Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Κερδίζεται η «μάχη» με την πανδημία - Η ξεχωριστή περίπτωση 70χρονης στη Θεσσαλονίκη

Πώς κατάφεραν να τη θεραπεύσουν;

18 Ιουνίου 2021 17:43
Κορωνοϊός: Κερδίζεται η «μάχη» με την πανδημία - Η ξεχωριστή περίπτωση 70χρονης στη Θεσσαλονίκη
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η «μάχη» με τον κορωνοϊό κερδίζεται διαρκώς στην χώρα μας, με την αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας να είναι ολοένα σαφέστερη σύμφωνα και τα τελευταία στοιχεία, τη στιγμή που υπάρχουν εξελίξεις για τον εμβολιασμό.

Όπως αναφέρει στην τελευταία του ενημέρωση ο ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 469 και εκ νέου μειωμένα, όπως και οι θάνατοι στους 20, με τους διασωληνωμένους αυτή τη στιγμή να είναι 307.

Κορωνοϊός: Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 18 Ιουνίου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 469, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 417.706 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 26 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 951 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 20, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.514 θάνατοι.Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 307 (65.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 85.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.602 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 63 (ημερήσια μεταβολή +3.28%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 81 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η απόλυτη επιτυχία με 70χρονη στη Θεσσαλονίκη

Από απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η προσπάθεια Ελλήνων ερευνητών να θεραπεύσουν τον κορωνοϊό με λεμφοκύτταρα.

Ασθενής 70 ετών που είχε νοσήσει από κορωνοϊό και ήταν σε σοβαρή κατάσταση, λίγο πριν νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αποφάσισε να δοκιμάσει την πρωτοποριακή μέθοδο που εφαρμόζεται στην αιματολογική κλινική του Νοσοκομείου Παπανικολάου.

Η 70χρονη ασθενής από τη Θεσσαλονίκη, ανάρρωσε μέσα σε μία εβδομάδα.

Η πρωτοποριακή θεραπεία μετατρέπει σε ζωντανό φάρμακο τα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού, τα οποία αναγνωρίζουν τον ιό ως ξενιστή και τον εξαλείφουν στο πλαίσιο της φυσικής του άμυνας.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, τα Τ-Λεμφοκύτταρα εξελίχθηκαν για να σκοτώνουν κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς. Συνιστούν τμήμα της φυσικής άμυνας του οργανισμού, στην αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων. Κατά την διάρκεια των κλινικών παρατηρήσεων επί ένα χρόνο σε ασθενείς με κορωνοϊό, η ομάδα στο Παπανικολάου διαπίστωσε ότι, όσοι νοσούν ελαφρά και αναρρώνουν παράγουν μεγάλο αριθμό Τ-Λεμφοκυττάρων. Αντίθετα, όσοι αναπτύσσουν βαριές λοιμώξεις και συχνά καταλήγουν δεν αναπτύσσουν τέτοια κύτταρα.

Έτσι, πήραν αίμα ασθενών που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, πολλαπλασίασαν εργαστηριακά τα Τ-Λεμφοκύτταρα και όταν τα επανεισήγαγαν στον οργανισμό διαπίστωσαν ότι αυτά επιτίθενται στον ιό και τον εξουδετερώνουν.

Από προηγούμενες έρευνες σε καρκίνους διαπιστώθηκε ότι τα T-Λεμφοκύτταρα μένουν ενεργά και ζωντανά στον οργανισμό για χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η προφύλαξη του πληθυσμού θα είναι μακροπρόθεσμη ίσως και ισόβια για όσους θα έχουν υποβληθεί στην συγκεκριμένη θεραπεία και με δεδομένο ότι ο κορωνοϊός θα ταλαιπωρεί για χρόνια την παγκόσμια κοινότητα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share