Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Self test: Ιούλιο και Αύγουστο δωρεάν από τα φαρμακεία - Ποιοι εξαιρούνται και τα προνόμια στους εμβολιασμένους

Θα δίνονται πακέτα των τεσσάρων self test

17 Ιουνίου 2021 15:06
Self test: Ιούλιο και Αύγουστο δωρεάν από τα φαρμακεία - Ποιοι εξαιρούνται και τα προνόμια στους εμβολιασμένους
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Αλαλούμ έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη διάθεση των self test στους πολίτες. Χθες, Τετάρτη, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) αποφάσισε τη διακοπή τους από 19 Ιουνίου.

Ωστόσο, φαρμακοποιοί και κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία και έτσι η προμήθεια των self test από τα φαρμακεία θα συνεχιστεί για ακόμα δύο μήνες σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Παπαθανάση, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, τα self test θα δίνονται σε εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε άτομα ηλικίας 18-30 ετών. Αυτοί που δε θα δικαιούνται self test είναι όσοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι πολίτες που δικαιούνται τα self tests θα πάρουν πακέτα των τεσσάρων τεστ και τις τέσσερις εβδομάδες του κάθε μήνα.

Πώς να προμηθευτείτε τα δωρεάν self test

Η προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Προνόμια στους εμβολιασμένους

Ερωτηθείς για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους, ο κ. Σκέρτσος απέρριψε κατηγορηματικά τον όρο «προνόμια» και εξήγησε ότι αυτό, το οποίο έχει συμβεί εδώ και ενάμισι χρόνο είναι ότι «εφαρμόζουμε μέτρα δημόσιας υγείας τα οποία έχουν περιστείλει τα δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε ένα ύψιστο αγαθό: την υγεία των πολλών και ειδικά των πιο ευάλωτων.

Από τη στιγμή που εμβολιάζονται όμως οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να επανέλθουν στην κανονική τους ζωή. Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι είναι ότι όσο μεγαλώνει ο βαθμός ανοσίας της κοινωνίας και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος να νοσούν οι πιο ευάλωτοι από μας και να επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν ξανά, από το φθινόπωρο για παράδειγμα, καθολικά μέτρα, τα οποία θα περιορίζουν τις ζωές των εμβολιασμένων. Μέτρα θα υπάρχουν ως προς τη δημόσια υγεία αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους».

Κατ' επέκταση όπως τόνισε εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι πρέπει, για να μιλήσουμε για την επιστροφή σε κάποιες δραστηριότητες, να εξασφαλίσουμε σαν απαραίτητη προϋπόθεση και συνθήκη την καθολικότητα στον εμβολιασμό.

Πρέπει δηλαδή όλοι οι πολίτες να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο εμβόλιο, ώστε να μπορέσουμε να εξετάσουμε μέτρα δημόσιας υγείας.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπολογίζεται πως γύρω στο τέλος Ιουνίου, αφού την επόμενη εβδομάδα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους 18+ θα έχουμε προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση και από τα μέσα Ιουλίου και μετά θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο.

TAGS
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share