Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μόσιαλος: "Μικρή η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA"

Όλα όσα αναφέρει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας

21 Ιουνίου 2021 19:59
Μόσιαλος:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εξαιρετικά μικρή είναι η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας η περικαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό με mRNA εμβόλια για τον κορωνοϊό, επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE). Ωστόσο σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 209 νέα κρούσματα, 17 νεκρούς και 283 διασωληνωμένους.

Όπως αναφέρει, στην Αγγλία έχουν, μέχρι στιγμής, καταγραφεί 39 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και 27 περιπτώσεις περικαρδίτιδας μετά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ο αριθμός των περιστατικών δεν υπερβαίνει τον αναμενόμενο σε αντίστοιχο πληθυσμό μη εμβολιασμένων για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η ανάλυση των δεδομένων στις ΗΠΑ έδειξε ότι η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας η περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό (αν όντως υπάρχει συσχέτιση) είναι μεγαλύτερη μετά τη δεύτερη δόση και λίγο μεγαλύτερη με το εμβόλιο της Moderna (24,7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο) στην ηλικιακή ομάδα 16-39 ετών σε σύγκριση με το εμβόλιο της Pfizer (10,4 ανά εκατομμύριο δόσεων).

Ήπιες και αντιμετωπίσιμες οι περιπτώσεις

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ήπιες και εύκολα αντιμετωπίσιμες, οι ασθενείς μένουν κατά μέσο όρο τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο, ενώ δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι εξαιτίας των παρενεργειών. Ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει επίσης ότι η Βρετανική ρυθμιστική αρχή έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα τα στοιχεία των θρομβώσεων μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca.

Η επίπτωση, μέχρι την περασμένη Πέμπτη, ήταν 1,5 ανά εκατομμύριο δόσεων και η θνητότητα μετά από ιδιάζουσα θρόμβωση ήταν 14.8%. Επομένως η θνητότητα ανά εκατομμύριο δόσεων είναι 0.22. Περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η επίπτωση είναι μικρότερη στην ηλικιακή ομάδα 18-49 ετών (0,7 θρομβώσεις ανά εκατομμύριο δόσεων) και μεγαλύτερη στην ηλικιακή ομάδα των 50+ (1,5 ανά εκατομμύριο δόσεων).

Αν κάνουμε αναγωγή της συνολικής θνητότητας, μετά από ιδιάζουσα θρόμβωση, στην ηλικιακή ομάδα 18-49 (δεν έχουμε ακόμη πιο αναλυτικά στοιχεία), τότε προκύπτει ότι, με τα δεδομένα μέχρι τώρα, η θνητότητα, για αυτή την ομάδα, είναι 0,1 ανά εκατομμύριο δόσεων.

Δεν είναι δυνατόν να συγκρίνουμε άμεσα τα στοιχεία της πρώτης με τη δεύτερη δόση, γιατί έχουμε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και αριθμό δόσεων ανά ηλικιακή ομάδα, αλλά είναι εμφανές ότι η πιθανότητα ιδιάζουσας θρόμβωσης είναι πολύ μικρότερη μετά τη δεύτερη δόση, ιδιαίτερα στους κάτω των 50 ετών.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι μέχρι σήμερα υπήρξαν 3.879.410 θάνατοι εξαιτίας της νόσου Covid-19 και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά, γιατί οι περισσότερες χώρες του πλανήτη δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά εμβόλια.

Μόσιαλος: 'Μικρή η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA'

Το 4ο κύμα της πανδημίας θα αφορά αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους

Το 4ο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο θα αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους» υποστηρίζει με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, επισημαίνοντας στους τελευταίους ότι οι περιπτώσεις βαριάς νόσου και θανάτου θα τους αφορούν σχεδόν κατά 95%.

«Επειδή θα είστε η μειοψηφία (περίπου το 70% θα έχει εμβολιαστεί) θα είναι δύσκολη η κοινωνική και οικονομική αιτιολόγηση ενός γενικού lockdown που θα σας προστατεύσει», σημειώνει και προσθέτει πως: «Το πολύ επικίνδυνο νέο στέλεχος του ιού, το Delta της Ινδίας που επικρατεί ταχύτατα λόγω της μεγαλύτερης κατά 60% μολυσματικότητας, καλύπτεται από τον πλήρη εμβολιασμό και με τις δυο δόσεις των Pfizer και AstraZeneca εμβολίων (αναμένουμε τα αποτελέσματα για τα Moderna και J&J), η μια δόση δεν προστατεύει (δημοσιευμένα δεδομένα πριν λίγες μέρες από το Public Health England αλλά και το Francis Crick Institute).

Η πλήρης λοιπόν προστασία από το Delta στέλεχος απαιτεί 40-80 μέρες για πλήρη εμβολιασμό. Ανεμβολίαστοι γρηγορείτε … (**) Δεν έχω μετοχές και οποιαδήποτε οικονομική η επιστημονική σχέση με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία των εμβολίων κατά της Covid19».

Η ανάρτηση του καθηγητή:

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share