Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Η χώρα βγαίνει από τη στενωπό - Τι συμβαίνει με τα self tests

Κάθε μέρα και καλύτερη...

16 Ιουνίου 2021 18:31
Κορωνοϊός: Η χώρα βγαίνει από τη στενωπό - Τι συμβαίνει με τα self tests
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η χώρα μας φαίνεται πως βγαίνει από τη στενωπό, όπου είχε μπει για το σύστημα υγείας εξαιτίας του κορωνοϊού, με τους δείκτες διαρκώς να πέφτουν, ενώ μια νέα θεραπεία μειώνει τους θανάτους.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα στην χώρα είναι 549, με τους θανάτους να περιορίζονται σε 13. Παράλληλα, ο αριθμός των διασωληνωμένων έπεσε στους 330.

Κορωνοϊός: Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 549, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 416.741 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 24 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.089 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.8 (95%Crl: 0.09 – 1.59).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 13, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.478 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 330 (65.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.

To 86.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.589 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 81 (ημερήσια μεταβολή +8%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 95 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Θρίλερ για τα self tests

Συνεχίζονται οι πιέσεις στο υπουργείο Υγείας από μερίδα των φαρμακοποιών σε σχέση με την διανομή των self test από τα φαρμακεία.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση στελεχών του υπουργείου Υγείας με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο καθώς εκπνέει η προθεσμία που έχουν δώσει οι φαρμακοποιοί στην κυβέρνηση για την συνέχιση της δωρεάν διανομής των αυτοδιαγνωστικών τεστ και μετά τις 19 Ιουνίου.

Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής όπου μεταξύ άλλων χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το επιχείρημα της αναξιοπιστίας των self test και μάλιστα σε ποσοστό 90%.

Ωστόσο διαλλακτικός εμφανίζεται ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καθώς θεωρεί διασφαλισμένη τη διανομή των self test μέσω των φαρμακείων έως το τέλος του μήνα, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και δεύτερη συνάντηση.

Θεωρείται, πάντως, πολύ πιθανό να βρεθεί η χρυσή τομή και να συνεχιστεί κανονικά η διάθεση με την αιτιολογία ότι οι κοινωνικές ομάδες που θα πρέπει να λαμβάνουν τα self test είναι πλέον λιγότερες καθώς εξαιρούνται οι μαθητές, αλλά και στο άμεσο μέλλον όσοι θα έχουν κάνει και τις δυο δόσεις του εμβολίου, ενώ το μόνο που ζητούν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι να μην διανέμονται δωρεάν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από τα φαρμακεία στους τουρίστες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share