Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σύννεφα Mammatus στη Λάρισα: Ποιο είναι το σπάνιο φαινόμενο πάνω από την θεσσαλίκη πόλη;

Πότε σχηματίζονται τα σύννεφα αυτά;

22 Ιουνίου 2021 09:47
Σύννεφα Mammatus στη Λάρισα: Ποιο είναι το σπάνιο φαινόμενο πάνω από την θεσσαλίκη πόλη;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα εντυπωσιακό αλλά και απόκοσμο φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του το απόγευμα της Δευτέρας (21/06) στον ουρανό της Λάρισας.

Ο λόγος για τα σύννεφα Mammatus, τα οποία -σύμφωνα με το meteo-thessalia.gr- συναντώνται συνήθως στην Αμερική και όχι τόσο συχνά στη χώρα μας.

Το όνομα των νεφών προέρχεται από τη λατινική λέξη «mamma» που σημαίνει «μαστός» ή «στήθος».

Τα σύννεφα αυτά, συνήθως προμηνύουν καταιγίδα ή έπονται αυτής. Εκτείνονται για εκατοντάδες μίλια σε κάθε κατεύθυνση και αποτελούνται κυρίως από πάγο.

Δείτε το βίντεο στο Athensmagazine.gr:

Καιρός σήμερα 22/6: Έρχεται καύσωνας διαρκείας με 40αρια - Τι λένε Αρναούτογλου, Μαρουσάκης και Καλλιάνος (Video)

Καιρός σήμερα 22/6: Οι καταιγίδες φεύγουν και έρχεται καύσωνας διαρκείας με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ακόμη και στους 40 βαθμούς. Αναλυτικά, οι προγνώσεις του Σάκη Αρναούτογλου, Κλέαρχου Μαρουσάκη και Γιάννη Καλλιάνου. Παράλληλα, δείτε τι καιρό πρόβλέπουν τα μερομήνια για μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Ο καιρός αλλάζει τα επόμενα 24ωρα και τις καταιγίδες αντικαθιστά ισχυρός καύσωνας, που θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, τονίζουν οι Σάκης Αρναούτογλου, Κλέαρχος Μαρουσάκης και Γιάννης Καλλιάνος.

Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι ο υδράργυρος θα ανέβει άμεσα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ οι πρώτες αλλαγές στο καιρό έχουν ήδη αρχίσει να παρατηρούνται από χθες την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Έπειτα, ένα κύμα ζέστης από την Βόρεια Αφρική θα σαρώσει την χώρα, ενώ υψηλές θερμοκρασίες που θα κρατήσουν καιρό, θα αρχίσουν να σημειώνονται σήμερα Τρίτη 22 Ιουνίου.

Αναλυτικά, οι προγνώσεις των τριών μετεωρολόγων για τον καύσωνα που θα σαρώσει την χώρα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σάκης Αρναούτογλου: Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος - Πού θα φτάσει η θερμοκρασία

Ακόμα περισσότερο ανεβαίνει η θερμοκρασία σήμερα, σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο Σάκης Αρναούτογλου.

Ο υδράργυρος θα φτάσει μέχρι τους 37 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας. Η κορύφωση αυτού του κύματος ζέστης θα είναι πιθανότατα την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Η ζέστη θα είναι έντονη σε όλη την χώρα και η θερμοκρασία δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τους 32 βαθμούς τις θερμές ώρες της ημέρας σε κανένα σημείο της Ελλάδας.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Ζέστη και υγρασία σήμερα

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης επισημαίνει Για σήμερα Τρίτη θα είναι μια αρκετά θερμή ημέρα. Η μέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές, δεν θα λείπουν όμως οι μπόρες τις απογευματινές ώρες από τα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Παράλληλα, δήλωσε πως «τις επόμενες ημέρες μας προσεγγίζει μια πολύ θερμή αέρια μάζα από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Από τα μέσα της νέας εβδομάδας και προς το τέλος αυτής, αναμένουμε ένα ισχυρό κύμα ζέστης. Ο υδράργυρος μπορεί να προσεγγίσει τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου».

Γιάννης Καλλιάνος: Στα ύψη ο υδράργυρος

Ο Γιάννης Καλλιάνος με ανάρτηση που έκανε στο Facebook, αναφέρει ότι ο καύσωνας έρχεται από σήμερα Τρίτη, ενώ πρόκειται να κρατήσει μέχρι το επόμενο σαββατοκύριακο.

Μάλιστα, σημειώνει πως θα μας ταλαιπωρήσει αρκετά με υψηλές θερμοκρασίες, που μπορεί να φτάσουν έως και τους 41 - 42 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά, ανέφερε τα εξής:

«Έρχεται ισχυρός καύσωνας!

Ζητώ για λίγα λεπτά την προσοχή σας ώστε να διαβάσετε αυτό το μικρό κείμενο :

Από την ερχόμενη Τρίτη 22/6 και έπειτα και για διάρκεια μέχρι τουλάχιστον και το επόμενο Σαββατοκύριακο 26-27/6, θα επισκεφτούν τη χώρα μας πάρα πολύ θερμές αέριες μάζες προερχόμενες από τις βόρειες και βορειοδυτικές περιοχές της Αφρικής. Καθώς θα καλύψουν μεγάλο μέρος της Μεσογείου, θα φτάσουν γρήγορα και στην Ελλάδα.

Αυτός ο καύσωνας, που ενδέχεται να μας ταλαιπωρήσει αρκετά, θα συνοδεύεται από τρία σημαντικά χαρακτηριστικά:

Θα έχει μεγάλη διάρκεια. Τουλάχιστον 6-7 ημέρες και με τάση να κρατήσει και και ακόμη παραπάνω. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αυτό το σενάριο. Θα ξεκινήσει από την Τρίτη με λίγο πιο ήπιες θερμοκρασίες (37-38°C και τοπικά και λίγο παραπάνω) αλλά από την Τετάρτη και έπειτα η θερμοκρασία θα ανέβει πολύ παραπάνω.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καύσωνα, στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, θα αγγίξουν τους 41-42°C και σε ορισμένες περιοχές και παραπάνω. Υπάρχει δηλαδή η πιθανότητα προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας να σημειωθούν και θερμοκρασίες της τάξεως των 43-44°C σε περιοχές που θα είναι ευνοϊκός ο άνεμος.

Θα υπάρχει κατά διαστήματα και σκόνη από την Αφρική σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις.

Οπλιστείτε με υπομονή, κάντε σέρβις στα κλιματιστικά σας, προμηθευτείτε ανεμιστήρες όσοι δεν έχετε και οργανώστε το πρόγραμμα σας ώστε να είστε το λιγότερο δυνατό εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Θα τα πούμε τις επόμενες ημέρες με νέα στοιχεία. Προσωπικά, εύχομαι, στα επόμενα τρεξίματα των μοντέλων να φανεί ότι έρχεται τελικά πιο αδύναμος αυτός ο καύσωνας».

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την Τρίτη 22 Ιουνίου

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα νότιοι 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες εκ νέου θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε στα ορεινά είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοι 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά και στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά θαλάσσια - παραθαλάσσια τις πρώτες πρωινές ώρες, όπου θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Δυτικοί 2 με 3 και πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα από νότιες διευθύνσεις 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, όπου θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι ή καταιγίδες γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.
  • Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι. Γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.
  • Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά στα νότια έως 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share