Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Η κίνηση Κικίλια που έδειξε το τέλος της πανδημίας - Ανατροπή για το εμβόλιο της AstraZeneca

Τι συστήνει η επιτροπή σε όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση;

22 Ιουνίου 2021 18:28
Κορωνοϊός: Η κίνηση Κικίλια που έδειξε το τέλος της πανδημίας - Ανατροπή για το εμβόλιο της AstraZeneca
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μια κίνηση του Βασίλη Κικίλια ήταν αρκετή, για να καταλάβουμε πως το τέλος του τελευταίου μεγάλου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού έρχεται.

Συγκεκριμένα, αλλαγές στη διαδικασία της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (22/06) ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι ενημερώσεις θα γίνονται πλέον δύο φορές την εβδομάδα: μία για το εμβόλιο και μία κάθε Πέμπτη μετά τις συνεδριάσεις των ειδικών.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα δίνει το «παρών» όταν το απαιτούν οι συνθήκες.

Τα νεότερα για τα εμβόλια και την ινδική μετάλλαξη - Τι συμβαίνει με το εμβόλιο AstraZeneca

Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε πως υποδεχόμαστε το καλοκαίρι με διπλή χαρά, αφού θεωρείται σύμμαχος στη μάχη κατά της πανδημίας.

Η ίδια είπε πως η υποχώρηση της πανδημίας οφείλεται κυρίως στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενώ έκρουσε καμπανάκι για την μετάλλαξη Δέλτα και το ενδεχόμενο νέου κύματος της πανδημίας. Σημείωσε με νόημα πως αν έρθει αυτό το νέο κύμα, θα είναι ηπιότερο σε ό, τι αφορά τις νοσηλείες και θα αφορά αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους.

«Σε 20 από τις 28 χώρες της ΕΕ που συστήνεται ως πρόγραμμα εμβολιασμού με δύο δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca, γίνεται σύσταση χορήγησης με αυτό το εμβόλιο στην δεύτερη δόση, αφού ο κίνδυνος είναι πραγματικά ελάχιστος», τόνισε, υπενθυμίζοντας πως άνοιξε η πλατφόρμα για αλλαγή της δεύτερης δόσης με Astrazeneca για όσους το δικαιούνται.

«Η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι ακόμη υπό διεθνή μελέτη», είπε επίσης, πριν αναφερθεί στις αναφορές που γίνονται ήδη διεθνώς για χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου. Τόνισε πως οι μελέτες θα καθορίσουν το πότε θα χρειαστεί η τρίτη «αναμνηστική» δόση, ωστόσο τόνισε πως με βάση τα ως τώρα δεδομένα, η προστασία από τις δύο δόσεις δείχνει να διαρκεί περισσότερο από όσο υπολόγιζαν αρχικά οι ειδικοί.

Τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος είπε πως σήμερα θα έχουμε περίπου 110.000 εμβολιασμούς.

4.150.000 συμπολίτες μας έκαναν τουλάχιστον μια δόση, ενώ πάνω από 3.000.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Αναφορικά με τις παραδόσεις του Ιουλίου, ανακοίνωσε πως:

  • Η Pfizer θα παραδώσει πάνω από 1.150.000 δόσεις
  • Η Moderna 380.000 δόσεις
  • Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις ως τέλος Ιουνίου και 171.000 δόσεις τον Ιούλιο.

Στην συνέχεια, είπε πως με βάση τους ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος, είναι εφικτός ο στόχος του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού, δηλαδή για να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, μέσα στο καλοκαίρι.

Επιπλέον, ανακοίνωσε πως το «πέναλτι» για κάποιον που θα αλλάξει τρεις φορές το ραντεβού για το εμβόλιο μειώνεται στις 6 ημέρες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share