Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Θρίλερ στις Σέρρες: Μωρό 20 μηνών έπαθε εισρόφηση μπροστά στους γονείς του - Νεκρό 8 μηνών μωράκι στην Εύβοια!

Τι είναι η εισρόφηση ξένου σώματος

16 Ιουνίου 2021 11:23
Θρίλερ στις Σέρρες: Μωρό 20 μηνών έπαθε εισρόφηση μπροστά στους γονείς του - Νεκρό 8 μηνών μωράκι στην Εύβοια!
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Θρίλερ στις Σέρρες: 20 μηνών μωρό βρέθηκε να δίνει μάχη για τη ζωή του. Το αγγελούδι μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας και οι γονείς του άκουσαν από τα χείλη των γιατρών, πως όλα πήγαν καλά! Επίσης, ένα μωρό μόλις οκτώ μηνών που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χαλκίδας χωρίς σφυγμό κατάφεραν να επαναφέρουν στη ζωή οι γιατροί.

20 μηνών διασώθηκε από πνιγμό λόγω εισρόφησης στο Κ.Υ Μαυροθάλασσας Σερρών χθες το απόγευμα (15/6/2021). Η Διευθύντρια Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής Αναστασία Βλάχου, με ανάρτησή της ευχαριστεί το λιγοστό αλλά καλά εκπαιδευμένο προσωπικό του Κέντρου Υγείας αλλά και το ΕΚΑΒ για την άμεση ανταπόκριση και υπερεπείγουσα αποστολή του ασθενοφόρου από τις Σέρρες και την παιδιατρική κλινική του Γ.Ν.Σερρών για την άριστη συνεργασία τους.

Η ανάρτηση για την κατάσταση του βρέφους

«Ως επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Υ. Μαυροθάλασσας νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια το λιγοστό μεν, καλά εκπαιδευμένο δε και με άριστες γνώσεις προσωπικό του κέντρου υγείας, που ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες του πληθυσμού, απλές ή πολύ σοβαρές, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σήμερα (χθες) χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλης της ομάδας διασώθηκε νήπιο 20 μηνών από πνιγμονή λόγω εισρόφησης. Φυσικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω και το ΕΚΑΒ για την άμεση ανταπόκριση και υπερεπείγουσα αποστολή του ασθενοφόρου από τις Σέρρες και την παιδιατρική κλινική του Γ.Ν.Σερρών για την άριστη συνεργασία τους. Σας ευχαριστώ όλους.»

Σοκ στην Εύβοια: Νεκρό μωράκι 8 μηνών - Έπεσε από το κρεβατάκι του την ώρα που κοιμόταν

Μια ανείπωτη τραγωδία έλαβε τόπο στην Εύβοια, καθώς ένα μωράκι 8 μηνών πέθανε, έχοντας πέσει πρώτα από το κρεβατάκι του.

Το μωρό ήταν από το Κέντρο Υποδοχής της Ριτσώνας και το μετέφεραν χωρίς σφυγμό και αναπνοή οι γονείς του στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας την προηγούμενη εβδομάδα.

Εκεί οι γιατροί κατάφεραν μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες να επαναφέρουν το βρέφος.

Όπως είπαν τότε στους γιατρούς, το παιδάκι τους έπεσε από το κρεβατάκι του. Αμέσως, οι παιδίατροι με την μέθοδο της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης έδωσαν στο παιδί ζωή και έτσι μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στην Αθήνα.

Παρέμεινε σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική μονάδα της Αγίας Σοφίας, όμως παρά τις προσπάθειες των γιατρών, έχασε τη μεγάλη του μάχη.

Το παιδάκι ξεψύχησε την περασμένη Παρασκευή (21-05-2021) αλλά οι γονείς, όπως οι ίδιοι αναφέρουν έμαθαν την τραγική είδηση το πρωί της Δευτέρας (24/5), με μια άλλη υπόθεση πρόσφατα να συγκλονίζει την περιοχή.

Νεκρό μωράκι 8 μηνών

Εισρόφηση ξένου σώματος

Ένα από τα πιο συχνά ατυχήματα που μπορεί να συμβεί στα παιδιά είναι η εισρόφηση ξένων σωμάτων στους βρόγχους. Είναι μια κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη γιατί μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο του παιδιού. Οι πιο επικίνδυνες ηλικίες είναι από 14 μηνών έως και περίπου 3 ετών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μπορεί να συμβεί και σε ακόμη μεγαλύτερα παιδιά.

Στην πρώτη παιδική ηλικία ο λάρυγγας είναι σε ψηλότερη θέση από ότι στους ενήλικες, η νευρομυϊκή ανάπτυξη δεν έχει ολοκληρωθεί και λείπουν οι οπίσθιοι γομφίοι οδόντες και έτσι η είσοδος τροφής και άλλων ξένων σωμάτων στο λάρυγγα είναι πιο εύκολη. Συνήθως πρόκειται για μικρά αντικείμενα, κομμάτια από παιχνίδια, ξηρούς καρπούς, μικρά κόκκαλα από το φαγητό αλλά και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Τα αντικείμενα εισέρχονται στο βρογχικό δέντρο παρασυρόμενα από το ρεύμα του αέρα της εισπνοής και ανάλογα με το μέγεθος τους μπορούν να σταματήσουν οπουδήποτε. Μπορούν δηλαδή να σταματήσουν στην τραχεία, στους κύριους ή και στους μικρότερους βρόγχους. Τα συνήθη συμπτώματα είναι η παρουσία αιφνίδιου βήχα, πιθανότατα κυάνωσης, βράγχους φωνής και συριγμός.

Εάν το ξένο σώμα σταματήσει στην τραχεία και την αποφράξει μπορεί να προκαλέσει άμεσα το θάνατο του παιδιού. Εάν παρασυρθεί στους περιφερικούς βρόγχους θα προκαλέσει αρχικά βήχα με ή χωρίς συριγμό και στα επόμενα 24ωρα θα προκαλέσει πνευμονία. Στα μικρά παιδιά με πνευμονία που επιμένει παρά τη θεραπεία, η πιθανή παρουσία ξένου σώματος είναι πολύ μεγάλη.

Η διάγνωση γίνεται με τη σωστή κλινική εξέταση και την ακτινογραφία θώρακος από υποψιασμένο παιδίατρο. Αμέσως μετά την εισρόφηση η ακτινογραφία θα δείξει μόνο τα ακτινοσκιερά ξένα σώματα ενώ τα φυτικής προέλευσης ή τα πλαστικά ξένα σώματα δε φαίνονται στις απλές ακτινογραφίες και η υποψία ύπαρξης τους τίθεται μόνο με τα έμμεσα ευρήματα όπως η ύπαρξη συριγμού στην ακρόαση θώρακος ή η παρουσία επίμονης πνευμονικής λοίμωξης.

Η αφαίρεση γίνεται από τον ωτορινολαρυγγολόγο με βρογχοσκόπηση, η οποία είναι μια δύσκολη επέμβαση με αρκετούς κινδύνους και είναι πιθανόν μάλιστα να μην επιτευχθεί η αφαίρεση του ξένου σώματος και μπορεί να χρειαστεί να γίνει θωρακοτομή. Στα σπίτια που υπάρχουν μικρά παιδιά δεν πρέπει να υπάρχουν ξηροί καρποί στα τραπέζια και παιχνίδια που αποτελούνται από μικρά κομμάτια. Τα μικρά παιδιά πρέπει να είναι πάντα υπό επίβλεψη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share