Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021

Εμβόλιο AstraZeneca: «Στοπ» στους κάτω των 60 - Τι ισχύει για όσους έκαναν την 1η δόση και ποιοι εξαιρούνται

Ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τους 18-24 - Η ημερομηνία που αρχίζουν τα ραντεβού

14 Ιουνίου 2021 18:26
Εμβόλιο AstraZeneca: «Στοπ» στους κάτω των 60 - Τι ισχύει για όσους έκαναν την 1η δόση και ποιοι εξαιρούνται
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Η Επιτροπή Εμβολιασμού προχώρησε στη σύσταση να μπει τέλος στο εμβόλιο με AstraZeneca για τα άτομα κάτω των 60 ετών, όπως ανακοίνωσε στην ενημέρωση της Δευτέρας, 14 Ιουνίου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca έχει τονίσει ποιοι δεν πρέπει να το κάνουν!

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, η δεύτερη δόση σε όσους έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο με AstraZeneca μπορεί να γίνει με το ίδιο εμβόλιο. Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, ο κίνδυνος για παρενέργειες στη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά σπάνιος, ενδεικτικά έχουν καταγραφεί 1,3 περιστατικά ανά ένα εκατομμύριο δόσεις.

Εξαίρεση θα αποτελέσουν μόνο όσοι παρουσίασαν σοβαρές παρενέργειες κατά την πρώτη δόση με AstraZeneca, όπως θρομβώσεις και ειδικά ιατρικά προβλήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι θεράποντες ιατροί των πολιτών που εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες θα υποβάλλουν αίτημα για την αλλαγή εμβολίου στη δεύτερη δόση.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων στο οποίο έχει συμβάλλει ο εμβολιασμός. Η Ελλάδα από επιδημιολογικής πλευράς βρίσκεται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα διασποράς του ιού με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης.

Η βελτίωση του επιδημιολογικού προφίλ της χώρας οδήγησε και σε αλλαγή της σύστασης για το AstraZeneca καθώς προ δύο μηνών η Επιτροπή είχε αξιολογήσει την εκτίμηση κινδύνου από τη νόσο και από το σπάνιο σύνδρομο θρόμβωσης και θρομβοπενίας και ο κίνδυνος νόσησης και θανάτου ήταν σημαντικά μεγαλύτερος, εξήγησε.

Ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τους 18-24: Η ημερομηνία που αρχίζουν τα ραντεβού

Σειρά για εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, παίρνουν οι νέοι από 18 έως 24 ετών. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε επίσης πως την Πέμπτη 10 Ιουνίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους 25-29 και ραντεβού έχουν κλείσει 93.000 πολίτες. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών μπορεί να εμβολιαστεί με τα τρία σκευάσματα: της Johnson&Johnson που είχε ήδη ανοίξει και πλέον και με αυτά της Pfizer/BioNTech και Moderna.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share