρμογής του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού και της κατάργησης της απαγόρευσης κυκλοφορίας, δείχνει μακριά λόγω της δυσφορίας που προκαλεί η υψηλή θερμοκρασία.

Πού θα μείνει υποχρεωτική

Το σίγουρο είναι πάντως ότι θα υπάρχει ισχυρή σύσταση προκειμένου η μάσκα να χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει αυξημένη συνάθροιση, όπως στάσεις λεωφορείων, εμπορικοί δρόμο, ενώ η υποχρέωση της μάσκας θα παραμείνει σε χώρους θεαμάτων (συναυλίες, θέατρα, θερινοί κινηματογράφοι) αλλά και σε κοινωνικές εκδηλώσεις με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους γάμους και τις βαπτίσεις.

Απαραίτητη δε κρίνεται η χρήση της στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα νοσοκομεία και γενικά σε κλειστούς χώρους και εμπορικά καταστήματα. Συνεπώς, το σίγουρο είναι ότι ακόμα και αν οι πολίτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα βγαίνοντας από το σπίτι, θα πρέπει να την έχουν μαζί τους για χρήση, εφόσον βρεθούν σε σημεία συνωστισμού.

Λινού: Οι εμβολιασμένοι να συνεχίσουν να φοράνε τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους - Δε γνωρίζουμε ακόμη πώς επιδρά η μίξη εμβολίων

Για την πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού στην χώρα μας μίλησε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Αναφερόμενη στην συζήτηση που έχει ξεκινήσει, και σε κάποιες χώρες εφαρμόζεται η αλλαγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca, «δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχουν παρενέργειες», ωστόσο όπως είπε «δεν ξέρουμε την αποτελεσματικότητα» προσθέτοντας πως οι επιστήμονες εξετάζουν τώρα αυτό το θέμα.

Λινού: Οι εμβολιασμένοι να συνεχίσουν να φοράνε τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους

Στην συνέχεια η κυρία Λινού σημείωσε πως είναι σημαντικό να εμβολιαστούν όλοι και πρόσθεσε από εκεί και πέρα είναι θετικό το γεγονός να μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες παρενεργειών από τα εμβόλια και σε αυτό το πλαίσιο δόθηκε η οδηγία το εμβόλιο της AstraZeneca να γίνεται μόνο από άτομα άνω των 60 ετών.

Η κυρία Λινού είπε πως δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει τέταρτο κύμα πανδημίας, ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ενώ οι εμβολιασμένοι αν νοσήσουν θα έχουν ήπια συμπτώματα.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις και συγκεκριμένα για την μετάλλαξη τύπου «Δέλτα» η κ. Λινού είπε ότι την πιάνουν τα εμβόλια αλλά δεν προστατεύονται όσοι έχουν κάνει μόνο την μια δόση AstraZeneca, ενώ επανέλαβε ότι «πρέπει να πείσουμε όλους τους ανθρώπους να εμβολιαστούν». Σημείωσε ακόμα ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι «πολύ μεταδοτική» και πρόσθεσε ότι «αν μπει στην Ελλάδα θα έχουμε πρόβλημα αν δεν έχουμε εμβολιαστεί».

Τέλος, για την συζήτηση σχετικά με το να βγουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους η κ. Λινού προτείνει «να μην βγάλουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι στους εξωτερικούς χώρους», καθώς όπως είπε ο ιός ακόμα μεταδίδεται και τόνισε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο τα εμβόλια καλύπτουν τις νέες μεταλλάξεις».

Εμβόλιο  κατά του κορωνοϊού

Θυμίζουμε ότι η Αθηνά Λινού ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που ισχυρίστηκε πως τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson&Johnson προκαλούν μεγάλους κινδύνους σε γυναίκες κάτω των 50.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι όσοι έκαναν την πρώτη δόση και πήγαν καλά, θα έχουν πρόβλημα. Δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση αν με το να ανακατέψουμε τα εμβόλια θα έχουμε το ίδιο θετικό αποτέλεσμα. Κάνουμε την δεύτερη δόση με την βεβαιότητα ότι όλα θα πάνε καλά» σημείωσε.

Τονίζοντας πως το Johnson & Johnson δεν πρέπει να αποσυρθεί η Αθηνά Λινού είπε: «Στον αμερικανικό ΕΟΔΥ λένε ότι οι γυναίκες κάτω των 50 καλό θα είναι να επιλέξουν ένα άλλο εμβόλιο. Και με αυτό το εμβόλιο, σπανιότερα μεν, δημιουργήθηκαν κάποια θρομβοεμβολικά επεισόδια. Στην Αμερική λένε για 7 παρενέργειες στο εκατομμύριο».

«Το Johnson & Johnson μπορεί να χορηγείται σε άνδρες και σε ανθρώπους μεγαλύτερους των 50 ετών» δήλωσε μιλώντας στο Mega και επεσήμανε πως καλύπτει και όλα τα νέα στελέχη του κορωνοϊού.

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Καμπανάκι από Λινού - «Όχι σε γυναίκες κάτω των 50»! Η απαγόρευση στο Βέλγιο και η ανατριχιαστική περιγραφή 48χρονης

Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε για το εμβόλιο της Johnson& Johnson η καθηγήτρια κ. Αθηνά Λινού, ενώ σοκαριστική είναι η περιγραφή μιας 48χρονης γυναίκας για το συγκεκριμένο εμβόλιο! Με την ίδια να έχει προειδοποιήσει και για το AstraZeneca.

«Aν δεν είχατε πρόβλημα στην 1η δόση, η πιθανότητα να έχετε στη 2η είναι 1 στο 1 εκατομμύριο». Αυτό θα συμβούλευε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού έναν ασθενή σε περίπτωση που τη ρωτούσε αν μπορεί να κάνει τη δεύτερη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου μετά τη σύσταση να μην το κάνουν οι κάτω των 60 ετών.

Η κ. Λινού χαρακτήρισε «λογικό» να ανησυχεί ο κόσμος για το εμβόλιο της AstraZeneca. Ξεκαθάρισε όμως μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως «όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca , υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση».

Αν και χαρακτήρισε «λάθος» το ότι δεν δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν άλλο σκεύασμα για τη δεύτερη δόση τους, εξήγησε ότι, δεν υπάρχει «επαρκής πληροφορία κι αυτό γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για το πόσο αποτελεσματική είναι η μίξη».

Όσο για το ότι είχε εξαρχής πει και συμβουλέψει τις γυναίκες νεότερης ηλικίας να μην κάνουν το AstraZeneca, εξήγησε ότι το έκανε γιατί «υπήρχαν τα δεδομένα, τα οποία δεν έλεγαν ότι κινδυνεύει όποιος το κάνει, αλλά το ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις νέες γυναίκες».

Είπε τέλος ότι «τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή είναι αν έκανες το πρώτο κάνεις το δεύτερο» και εμφανίστηκε καθησυχαστική για το θέμα.

«Ξέρετε γιατί ανησυχώ πολύ; Γιατί συνεχίζουμε να δίνουμε σαν εναλλακτική στις νέες γυναίκες κάτω των 50 ετών το Johnson&Johnson» είπε και τις συμβούλεψε να κάνουν εμβόλια mRNA.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share