Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

AstraZeneca: Τι συμβουλεύουν Καπράβελος και Παυλάκης για τη δεύτερη δόση στους κάτω των 60

Κανονικά στο ραντεβού το 93% όσων είχαν προγραμματίσει

17 Ιουνίου 2021 14:59
AstraZeneca: Τι συμβουλεύουν Καπράβελος και Παυλάκης για τη δεύτερη δόση στους κάτω των 60
Από ATHENSMAGAZINE TEAM
Τη σύγχυση και την ανησυχία που προκλήθηκε μετά τη σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών για μη χορήγηση του εμβολίου της AstraZenaca κατά του κορωνοϊού στους κάτω των 60 ετών, διαπίστωσαν και σχολίασαν ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου και ο Γιώργος Παυλάκης ερευνητής στις ΗΠΑ.
Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι είναι επιτακτικό να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί για να αποτραπεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας και συνεπώς όσοι δεν πείθονται να κάνουν την δεύτερη δόση του AstraZeneca θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν όποιο εμβόλιο επιθυμούν.
«Προέχει να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας για το τέταρτο κύμα. Όλα τα δεδομένα λένε ότι στο τρίτο (κύμα της πανδημίας) δεν είχαμε κανέναν εμβολιασμένο μέσα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.

Πολύ πιο ασφαλής η δεύτερη δόση

Από την πλευρά του, ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη σύγχυση που έχει προκύψει με τα εμβόλια και επεσήμανε ότι όλα τα σκευάσματα είναι εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματικά.

Συνέστησε σε όσους πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση AstraZeneca να κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο σκεύασμα, λέγοντας ότι αν υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί το σπάνιο σύνδρομο θα εκδηλωθεί στην πρώτη δόση. «Η δεύτερη δόση είναι πολύ, πολύ, πολύ πιο ασφαλής από την πρώτη, που είναι ασφαλής», σημείωσε ο κ. Παυλάκης.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι δεν τον φοβίζει η ανάμειξη εμβολίων και ειδικά των συγκεκριμένων εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Ειδικά για όσους αισθάνονται «προδομένοι» και «ξεκρέμαστοι» μετά τη νέα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών, είπε ότι θα μπορούσε να τους δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία.

AstraZeneca: Κανονικά στο ραντεβού το 93% όσων είχαν προγραμματίσει να εμβολιαστούν

Το 93% όσων είχαν προγραμματίσει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca την Τρίτη (16/6), πήγαν κανονικά στο ραντεβού τους, παρά τη νέα σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση πρώτης δόσης εμβολίου κατά της COVID-19 με το σκεύασμα της AstraZeneca σε ενήλικες άνω των 60 ετών μόνο.

Φαίνεται πως οι πολίτες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο πολυσυζητημένο εμβόλιο και διέψευσαν τις Κασσάνδρες που έκαναν λόγο για κύμα ακυρώσεων στα προγραμματισμένα ραντεβού.

Αστραζένεκα παρενέργειες

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς με AstraZeneca την Τρίτη, από τα 8.750 προγραμματισμένα ραντεβού με το εμβόλιο έως τις 7 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκαν τα 8.681, ένα ποσοστό δηλαδή 93%. Συνολικά, τα ραντεβού με AstraZeneca την Τρίτη ανέρχονταν στα 9.123.

Παρά τη μεγαλύτερη διστακτικότητα του πληθυσμού απέναντι στο AstraZeneca σε σύγκριση με τα άλλα εμβόλια -στο 1,89% οι ακυρώσεις για δεύτερη δόση ενώ για Pfizer και Moderna στα 0,5% και 0,45% αντίστοιχα-, οι περισσότεροι πολίτες την Τρίτη παρέμειναν πιστοί στο εμβολιαστικό σχέδιο, όπως συστήνει και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, χωρίς να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα επιλογής άλλου εμβολίου.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις, την Τρίτη, αναφορικά με τους 470.000 πολίτες που έχουν κλείσει το ραντεβού τους για δεύτερη δόση με AstraZeneca και εκδήλωσαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την πρώτη δόση (πχ θρομβώσεις) ή πάσχουν από ειδικά ιατρικά προβλήματα, δύνανται να αιτηθούν μέσω του θεράποντος ιατρού τους, από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους κατά της COVID-19 με άλλο εμβόλιο.

Η σύσταση για εμβολιασμό με AstraZeneca αφορά 1.300 άτομα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα απόφαση για τη σύσταση και όχι απαγόρευση, σύμφωνα με διευκρινήσεις του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, αφορά 1.300 περίπου άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών που έχουν προγραμματίσει ραντεβού εμβολιασμού για 1η δόση με AstraZeneca και τα οποία θα λάβουν ενημερωτικό sms με τη σχετική απόφαση και την επιλογή αλλαγής εμβολίου, εφόσον το θέλουν.

Εξάλλου, την πίστη του στην επιστήμη και το έργο της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, καθησυχάζοντας και από την πλευρά του τις όποιες ανησυχίες ενδεχομένως προκάλεσε η νέα σύσταση.

Έτσι, μετά τη διαβεβαίωση του κ. Θεμιστοκλέους πως στις 270.000 δεύτερες δόσεις με AstraZeneca στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κάποιο περιστατικό συναγερμού, ο υπουργός μίλησε για τα 60 εκατομμύρια Ευρωπαίους που έχουν εμβολιαστεί με το εν λόγω σκεύασμα.

«Σήμερα έχουμε φτάσει στα 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Το πρόγραμμα προχωράει πάρα πολύ καλά. Πράγματι, το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε πολλά θέματα επικοινωνιακά, αλλά η ουσία παραμένει. Τα εμβόλια είναι ασφαλή, οι επιστήμονές μας το επιβεβαιώνουν», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις περισσότερες από 20 χώρες που συστήνουν η δεύτερη δόση AstraZeneca να γίνεται κανονικά. «Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Σύντομα μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας που θέλουμε», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Η ανατροπή με το εμβόλιο της AstraZeneca από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Θυμίζουμε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμώ εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να σταματήσει να χορηγείται σε πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών. Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca έχει τονίσει ποιοι δεν πρέπει να το κάνουν!

Η αιτιολόγηση για τη συγκεκριμένη απόφαση θα είναι η επάρκεια εμβολίων και όχι οι πιθανές παρενέργειες. Ειδικότερα, υπάρχει μεγάλη επάρκεια στις παραλαβές των άλλων εμβολίων και κυρίως της Pfizer ενώ την ίδια στιγμή τα ραντεβού που κλείνονται με AstraZeneca είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με των άλλων εταιρειών καθώς υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα κυρίως από γυναίκες νεαρής ηλικίας.

Τέλος για τους κάτω των 60 το εμβόλιο της AstraZeneca

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας, το συγκεκριμένο σκεύασμα χορηγείται κανονικά σε ηλικίες άνω των 30, σε αντίθεση με πολλές χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να το χορηγούν σε νεαρές ηλικίες. Οι επίσημες ανακοινώσεις για τους εμβολιασμούς με AstraZeneca μόνο για όσους είναι άνω των 60 ετών, αναμένονται να γίνουν το απόγευμα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share