Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ΕΟΔΥ: Τα σημεία των δωρεάν rapid test τη Δευτέρα 21 Ιουνίου

Δείτε αναλυτικά τα 59 σημεία ανά την επικράτεια

21 Ιουνίου 2021 10:40
ΕΟΔΥ: Τα σημεία των δωρεάν rapid test τη Δευτέρα 21 Ιουνίου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε 59 κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια θα βρίσκονται τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκειμένου να διενεργούν δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Επίσης, δες πότε πετάμε τις μάσκες!

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου είναι τα ακόλουθα:

  1. Σταθμός Μετρό «Σύνταγμα», 09:00 -15:00
  2. Δ. Αμαρουσίου, Πλατεία Ευτέρπης (ΗΣΑΠ), 09:30-15:00
  3. Δ. Πειραιά, Πλατεία Κανάρη, Πασαλιμάνι, 09:30-15:00
  4. Δ. Αλίμου, Καλαμακίου & Ποσειδώνος (Δημοτικό Parking στο ύψος της πεζογέφυρας), 09:30-15:00
  5. Δ. Διονύσου, Ηρώων Πολυτεχνείου & Κοίμης, 'Αγιος Στέφανος, 09:30-15:00
  6. Δ. Χαϊδαρίου, Δημαρχείο, Στρ. Καραϊσκάκη 138 & Ευπαύλεως, Χαϊδάρι, 09:00 -15:00
  7. Δ. Ιλίου, Αίαντος και Χρυσηίδος, Ίλιον, 09:00 -15:00
  8. Νότια Πύλη ΔΕΘ
  9. Πλατεία Αγίου Πέτρου, 'Αργος
  10. Δημαρχείο Ναυπλίου
  11. Παναρκαδικό Νοσοκομείο
  12. Πλατεία Αγίου Βασιλείου, Τρίπολη
  13. Δημαρχείο 'Αρτας
  14. Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αχαΐας
  15. Κ.Υ. Θήβας
  16. Ιατρείο ΕΟΔΥ, Θ. Ζιάκα 23, Γρεβενά
  17. Κέντρο Ενημέρωσης Δ. Δράμας
  18. Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης
  19. Λιμάνι Καμαριώτισσας, Σαμοθράκη
  20. Λουτρά Αιδηψού, Εύβοια
  21. Πλατεία Κατσαντώνη, Καρπενήσι
  22. Κεντρική Πλατεία Πύργου
  23. Πλατεία Αγίας Αικατερίνης, Ηράκλειο
  24. Πλατεία Ελευθερίας, Ηράκλειο
  25. Κ.Υ. Πρίνου, Θάσος
  26. Πλατεία Ηγουμενίτσας
  27. Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα
  28. Πλατεία Ελευθερίας, Καβάλα
  29. Κεντρικός Λιμένας Καλύμνου
  30. Πλατεία Ν. Πλαστήρα, Καρδίτσα
  31. Λ. Κύκνων, Καστοριά
  32. 'Αργος Ορεστικό, Καστοριά
  33. Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας
  34. ΚΑΠΗ Κιλκίς
  35. Κ.Υ. Κοζάνης
  36. Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου
  37. Κεντρική Πλατεία Λάρισας
  38. Πλατεία ΟΣΕ, Λάρισα
  39. ΚΑΠΗ Αγίου Νικολάου, Γιαμπουδάκη 5, Λασίθι
  40. Drive through Μύρινα, Λήμνος
  41. Πλατεία Ελευθερίας, Βόλος
  42. Κτίριο ΠΕ Μεσσηνίας-Αίθουσα Κουμουνδούρος, Καλαμάτα
  43. Κ.Υ. Ξάνθης
  44. Πλατεία Νάουσας, Πάρος
  45. Δημαρχείο Γιαννιτσών, Πέλλα
  46. Drive through στην Ανδρομάχη, Κατερίνη
  47. Παραλία Πρέβεζας
  48. Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου
  49. 1ο ΚΑΠΗ Κομοτηνής
  50. Πλατεία Σύμης, Ρόδος
  51. Γ.Ν. Σάμου
  52. ΚΥ. Καρλοβάσου
  53. Κ.Υ. Σκιάθου
  54. Αθλητικό Κέντρο Δ. Βικέλας, Σύρος
  55. Πλατεία Δεσποτικού, Τρίκαλα
  56. Drive through στην Οδό Φιλίας, Λαμία
  57. Ιατρείο ΕΟΔΥ, Ηπείρου 26, Φλώρινα
  58. Πνευματικό Κέντρο 'Αμφισσας
  59. Νέα Μουδανιά, κλειστό γυμναστήριο, Χαλκιδική

ΕΟΔΥ: Τα σημεία των δωρεάν rapid test την Τρίτη 15 Ιουνίου

Εμβολιασμένοι: Από πότε θα εξαιρούνται του self test

Οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από την 1η Ιούλιου, όπως τόνισε ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας σήμερα το πρωί στο Mega. Παράλληλα, μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε καταφέρει να πετύχουμε το τείχος ανοσίας, εκτίμησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ αναφέρθηκε και στο πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί κατ’οίκον.

Επίσης, αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, στις διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους, στα self tests, αλλά και στην προοπτική εμβολιασμών σε παιδιά.

Προνόμια στους εμβολιασμένους

Ερωτηθείς για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους, ο κ. Σκέρτσος απέρριψε κατηγορηματικά τον όρο «προνόμια» και εξήγησε ότι αυτό, το οποίο έχει συμβεί εδώ και ενάμισι χρόνο είναι ότι «εφαρμόζουμε μέτρα δημόσιας υγείας τα οποία έχουν περιστείλει τα δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε ένα ύψιστο αγαθό: την υγεία των πολλών και ειδικά των πιο ευάλωτων.

Από τη στιγμή που εμβολιάζονται όμως οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να επανέλθουν στην κανονική τους ζωή. Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι είναι ότι όσο μεγαλώνει ο βαθμός ανοσίας της κοινωνίας και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος να νοσούν οι πιο ευάλωτοι από μας και να επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν ξανά, από το φθινόπωρο για παράδειγμα, καθολικά μέτρα, τα οποία θα περιορίζουν τις ζωές των εμβολιασμένων. Μέτρα θα υπάρχουν ως προς τη δημόσια υγεία αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους».

Κατ' επέκταση όπως τόνισε εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι πρέπει, για να μιλήσουμε για την επιστροφή σε κάποιες δραστηριότητες, να εξασφαλίσουμε σαν απαραίτητη προϋπόθεση και συνθήκη την καθολικότητα στον εμβολιασμό.

Πρέπει δηλαδή όλοι οι πολίτες να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο εμβόλιο, ώστε να μπορέσουμε να εξετάσουμε μέτρα δημόσιας υγείας.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπολογίζεται πως γύρω στο τέλος Ιουνίου, αφού την επόμενη εβδομάδα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους 18+ θα έχουμε προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση και από τα μέσα Ιουλίου και μετά θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο.

Οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από το self - testing από τον Ιούλιο

Κληθείς να σχολιάσει τι θα ισχύσει τελικά με τα self tests όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα, αλλά και τη διάθεσή τους, ο κ. Σκέρτσος είπε:

«Ξεκινήσαμε από τις 12 Απριλίου, έχουν διατεθεί έως σήμερα 27,5 εκατομμύρια self tests σε 4,5 εκατομμύρια Έλληνες κι αυτό έχει βοηθήσει σε μία ραγδαία αποκλιμάκωση, με τη βοήθεια προφανώς και του εμβολιασμού και της ανοσίας που χτίζεται στον πληθυσμό, σε μια ραγδαία αποκλιμάκωση των θετικών κρουσμάτων covid (75% μέσα σε δύο μήνες πτώση στα κρούσματα, 65-70% πτώση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, σημαντική αποκλιμάκωση του δείκτη θετικότητας)».

Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες της Ευρώπης που πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή τα περισσότερα τεστ και ότι αυτή ήταν η βασική κατεύθυνση, ότι δηλαδή πρέπει να γίνονται πολλά τεστ σε μαζική κλίμακα για να μπορούμε να ελέγξουμε τον ιό.

«Άρα έχουμε θετικότητα αυτή τη στιγμή στο 0,2 με 0,3 % του πληθυσμού χάρη στην αυτοδιάγνωση και φυσικά χάρη και στους στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ. Συνεπώς είναι μια πετυχημένη πολιτική δημόσιας υγείας η οποία αγκαλιάστηκε από τη μεγάλη μάζα των πολιτών. Δηλαδή 70% με 80% των δικαιούχων πολιτών, παίρνουν το τεστ, και το δηλώνουν στην πλατφόρμα», είπε ο κ. Σκέρτσος.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ευχαρίστησε τους φαρμακοποιούς, ξεχωριστά και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που επί δύο μήνες, όπως είπε, έχουν συντρέξει κι έχουν βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια.

«Στις 19 του μηνός ολοκληρώνεται η συμφωνία για τη διάθεση των self tests δωρεάν από τα φαρμακεία κι είχαμε μία δήλωση από την πλευρά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι αποχωρούν από τη συμφωνία και αυτό πρέπει να ακουστεί. Από κει και πέρα όμως επειδή η Πολιτεία θέλει να συνεχίσει αυτή την πετυχημένη πολιτική και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συνομιλούμε κι έχουμε καλέσει σε διάλογο την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών την επόμενη Τετάρτη για να δούμε αν θέλουν να συνεχίσουν να τα παρέχουν, όσο αυτό μπορεί να γίνει.

Για μας απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί η συνεργασία με τους φαρμακοποιούς είναι η υπηρεσία να παρέχεται στο σύνολο της επικράτειας. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα ο σύλλογος στην Αχαΐα έχει δηλώσει ότι σταματάει τη διάθεση.

Για μας αυτό είναι πρόβλημα. Δεν θα αφήσουμε προφανώς ακάλυπτους τους πολίτες της Αχαΐας. Έχουμε βρει άλλο τρόπο και θα διατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε σχολεία. Λύσεις και κανάλια διανομής υπάρχουν και το κράτος θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλιστεί η διάθεση στους δικαιούχους», τόνισε.

Ο κ. Σκέρτσος διαβεβαίωσε πως μέχρι το τέλος του μήνα υπάρχει κάλυψη, αφού η διανομή έγινε τώρα για τρεις εβδομάδες, ώστε να μην επιβαρύνονται και τα φαρμακεία με πολλές επισκέψεις.

«Για τον Ιούλιο θα περιορίσουμε την πολιτική σε πιο στοχευμένες ομάδες, διότι έχουμε πλέον πολύ υψηλότερο εμβολιασμό, πολύ χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο άρα μικρότερη ανάγκη για τόσο εκτεταμένο testing. Συνεπώς θα περιορίσουμε τη διάθεση από τον Ιούλιο και μετά σε μονάδες πληθυσμού που είναι εκτεθειμένες στον ιό όπως είναι ο Τουρισμός, η εστίαση, οι ανεμβολίαστοι, οι νεότεροι άνθρωποι που μπαίνουν πιο αργά στον εμβολιασμό αλλά όχι τη μαζική κλίμακα που είχαμε μέχρι τώρα», είπε καταλήγοντας:

«Με άλλα λόγια οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν όπως είπε από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από τον Ιούλιο».

Όσον αφορά τα δίκτυα διανομής, ο κ. Σκέρτσος απαντώντας σε σχετική ερώτηση επέμεινε στις συζητήσεις που γίνονται με τους φαρμακοποιούς και στη σημασία που δίνεται στο να υπάρχει δίκτυο σε όλη την επικράτεια. Αν δεν διασφαλιστεί συμφωνία με τα φαρμακεία θα αναζητηθούν άλλα κανάλια.

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

«Το πλαίσιο έχει τεθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο από τους πολιτειακούς παράγοντες της χώρας, από την ΠτΔ, από τον πρωθυπουργό» απάντησε σε σχετική ερώτηση. Υπενθύμισε τα λόγια της κ. Σακελλαροπούλου ότι «η ελευθερία μας σταματάει στην ελευθερία των άλλων.

Άρα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι ναι έχουμε δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, στο να ορίζουμε τι θα κάνουμε με το σώμα μας, αλλά όταν εργαζόμαστε σε χώρους όπου υπάρχουν ζητήματα προστασίας της υγείας των άλλων, όταν προσφέρουμε για παράδειγμα υπηρεσίες υγείας κι όταν υπάρχει μια κρατική πολιτική που ορίζει ότι είσαι υγειονομικός για παράδειγμα, και η δουλειά σου είναι να προστατεύεις τη δική σου υγεία αλλά και την υγεία των ανθρώπων που έρχονται να νοσηλευτούν, πρέπει να τεθεί και ζήτημα υποχρεωτικότητας. Το έχει πει ο πρωθυπουργός και στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης ότι μιλάμε για μονάδες υγείας αλλά και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων σε αυτή τη φάση, δηλαδή όπως είπε να εστιάσουμε εκεί όπου υπάρχει ζήτημα διαχείρισης ανθρώπινων ζωών και υγεία των ανθρώπων.

Ο κ. Σκέρτσος αναφορικά με τις συνέπειες σε τυχόν περιπτώσεις αρνητών εργαζομένων σε τέτοιους τομείς, απάντησε πως το πλαίσιο δεν έχει ακόμη τεθεί, αλλά θα τεθεί από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών γιατί ακριβώς, όπως είπε, μιλάμε για κρατικούς δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι και θα υπαχθούν στο πειθαρχικό δίκαιο που ορίζει αυτές τις διαδικασίες.

Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι υπάρχει «ένα πρόπλασμα ποινών και κυρώσεων, το οποίο έχει τεθεί σε σχέση με τα self tests», καθώς όποιος δεν το κάνει ελέγχεται πειθαρχικά και υπάρχουν κυρώσεις όπως περιορισμός ή διακοπή του μισθού. Κάτι τέτοιο μπορεί να εξεταστεί και στην περίπτωση των εμβολιασμών.

Για την προοπτική εμβολιασμών σε παιδιά προτού ανοίξουν τα σχολεία

«Έχει υπάρξει η άδεια εμβολιασμού και των ανηλίκων σε συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες. Θα ανοίξει και στην Ελλάδα κάποια στιγμή η δυνατότητα εμβολιασμού ανηλίκων, φυσικά πάντα σε προαιρετική, εθελοντική βάση», απάντησε ο κ. Σκέρτσος σε σχετική ερώτηση.

Κληθείς επίσης να δώσει διευκρινίσεις, είπε ότι «όσοι έχουν νοσήσει κι έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση δεν θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση. Θα πρέπει να ακυρώσουν οι ίδιοι το ραντεβού τους» και όπως είπε θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τον κ. Θεμιστοκλέους.

Σε ποιους και γιατί εμφανίζονται παρενέργειες μετά το εμβόλιο

Κορωνοϊός: Σε ποιους και γιατί εμφανίζονται παρενέργειες μετά το εμβόλιο, αλλά και προσοχή στα 7 φαγητά που δεν πρέπει να φας μετά τον εμβόλιασμό. Παράλληλα, ένα νέο κινδυο ανακοίνωσν οι επιστήμονες ότι εμφανίζει το εμβόλιο της AstarZeneca μετα τις θρομβώσεις.

Ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως πονοκέφαλο, κόπωση και πυρετό προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους η λήψη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα συμπτώματα αυτά θεωρούνται πολύ κοινά και αποτελούν μια φυσιολογική απόκριση του οργανισμού έναντι του εμβολίου. Συνεπώς δε χρειάζεται να ανησυχεί κανείς.

Τι συστήνεται για την επόμενη ημέρα από τον εμβολιασμό

Μάλιστα ο Dr Peter Marks, επικεφαλής του τομέα εμβολίων του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων έχει δηλώσει ότι την επόμενη ημέρα από τη χορήγηση του εμβολίου δε θα προγραμμάτιζε κάποια επίπονη σωματική δραστηριότητα. Ο ίδιος, μετά την πρώτη δόση, ένιωσε κόπωση.

Γιατί ο οργανισμός εμφανίζει παρενέργειες;

Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει δύο υποσυστήματα. Το πρώτο αρχίζει να λειτουργεί μόλις το σώμα εντοπίσει έναν ξένο εισβολέα. Τα λευκά αιμοσφαίρια συρρέουν στο σημείο και προκαλούν φλεγμονή, που θεωρείται ως η αιτία για ρίγη, πόνο, κόπωση και άλλες παρενέργειες.

Κάτι τέτοιο ενεργοποιείται αμέσως, ιδιαίτερα σε νεώτερους ανθρώπους, που αναφέρουν παρενέργειες πιο συχνά από τους ηλικιωμένους. Επίσης, ορισμένα εμβόλια προκαλούν περισσότερες παρενέργειες απ’ ότι άλλα.

Το εμβόλιο λειτουργεί ακόμη κι όταν δεν εμφανίζονται παρενέργειες

Ωστόσο, κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά. Αν κάποιος έκανε το εμβόλιο και δεν ένιωσε κανένα σύμπτωμα μία ή δύο ημέρες μετά τη χορήγησή του, δε σημαίνει ότι το εμβόλιο δε λειτουργεί. Ήδη, με τη λήψη ξεκίνησε η ενεργοποίηση του δεύτερου υποσυστήματος του ανοσοποιητικού, που παρέχει την πραγματική προστασία από τον κορωνοϊό, παράγοντας αντισώματα.

Άλλες παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό

Μια άλλη παρενέργεια είναι το προσωρινό πρήξιμο στους λεμφαδένες, όπως αυτοί που βρίσκονται κάτω από το μπράτσο. Οι γυναίκες ενθαρρύνονται να προγραμματίζουν μαστογραφίες ρουτίνας πριν τον εμβολιασμό, για να αποφευχθεί τυχόν λάθος ένδειξη για καρκίνο.

Δεν είναι όλες οι ανεπιθύμητες παρενέργειες συνηθισμένες

Ωστόσο, μετά από εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί σε όλον τον κόσμο και εντατική παρακολούθηση από πλευράς επιστημόνων, έχουν αναφερθεί λίγα σοβαρά περιστατικά.

Ένα μικρό ποσοστό ατόμων που έχουν κάνει τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson έχουν αναφέρει θρομβώσεις. Ορισμένες χώρες αποφάσισαν να χορηγούν τα συγκεκριμένα εμβόλια μόνο σε ηλικιωμένους. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές επιμένουν ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Γιατί χρειάζεται η παραμονή στο εμβολιαστικό κέντρο για 15 λεπτά μετά το εμβόλιο

Έχουν αναφερθεί και περιστατικά σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων. Γι’ αυτό, μετά τη χορήγηση οποιουδήποτε εμβολίου, κάθε πολίτης καλείται να μείνει στο εμβολιαστικό κέντρο για περίπου 15 λεπτά, για να διασφαλιστεί ότι ενδεχόμενη αντίδραση θα αντιμετωπιστεί άμεσα.

Εμβόλια mRNA (Pfizer, Moderna) και περιστατικά μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας

Μετά το ζήτημα των θρομβώσεων που διαπιστώθηκαν στα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, οι αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν υπάρχει συσχετισμός των εμβολίων mRNA (Pfizer, Moderna), με σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους Υγείας των ΗΠΑ, μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτό να απαντήσουν στο αν πράγματι υπάρχει σύνδεση και σημειώνουν ότι έχουν έναν μικρό αριθμό από αναφορές, που προέρχονται από άνδρες εφήβους ή νεαρούς ενήλικες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share