Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Self test: Συνεδριάζουν οι φαρμακοποιοί για παράταση της διανομής τους - Αρνητικοί παραμένουν σε Αττική και Αχαΐα

Το αλαλούμ συνεχίζεται

22 Ιουνίου 2021 11:22
Self test: Συνεδριάζουν οι φαρμακοποιοί για παράταση της διανομής τους - Αρνητικοί παραμένουν σε Αττική και Αχαΐα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για τη δωρεάν διάθεση των self test αποφασίζουν σήμερα οι φαρμακοποιοί, μετά την πρόταση του υπουργείου Υγείας για παράταση της διάθεσης για ακόμη δύο ή τρεις μήνες. Επίσης, δες https://www.athensmagazine.gr/article/news/496196-korwnoios-orgh-farmakopoiwn-pros-kyriako-mhtsotakh

Σύμφωνα πληροφορίες, οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται θετικοί στο να συνεχίζουν τη διάθεση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού με εξαίρεση τους φαρμακευτικούς συλλόγους της Αττικής και της Αχαϊας.

 Self test:  Αρνητικοί παραμένουν σε Αττική και Αχαΐα

Ποιοι θα είναι δικαιούχοι

Ούτως ή άλλως οι δικαιούχοι self test στο εξής θα είναι λιγότεροι καθώς προωθείται από την κυβέρνηση ρύθμιση που θα προβλέπει ότι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα υποχρεούνται να κάνουν υποχρεωτικά self test κάθε εβδομάδα.

Δικαιούχοι των τεστ θα είναι πλέον οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και η ομάδα 18-30 ετών, εξαιρουμένων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιασθεί.

 Self test: Συνεδριάζουν οι φαρμακοποιοί για παράταση της διανομής τους

Τι ζητάνε οι φαρμακοποιοί

Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί έχουν ζητήσει τα αυτοδιαγνωστικά τεστ να χορηγούνται εφάπαξ στους δικαιούχους κάθε μήνα, δηλαδή και τα τέσσερα μαζί.

Αρνητική στάση κρατούν στην Αττική και Αχαΐα

Εντούτοις, σταθεροί στη θέση τους να μην συνεχίσουν τη διανομή εμφανίζονται οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της Αττικής και της Αχαΐας. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσα φαρμακεία επιθυμούν θα μπορούν να χορηγούν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ στους δικαιούχους.

 Self test: Συνεδριάζουν οι φαρμακοποιοί για παράταση της διανομής τους - Αρνητικοί παραμένουν σε Αττική και Αχαΐα

Ιούλιο και Αύγουστο δωρεάν από τα φαρμακεία

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Παπαθανάση, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, τα self test θα δίνονται σε εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε άτομα ηλικίας 18-30 ετών. Αυτοί που δε θα δικαιούνται self test είναι όσοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι πολίτες που δικαιούνται τα self tests θα πάρουν πακέτα των τεσσάρων τεστ και τις τέσσερις εβδομάδες του κάθε μήνα.

Πώς να προμηθευτείτε τα δωρεάν self test

Η προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Προνόμια στους εμβολιασμένους

Ερωτηθείς για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους, ο κ. Σκέρτσος απέρριψε κατηγορηματικά τον όρο «προνόμια» και εξήγησε ότι αυτό, το οποίο έχει συμβεί εδώ και ενάμισι χρόνο είναι ότι «εφαρμόζουμε μέτρα δημόσιας υγείας τα οποία έχουν περιστείλει τα δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε ένα ύψιστο αγαθό: την υγεία των πολλών και ειδικά των πιο ευάλωτων.

Από τη στιγμή που εμβολιάζονται όμως οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να επανέλθουν στην κανονική τους ζωή. Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι είναι ότι όσο μεγαλώνει ο βαθμός ανοσίας της κοινωνίας και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος να νοσούν οι πιο ευάλωτοι από μας και να επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν ξανά, από το φθινόπωρο για παράδειγμα, καθολικά μέτρα, τα οποία θα περιορίζουν τις ζωές των εμβολιασμένων. Μέτρα θα υπάρχουν ως προς τη δημόσια υγεία αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους».

Κατ' επέκταση όπως τόνισε εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι πρέπει, για να μιλήσουμε για την επιστροφή σε κάποιες δραστηριότητες, να εξασφαλίσουμε σαν απαραίτητη προϋπόθεση και συνθήκη την καθολικότητα στον εμβολιασμό.

Πρέπει δηλαδή όλοι οι πολίτες να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο εμβόλιο, ώστε να μπορέσουμε να εξετάσουμε μέτρα δημόσιας υγείας.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπολογίζεται πως γύρω στο τέλος Ιουνίου, αφού την επόμενη εβδομάδα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους 18+ θα έχουμε προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση και από τα μέσα Ιουλίου και μετά θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share