Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Απεργία 16/6: Παράνομη μέχρι τις 10 το πρωί - Η κίνηση της Κεραμέως που άλλαξε τα πάντα

Αλλαγές λόγω Πανελληνίων...

15 Ιουνίου 2021 21:35
Απεργία 16/6: Παράνομη μέχρι τις 10 το πρωί - Η κίνηση της Κεραμέως που άλλαξε τα πάντα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την αυριανή (16/6) απεργία της ΑΔΕΔΥ, καθώς αυτή κρίθηκε παράνομη και καραχρηστική έως της 10 το πρωί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Το σκεπτικό της απόφασης αποσκοπεί στην ομαλή διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων και τη διευκόλυνση των μαθητών στη μετακίνηση τους, με τις αλλαγές στη μετακίνηση των ΜΜΜ να έχει επίσης γίνει γνωστή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για την τύχη της απεργίας, οι νομικοί εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθηνών προσκόμισαν στο δικαστήριο τα δελτία τύπου των ομοσπονδιών και των σωματείων εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με τις τροποποιήσεις στις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να μην διαταραχθεί η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων.

Από την πλευρά τους, οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου επισήμαναν πως δεν έχουν εξουσιοδότηση να παραιτηθούν από την αγωγή. «Πάση θυσία πρέπει να γίνουν οι πανελλήνιες και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί ρητά με δικαστική απόφαση», τόνισαν μεταξύ άλλων.

Η αγωγή του Υπουργείου Παιδείας που άλλαξε τα πάντα

Κατεπείγουσα αγωγή σχετικά με την 24ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί για αύριο από την ΑΔΕΔΥ είχε καταθέσει το υπουργείο Παιδείας για τη διασφάλιση των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ και η ΟΛΜΕ ζήτησε να εξαιρεθούν τα μέλη της από την απεργία.

«Το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό και κατοχυρωμένο. Δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο μια κρίσιμη δοκιμασία για το μέλλον περισσότερων των 100.000 υποψηφίων» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.

Κι αυτό γιατί εκπαιδευτικοί κάθε κλάδου και κατηγορίας που συμμετέχουν στη διαδικασία, δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο υπουργείο Παιδείας, αλλά και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ. λεωφορεία, τρένα, πλοία) κατά τις πρωινές ώρες μετακίνησης υποψηφίων, επιτηρητών και λοιπών συντελεστών προς τα εξεταστικά κέντρα, όλοι συμβάλλουν, άμεσα ή έμμεσα, στην ομαλή διεξαγωγή μιας κρίσιμης δοκιμασίας της σχολικής ζωής.

Δεδομένης της κρισιμότητας της περίστασης, η ΟΛΜΕ απηύθυνε και η ίδια αίτημα εξαίρεσης των μελών της από την απεργία της ΑΔΕΔΥ, το οποίο ωστόσο δεν έχει απαντηθεί.

Ετσι, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή κατά των καλούντων σε απεργία ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με μοναδικό σκοπό να διασφαλιστεί – στο αναγκαίο και αναλογικό μέτρο – ότι η διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 δεν θα παρακωλυθεί με κανένα τρόπο.

Ζητά συγκεκριμένα να περιοριστεί η άσκηση της απεργίας στη μη εμπλοκή των εκπαιδευτικών και λοιπών συντελεστών της διεξαγωγής Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς και να προβλεφθεί η δυνατότητα χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έως τις 10 π.μ. της Τετάρτης, προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν οι υποψήφιοι, επιτηρητές και λοιποί συντελεστές στις αυριανές πανελλαδικές εξετάσεις.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share