Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας - Τι ισχύει για τους θανάτους πλήρως εμβολιασμένων

Για ποιο λόγο πεθαίνουν έχοντας κάνει τις δύο δόσεις από την ινδική μετάλλαξη;

15 Ιουνίου 2021 17:48
Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας - Τι ισχύει για τους θανάτους πλήρως εμβολιασμένων
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Συνεχίζεται η αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας έναντι του κορωνοϊού, με τους δείκτες να παραμένουν μειωμένοι, τη στιγμή που υπάρχουν εξελίξεις με τον εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ υπάρχουν το τελευταίο 24ωρο 835 κρούσματα, με τους νέους θανάτους να είναι 22 και να πλησιάζουν στο σύνολο τους 12.500. Παράλληλα, 343 είναι οι συμπολίτες μας που βρίσκονται στις ΜΕΘ.

Κορωνοϊός: Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 15 Ιουνίου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 835, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 416.195 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 28 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.102 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.465 θάνατοι.Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 343 (64.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 87.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.573 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 75 (ημερήσια μεταβολή +13.64%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 98 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τι συμβαίνει με όσους εμβολιασμένους πεθαίνουν από την ινδική μετάλλαξη;

Από τις 7 Ιουνίου ως σήμερα, στη Βρετανία καταγράφηκαν 42 θάνατοι από την λεγόμενη ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Όπως είναι γνωστό, η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει επικρατήσει στη Βρετανία -μάλιστα, το 90% των νέων κρουσμάτων έχουν μολυνθεί από την συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού. Οι άνθρωποι αυτοί πέθαναν μέσα σε 28 ημέρες από την στιγμή που βρέθηκαν θετικοί στον κορoνοϊό.

Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι μεταξύ των 42 που έχασαν τη μάχη, περιλαμβάνονται και 12 πλήρως εμβολιασμένοι - και μάλιστα, όπως σημειώνει ο Guardian, είχαν παρέλθει 14 ημέρες από την λήψη της δεύτερης δόσης, επομένως θα έπρεπε να είχαν αποκτήσει υψηλή προστασία από την ασθένεια. Όπως είναι γνωστό, ωστόσο, οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της «ινδικής» μετάλλαξης, που είναι επίσης πολύ πιο μεταδοτική από την λεγόμενη «βρετανική» παραλλαγή του ιού, η οποία είχε αρχικά επικρατήσει στην Βρετανία.

Από τους υπολοίπους νεκρούς των τελευταίων ημερών λόγω ινδικής μετάλλαξης στην Βρετανία, οι 23 δεν ήταν εμβολιασμένοι και οι 7 είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου - και μάλιστα, είχαν περάσει πάνω από 21 ημέρες μετά από την λήψη της, πράγμα που σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες, παρέχει σχετικά υψηλή προστασία έναντι του κορωνοϊού.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share