Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Εφαρμογή του "γαλλικού μοντέλου" για τα προνόμια των εμβολιασμένων - Τι προβλέπει - Πότε θα ισχύσουν

Με πιστοποιητικό σε συναυλίες και γήπεδα;

15 Ιουνίου 2021 09:20
Εφαρμογή του
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια ανάσα από την εφαρμογή προνομίων υπέρ των εμβολιασμένων, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να πειστούν οι εναπομείναντες επιφυλακτικοί και ψεκασμένοι να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊό, βρίσκεται η χώρα μας. Επίσης, υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού τάσσεται το 74% των Ελλήνων.

Υπό τον φόβο της έλευσης του τέταρτου κύματος της πανδημίας από το φθινόπωρο, που ενδέχεται να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην ήδη κλυδωνισμένη δημόσια υγεία και την οικονομία της χώρας, η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε περιθώριο για να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν και να χτιστεί το σωτήριο τείχος ανοσίας.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να θεσπιστούν τις επόμενες μέρες με νομοθετική ρύθμιση που εκτός απροόπτου θα προβλέπει την εφαρμογή των πρώτων προνομίων από την 1η Ιουλίου, όταν θα ισχύσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

Εφαρμογή του 'γαλλικού μοντέλου¨ για τα προνόμια των εμβολιασμένων - Τι προβλέπει - Πότε θα ισχύσουν

Μελετούν τα προνόμια

Στο πλαίσιο αυτό, από 1ης Ιουλίου όσοι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα μπορούν να πετάξουν τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ παράλληλα θα καταργηθεί και η υποχρέωση self test για την είσοδο σε χώρους όπου είναι απαραίτητη η επίδειξη του (όπως π.χ. στην εργασία, στην εκπαίδευση, στα πλοία κ.α.).

Μέσα στην εβδομάδα η Επιτροπή Βιοηθικής παραδίδει το πόρισμά της στην Κυβέρνηση για να προχωρήσει τον σχεδιασμό της για το πλαίσιο των διευκολύνσεων που θα ισχύσουν με ορίζοντα το φθινόπωρο. Διευκολύνσεις οι οποίες λειτουργούν και ως κίνητρα για όσους διστάζουν ακόμη να κάνουν το εμβόλιο.

Το γαλλικό μοντέλο και η προσομοίωση

Στο κυβερνητικό επιτελείο μελετούν το μοντέλο που έχει εφαρμοστεί στη Γαλλία, προκειμένου να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα. Βάσει αυτού θα επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων (π.χ. αθλητικές εκδηλώσεις σε κλειστά ή ανοιχτά γήπεδα, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρα ακόμη και εμπορικές εκθέσεις) σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Από την άλλη πλευρά, όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν θα πρέπει για την είσοδο τους να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ, το οποίο θα χρεώνονται οι ίδιοι. Ελεύθερη αναμένεται να είναι η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, στα μπαρ, στα γυμναστήρια, κλπ.

Εφαρμογή του 'γαλλικού μοντέλου¨ για τα προνόμια των εμβολιασμένων - Τι προβλέπει

Για ποιους θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Για το ζήτημα αυτό, τα προνόμια των εμβολιασμέων, την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αλλά και την οικονομία μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος συνέστησε υπομονή στην τήρηση των μέτρων προστασίας για λίγο καιρό ακόμα, ενώ για τα προνόμια των εμβολιασμένων, είπε πως αποτελούν ένα κίνητρο για όσους δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν.

«Πρέπει να δώσουμε ένα παραπάνω κίνητρο για όσους δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν: Να μπορεί να ταξιδέψει πιο ελεύθερα, να μπορεί να επισκεφτεί ένα εσωτερικό χώρο πιο ελεύθερα, να μπορεί να διασκεδάσει πιο ελεύθερα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ωστόσο τα μέσα Ιουλίου φαίνονται να είναι η ημερομηνία ορόσημο.

Δεν είναι γνωστό ακόμα ποιες κατηγορίες θα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, ωστόσο το ζήτημα βρίσκεται υπό συζήτηση.

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή και οι οποίοι θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι για να παρέχουν με ασφάλεια της υπηρεσίες τους. Ποιες θα είναι αυτές οι κατηγορίες είναι υπό συζήτηση», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share