Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Καιρός: «Καίγεται» η χώρα για πάνω από μια βδομάδα - Έκτακτη προειδοποίηση από Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη για τον καύσωνα

Ακραίες καταστάσεις και οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

22 Ιουνίου 2021 17:24
Καιρός: «Καίγεται» η χώρα για πάνω από μια βδομάδα - Έκτακτη προειδοποίηση από Αρναούτογλου, Καλλιάνο και Μαρουσάκη για τον καύσωνα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η χώρα μας μπαίνει εκ νέου σε κλοιό καύσωνα, με τις ακραίες συνθήκες να επικρατούν για πάνω από μία εβδομάδα και την ΕΜΥ να προχωρά σε έκτακτο δελτίο για τον καιρό.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδος.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την Πέμπτη (24-06-2021) έως και την Κυριακή (27-06-2021) οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμαίνονται περί τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου, χωρίς όμως να αποκλείεται σε ορισμένες περιοχές λόγω τοπικών συνθηκών και να τους ξεπεράσουν. Επισημαίνεται ότι το τετραήμερο Πέμπτης – Κυριακής θα σημειώσουν σταδιακή άνοδο και οι ελάχιστες θερμοκρασίες πάνω από τους 25 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά.

Ειδικότερα για την Αττική, οι μέγιστες θερμοκρασίες την Πέμπτη (24-06-2021) και την Παρασκευή (25-06-2021) θα φτάσουν τους 37 βαθμούς και το Σάββατο (26-06-2021) και την Κυριακή (27-06-2021) τους 38 βαθμούς Κελσίου. Στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία η ζέστη πρόσκαιρα θα υποχωρήσει την ερχόμενη Δευτέρα (28-06-2021), αν και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να δούμε θερμοκρασίες στους 45 βαθμούς.

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Μάλιστα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή κυρίως στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στις περιοχές, όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών. Τα άτομα αυτά πρέπει να είναι ιδιαίτερα, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τι λένε Αρναούτογλου, Καλλιάνος και Μαρουσάκης για τον καύσωνα

Όπως έχει αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου, από σήμερα (22/6) το σκηνικό αλλάζει με το κύμα ζέστης που έρχεται από την Βόρεια Αφρική, ενώ Τετάρτη ή Πέμπτη ενδέχεται να σημειωθούν αρκετά υψηλές θερμοκρασίες.

Παράλληλα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης δήλωσε πως «τις επόμενες ημέρες μας προσεγγίζει μια πολύ θερμή αέρια μάζα από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Από τα μέσα της νέας εβδομάδας και προς το τέλος αυτής, αναμένουμε ένα ισχυρό κύμα ζέστης. Ο υδράργυρος μπορεί να προσεγγίσει τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου».

Τέλος, ο Γιάννης Καλλιάνος με ανάρτηση που έκανε στο Facebook, αναφέρει ότι ο καύσωνας έρχεται από την Τρίτη, ενώ πρόκειται να κρατήσει μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Μάλιστα, σημειώνει πως θα μας ταλαιπωρήσει αρκετά με υψηλές θερμοκρασίες, που μπορεί να φτάσουν έως και τους 41 - 42 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά, ανέφερε τα εξής:

«Έρχεται ισχυρός καύσωνας!

Ζητώ για λίγα λεπτά την προσοχή σας ώστε να διαβάσετε αυτό το μικρό κείμενο :

Από την ερχόμενη Τρίτη 22/6 και έπειτα και για διάρκεια μέχρι τουλάχιστον και το επόμενο Σαββατοκύριακο 26-27/6, θα επισκεφτούν τη χώρα μας πάρα πολύ θερμές αέριες μάζες προερχόμενες από τις βόρειες και βορειοδυτικές περιοχές της Αφρικής. Καθώς θα καλύψουν μεγάλο μέρος της Μεσογείου, θα φτάσουν γρήγορα και στην Ελλάδα.

Αυτός ο καύσωνας, που ενδέχεται να μας ταλαιπωρήσει αρκετά, θα συνοδεύεται από τρία σημαντικά χαρακτηριστικά:

Θα έχει μεγάλη διάρκεια. Τουλάχιστον 6-7 ημέρες και με τάση να κρατήσει και και ακόμη παραπάνω. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αυτό το σενάριο. Θα ξεκινήσει από την Τρίτη με λίγο πιο ήπιες θερμοκρασίες (37-38°C και τοπικά και λίγο παραπάνω) αλλά από την Τετάρτη και έπειτα η θερμοκρασία θα ανέβει πολύ παραπάνω.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καύσωνα, στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, θα αγγίξουν τους 41-42°C και σε ορισμένες περιοχές και παραπάνω. Υπάρχει δηλαδή η πιθανότητα προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας να σημειωθούν και θερμοκρασίες της τάξεως των 43-44°C σε περιοχές που θα είναι ευνοϊκός ο άνεμος.

Θα υπάρχει κατά διαστήματα και σκόνη από την Αφρική σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις.

Οπλιστείτε με υπομονή, κάντε σέρβις στα κλιματιστικά σας, προμηθευτείτε ανεμιστήρες όσοι δεν έχετε και οργανώστε το πρόγραμμα σας ώστε να είστε το λιγότερο δυνατό εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Θα τα πούμε τις επόμενες ημέρες με νέα στοιχεία. Προσωπικά, εύχομαι, στα επόμενα τρεξίματα των μοντέλων να φανεί ότι έρχεται τελικά πιο αδύναμος αυτός ο καύσωνας».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share