Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πανελλαδικές 2021: Καθυστερήσεις στη μετάδοση των θεμάτων – Πού αποδίδεται το πρόβλημα

Σε Κοινωνιολογία, Χημεία και Πληροφορική εξετάζονται σήμερα (18/6) οι μαθητές των Γενικών Λυκείων

18 Ιουνίου 2021 07:31
Πανελλαδικές 2021: Καθυστερήσεις στη μετάδοση των θεμάτων – Πού αποδίδεται το πρόβλημα

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζονται για τρίτη ημέρα σήμερα (18/6) και στο υπουργείο Παιδείας εντείνεται το άγχος από μια πιθανή νέα καθυστέρηση στη μετάδοση των θεμάτων.

Αυτό συνέβη στις εξετάσεις των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων και την πρώτη ημέρα, αλλά και την Τετάρτη, όταν η καθυστέρηση ξεπέρασε τη μία ώρα. Το πρόβλημα αποδίδεται στο νέο σύστημα μετάδοσης των θεμάτων.

Ειδικότερα, οι Πανελλαδικές συνεχίζονται σήμερα για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων με το τρίτο μάθημα ανά ομάδα προσανατολισμού: Κοινωνιολογία, Χημεία και Πληροφορική. Την Τρίτη θα πέσει η αυλαία των υποχρεωτικών μαθημάτων με την Ιστορία, τη Φυσική και την Οικονομία, όλα μαθήματα προσανατολισμού. Χθες διεξήχθησαν χωρίς προβλήματα οι εξετάσεις των Μαθηματικών για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων. Ωστόσο, μέχρι τώρα υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη της εξέτασης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαμαρτυρίες υποψηφίων και καθηγητών.

Πανελλαδικές 2021

Οι καθυστερήσεις αποδίδονται στη μετάβαση που έγινε φέτος από το προηγούμενο σύστημα μετάδοσης θεμάτων (VBI) στο νέο (ΣΑΜ). Μάλιστα, κατά τις δοκιμαστικές εκπομπές που έγιναν τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι το νέο σύστημα είχε –σε ορισμένες περιπτώσεις– πρόβλημα. Ετσι, όπως παρουσίασε χθες η ιστοσελίδα www.esos.gr, το υπουργείο Παιδείας έστειλε προς τα εξεταστικά κέντρα οδηγίες.

Μεταξύ άλλων το υπουργείο αναφέρει ότι «το σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε τα τερματικά σημεία να επικοινωνούν ετεροχρονισμένα με την κεντρική υποδομή για την ταχύτερη μετάδοση των θεμάτων. Το ΣΑΜ, εφόσον συνδεθεί αρχικά με την κεντρική υποδομή, ενημερώνεται μόνο με τις νέες αποστολές θεμάτων, ενώ κατά την επανεκκίνησή του απαιτείται η ενημέρωση του συνόλου των αποστολών, καθώς και της εφαρμογής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην πρώτη περίπτωση (με την αποστολή θεμάτων) απαιτείται λήψη δεδομένων μόνο περίπου 1ΜΒ, ενώ στη δεύτερη (με επανεκκίνηση) περίπου 70ΜΒ.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι η ταυτόχρονη επανεκκίνηση του συνόλου των τερματικών σημείων επιφέρει τεράστια και αχρείαστη επιβάρυνση στο σύνολο της υποδομής. Συνεπώς, οι σχολικές μονάδες θα πρέπει να αναμένουν τη λήψη των θεμάτων χωρίς να κάνουν επανεκκίνηση του συστήματος – επανεκκίνηση θα πρέπει να γίνεται μόνο αν έχει δοθεί σχετική οδηγία αποκλειστικά από την ομάδα υποστήριξης του ΣΑΜ».

Τι ισχύει από φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας -Αρχιτεκτονικό Σχέδιο- για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες. Οι υποψήφιοι, οι εκπαιδευτικοί, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα, αφού έχουν πραγματοποιήσει αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) και με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.

Υγειονομικά μέτρα

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους, και εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό (επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής-χρήση αντισηπτικού, καθώς και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).

Στην εξέταση του μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων, ωστόσο θα πρέπει να τηρείται απόσταση τριών μέτρων μεταξύ εξεταζομένων και εξεταστών πίσω από το παραβάν, και τα μουσικά όργανα θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης κάθε υποψηφίου να καθαρίζονται με απολυμαντικό υγρό.

Για τις πρακτικές δοκιμασίες ΤΕΦΑΑ τόσο τα όργανα εξέτασης όσο και ο βοηθητικός εξοπλισμός απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση, ενώ τηρείται απόσταση μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης. Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, συνιστάται στους συγγενείς των υποψηφίων να μην συνωστίζονται έξω από το χώρο του εξεταστικού κέντρου.

Πανελλαδικές εξετάσεις: Ξεκινούν τη Δευτέρα - Τι ισχύει από φέτος

Τι επιτρέπεται και τι όχι στις αίθουσες εξέτασης

Κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης οι υποψήφιοι απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας. Επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό.

Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων. Οι υποψήφιοι γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο).

Απαγορεύεται η είσοδος εντός του εξεταστικού κέντρου (κτιριακό συγκρότημα και αύλειος χώρος) οποιουδήποτε άλλου εκτός των εξεταζομένων, των μελών και λοιπού προσωπικού των οικείων επιτροπών, του βοηθητικού προσωπικού και των επιτηρητών. Εξαίρεση από την απαγόρευση αυτή επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση παροχής έκτακτης τεχνικής ή ιατρικής βοήθειας μετά από σχετική πρόσκληση της επιτροπής. Επίσης, απαγορεύεται η γνωστοποίηση των θεμάτων σε οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share