Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Στο «μικροσκόπιο» περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας - Έχουν σχέση με το εμβόλιο;

Τι κάνουν όσοι έχουν 2η δόση με AstraZeneca;

15 Ιουνίου 2021 19:51
Κορωνοϊός: Στο «μικροσκόπιο» περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας - Έχουν σχέση με το εμβόλιο;
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Εξελίξεις υπάρχουν στην χώρα μας σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, καθώς ερευνώνται περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, που ενδέχεται να σχετίζονται με αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open εξετάζονται και στην Ελλάδα περιστατικά μυωκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό με mRNA εμβόλια, δηλαδή με Pfizer και με Moderna.

Τα περιστατικά έχουν πάει καλά καθώς ήταν ήπια και αυτοπεριοριζόμενα. Μέχρι στιγμής υπάρχει χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ.

Τα πιο πολλά αφορούν σε μεγαλύτερες ηλικίες, σε άτομα άνω των 60 ετών, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι γιατροί προσπαθούν να δουν πολύ προσεκτικά αν ευθύνονται τα υποκείμενα νοσήματα ή το εμβόλιο.

Στα περισσότερα περιστατικά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν έχει εκτιμηθεί αιτιώδης σχέση με τον εμβολιασμό. Υπάρχουν όμως ακόμα κάποιες πιθανότητες που εξετάζονται και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης.

Ποιοι πρέπει να αλλάξουν τη 2η δόση του AstraZeneca

Μετά τη χθεσινή ενημέρωση για χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο στους άνω των 60 ετών, η Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά στα άτομα που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό τους, έχοντας κάνει την πρώτη δόση, με το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας να συνεχίσουν κανονικά τη δεύτερη δόση με το ίδιο σκεύασμα, τη στιγμή που η χώρα μας... τα χαρίζει σε γείτονες.

Από τη σύσταση αυτή εξαιρούνται:

α. Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την πρώτη δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

β. Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της δεύτερης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

γ. Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την πρώτη δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η δεύτερη δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Συμπέρασμα: Για να αλλάξει το εμβόλιο από την πρώτη δόση στη δεύτερη, θα πρέπει ο θεράπων ιατρός να υποβάλει σχετικό αίτημα σε πλατφόρμα και όχι ο πολίτης. Η πλατφόρμα για να υποβάλλονται αιτήσεις από τους γιατρούς θα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share