Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σταύρος Μπαλάσκας: Επίθεση με μπογιές στο σπίτι του!

Δύσκολες στιγμές για το συνδικαλιστή της Αστυνομίας

23 Ιουνίου 2021 00:09
Σταύρος Μπαλάσκας: Επίθεση με μπογιές στο σπίτι του!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Επίθεση με μπογιές δέχθηκε στο σπίτι του ο συνδικαλιστής της Αστυνομίας, Σταύρος Μπαλάσκας, το βράδυ της Τρίτης (22/6).

Oι δράστες είχαν γεμίσει με κόκκινο χρώμα πυροσβεστήρα, προκαλώντας εκτεταμένες φθορές στην είσοδο.

Υπενθυμίζεται πως ο Σταύρος Μπαλάσκας βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της κριτικής μετά τις δηλώσεις του για τη δολοφονία της Καρολάιν από τον σύζυγό της στα Γλυκά Νερά. Συγκεκριμένα, είχε χαρακτηρίσει «βλάκα» τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο λέγοντας πως αν δεν έπαιζε θέατρο επί 37 μέρες μετά το στυγερό έγκλημα και ενημέρωνε εξ αρχής την Αστυνομία, επικαλούμενος «βρασμό ψυχής», τότε, όπως είπε, θα «γλίτωνε» με 4-5 χρόνια φυλάκισης.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος συνδικαλιστή, για τις δηλώσεις του, οι οποίες μάλιστα προκάλεσαν και την παρέμβαση εισαγγελέα για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Σημειώνεται πως η ΕΛ.ΑΣ έθεσε τον συνδικαλιστή σε διαθεσιμότητα.

Σταύρος Μπαλάσκας: Ποιος είναι ο συνδικαλιστής αστυνομικός που έγινε... σταρ στα τηλεπαράθυρα - Τα «σκουπίδια», το ξήλωμα από την ΠΟΑΣΥ και η δεύτερη ΕΔΕ σε 12 μέρες

Μπορεί το έγκλημα στα Γλυκά Νερά να έχει εξιχνιαστεί και να συγκλονίζει με το πώς ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος σκότωσε την 20χρονη Καρολάιν, αλλά ο συνδικαλιστής αστυνομικός, Σταύρος Μπαλάσκας, βρήκε... τρόπο να πάρει λίγη δημοσιότητα ακόμη πάνω του.

Ο κ. Μπαλάσκας δέχεται αυτή τη στιγμή κατεπείγουσα ΕΔΕ για τις τελευταίες του δηλώσεις, που προκάλεσαν αντιδράσεις, λέγοντας πως ο πιλότος είναι «βλάκας» και θα έπρεπε να έχει... τηλεφωνήσει στις Αρχές και να ενημερώσει εξαρχής τι έγινε, ώστε να γλιτώσει τα πολλά χρόνια στην φυλακή.

Η «ενοχλητική σκόνη» που τον έδιωξε από την ΠΟΑΣΥ

Για πρώτη φορά είχε προκαλέσει αίσθηση, όταν ως αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ έκανε μια ρατσιστική δήλωση περί «ενοχλητικής σκόνης» (για πρόσφυγες και μετανάστες) και «σκουπιδιών» (για «ακροαριστερούς, ακροαναρχικούς, ανθρώπους ιδιαίτερους»).

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά. Ένα ποτ πουρί από τις επιτυχίες μόνο του τελευταίου τριμήνου μπορεί να περιλάβει τις απειλές του λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές από το «Πρώτο Θέμα» ότι «αν πάρουμε πολιτική εντολή για τα Εξάρχεια, θα πάθετε την πλάκα σας» ή του περασμένου Απριλίου, από τον ΣΚΑΪ πάλι, αναφερόταν στα Εξάρχεια ως «κατακτημένα ελληνικά εδάφη εντός της ελληνικής επικράτειας».

Στις 9 Ιουλίου 2019, μετά τις εκλογές πια, από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ σπεύδει να δηλώσει: «Δεν περάσαμε καλά σαν αστυνομικοί και η ψυχολογία μας δεν ήταν καλή. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν στάθηκε δίπλα στους αστυνομικούς». Και προσθέτει: «Δεν αισθανόμασταν ότι έχουμε μία πολιτική κάλυψη».

Η ψυχολογία του αστυνομικού απασχολεί πολύ τον κ. Μπαλάσκα, ειδικά όταν νιώθει ότι δεν επικροτείται από δημοσιογράφους, πολιτικούς ή ακαδημαϊκούς η αστυνομική αυθαιρεσία. Τον μακρινό Νοέμβριο του 2006 ο Σταύρος Μπαλάσκας, ως αντιπρόεδρος τότε της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, για την «υπόθεση της ζαρντινιέρας» τσακωνόταν στα τότε παράθυρα του Mega με τον Γ. Πρετεντέρη και την Τρέμη ρωτώντας αν ο Γ. Πρετεντέρης έχει πάει στρατό και τι έλεγαν εκεί περί «ακμαιότατου ηθικού», το οποίο θεωρούσε ο Στ. Μπαλάσκας ότι επλήγη από τις επικρίσεις και τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί από τη δημοσίευση των σκηνών του άγριου και αναίτιου ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή.

Τότε ο συνδικαλιστής αστυνομικός είχε δει μόνο μια κλοτσιά του συναδέλφου του και ένα «απλό περιστατικό» ανθρώπου που αντιδρούσε στη σύλληψη, ενώ ειρωνευόταν δημοσίως τους πανεπιστημιακούς καθηγητές που ήταν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού.

Εποχή είχαν αφήσει και οι δηλώσεις του για «επαγγελματίες διαδηλωσάκηδες» του ΚΚΕ και του Συνασπισμού με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις των δασκάλων.

Αυτές οι δηλώσεις είχαν οδηγήσει στη διαγραφή της Ένωσης που εκπροσωπούσε από τα μητρώα της ΠΟΑΣΥ, την ώρα που μαινόταν ο συνδικαλιστικός «πόλεμος» μεταξύ των ενώσεων, ενώ σε άλλη χρονική στιγμή είχε πρωταγωνιστήσει καταγγέλλοντας τον ξυλοδαρμό του από συναδέλφους του στα συνδικαλιστικά γραφεία.

Η ΕΔΕ για τη Δικαιοσύνη

Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος του συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ. Σταυρού Μπαλάσκα διέταξε στις 7 Ιουνίου το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά τις δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικό σταθμό το Σάββατο, εξαπολύοντας πυρά προς τη Δικαιοσύνη για την έξαρση της εγκληματικότητας.

Οι δηλώσεις του είχαν προκαλέσει την άμεση αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία σε ανακοίνωση της αναφέρει: «Οι απαράδεκτες καταγγελίες εκπροσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας περί παραδικαστικών κυκλωμάτων και διεφθαρμένων δικαστικών, όσο δεν στηρίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία, αποτελούν επιβεβαίωση της διαρκούς κατάπτωσης του δημόσιου λόγου ο οποίος έχει υποκατασταθεί από συνθήματα και συκοφαντίες αγαπημένων καλεσμένων των Media. Η ανεύθυνη χυδαιότητα τέτοιων εκπροσώπων της Αστυνομίας έχει ως όριο την αναζήτηση των ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών τους. Θα αποστείλουμε σήμερα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. απόσπασμα των δηλώσεων του συγκεκριμένου εκπροσώπου της Αστυνομίας. Με τον τρόπο αυτό θα απαντάμε πλέον σε κάθε ανάλογη πρόκληση».

«Το πρόβλημα δεν είναι η Αστυνομία που τους πιάνει και τους παραπέμπει. Η Δικαιοσύνη είναι το πρόβλημα. Εκεί χρειάζεται να ρυθμιστούν κάποια πράγματα», είχε υποστηρίξει συγκεκριμένα ο συνδικαλιστής αστυνομικός.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: Ανακοινώνεται ότι, αναφορικά με δηλώσεις συνδικαλιστή της Ελληνικής Αστυνομίας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, το Σάββατο, 5 Ιουνίου 2021, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής έρευνας.

«Όταν μιλάω εγώ θα χαλαρώνετε»

Άγρια κόντρα για το θέμα της αστυνομικής βίας είχαν στον "αέρα" της εκπομπής MEGA Σαββατοκύριακο ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. Σταύρος Μπαλάσκας και ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς.

«Πιστεύω ότι κάποιοι ενδεχομένως να μην θέλουν νεκρό αστυνομικό αλλά νεκρό πολίτη. Να θέλουν κάποιος αστυνομικός να σπάσει από όλη αυτή την ασφυκτική πίεση. Το ότι ψάχνουν άλλο Κορκονέα είναι γνωστό», είπε ο κ. Μπαλάσκας για τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες, ενώ σχετικά με τις συγκεντρώσεις έκανε λόγο για «άλλα πράγματα, άλλες καταστάσεις». «Μιλάμε για στημένες καταστάσεις. Να ρωτάτε τους πολιτικούς όχι τους εν ενεργεία αστυνομικούς», ανέφερε.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το τμήμα Εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. κάνει έρευνα για υπέρμετρη αστυνομική βία, ο συνδικαλιστής είπε: «Όπου υπάρχει καταγγελία να διερευνηθεί. Αλλά δεν πρέπει να φοβήσουμε το αστυνομικό προσωπικό που τραβάει το λουρί και την πίεση και όλο το ζόρι. Να είμαστε λίγο προσεκτικοί. Να μην ξύνουμε το επαγγελματικό συναίσθημα των αστυνομικών και μιλάω σαν εκπρόσωπος των αστυνομικών. Να είμαστε λίγο προσεκτικοί. Καλά κάνει η Αστυνομία και ερευνά μέσω των μηχανισμών της τυχόν αυθαιρεσίες των αστυνομικών. Άλλα όχι να λέμε ότι έχουμε 500 περιπτώσεις παραβιάσεων ατομικών ελευθεριών από αστυνομικούς».

Όταν ο Θεόδωρος Μαντάς του είπε ότι για τα περιστατικά βίας "δεν μιλάει κανείς για τους αστυνομικούς συλλήβδην, αλλά για τα μεμονωμένα περιστατικά" ο κ. Μπαλάσκας αντέδρασε έντονα. «Κύριε Μαντά χαλαρώστε. Όταν θα μιλάω εγώ σε αυτά, θα χαλαρώνετε κ. Μαντά», ανέφερε και χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι. «Έχουμε ένα αστυνομικό σώμα 54.000 αστυνομικών. Υπάρχει θέμα και όποιος το κατάλαβε», συνέχισε.

«Τι λέτε τώρα, σε ποιον απευθύνεστε έτσι;», απάντησε ο κ. Μαντάς, με τον Σταύρο Μπαλάσκα να του λέει «Χαλαρώστε. Πιείτε λίγο καφέ κ. Μαντά».

«Αν αυτό είναι το ύφος και ο τρόπος των αστυνόμων που μετέρχονται την αστυνομία με τον πολίτη καταλαβαίνετε τι γίνεται έξω. Αν γίνονται αυτά στον αέρα, αυτές οι συμπεριφορές από θεσμικούς παράγοντες, φανταστείτε τι γίνεται πίσω από τις κάμερες», σχολίασε ο δικηγόρος.

Η αντίδραση των συναδέλφων του για τον «βλάκα πιλότο»

Την έντονη αποδοκιμασία τους για τον τρόπο που ορισμένοι «πανελίστες συνδικαλιστές της Αστυνομίας προβαίνουν μέσω τηλεοπτικών εκπομπών σε άτοπες προσωπικές κρίσεις επί παντός επιστητού, δημιουργώντας τεράστια σύγχυση στην κοινή γνώμη», εκφράζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, με αφορμή τις δηλώσεις του συνδικαλιστή της Ελληνικής Αστυνομίας Σταύρου Μπαλάσκα για την ομολογία του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για το έγκλημα στα Γλυκά Νετά.

Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους «έχουμε πολλάκις ξεκαθαρίσει ότι δεν συνδιοικούμε και ουδέποτε θα παραστήσουμε τους Εκπροσώπους Τύπου της Ηγεσίας. Δεν το έχουμε πράξει ποτέ και ούτε πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτόν τον κατήφορο».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share