Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Τζανάκης: Μονοψήφιο ημερήσιο αριθμό θανάτων μέσα Ιουλίου - Πού οφείλεται η μεγάλη πτώση των δεικτών

Tα επιδημιολογικά δεδομένα εξελίσσονται καλά

14 Ιουνίου 2021 10:32
Τζανάκης: Μονοψήφιο ημερήσιο αριθμό θανάτων μέσα Ιουλίου - Πού οφείλεται η μεγάλη πτώση των δεικτών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης υπογράμμισε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα εξελίσσονται καλά και φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο ευμενές σενάριο.

Σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει προχωρήσει αρκετά ο εμβολιασμός στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες οι οποίες είναι και οι πιο ενεργές επαγγελματικά και κοινωνικά και μέσω αυτών υπήρχε η μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

Προέβλεψε δε, ότι στις αρχές ή στα μέσα Ιουλίου, ο ημερήσιος αριθμός θανάτων θα είναι μονοψήφιος αν τα πράγματα συνεχίσουν να εξελίσσονται με τους ίδιους ρυθμούς.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του αξιωματούχου του ΕΜΑ, Μάρκο Καβελέρι, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να σταματήσει ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ότι αυτό είναι προσωπική του άποψη κι όχι θέση του οργανισμού και σε κάθε περίπτωση τα οφέλη από τον εμβολιασμό είναι ασύγκριτα περισσότερα από τις ελάχιστες περιπτώσεις παρενεργειών.

Να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες όσοι υγειονομικοί δεν εμβολιάζονται

Yπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών των υγειονομικών τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης σημειώνοντας ότι όσοι δεν εμβολιαστούν θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη υπηρεσία.

«Δεν μπορώ να φανταστώ γιατρό να προσφέρει υπηρεσίες σε ασθενείς χωρίς να είναι εμβολιασμένος. Κατά τη γνώμη μου η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς θα πρέπει να εφαρμοστεί. Δε λέω να τους ποινικοποιήσουμε, αλλά ενδεχομένως θα πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάπου αλλού, όπου δε θα έχουν επαφή με το κοινωνικό σύνολο. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτοί είναι πάρα πολύ λίγοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Τζανάκης: Να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες όσοι υγιειονομικοί δεν εμβολιάζονται

Επισήμανε ότι έχει προτείνει να μπει στο παιχνίδι των εμβολιασμών και ο πρωτοβάθμιος τομέας της υγείας, προκειμένου οι ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί να πείσει τον κόσμο που έχει φοβίες να εμβολιαστεί.

Να πάμε σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής είναι σημαντικό ότι ο πρωθυπουργός ανήγαγε τον εμβολιασμό ως πρώτη εθνική η προτεραιότητα στην χώρα και οι υπόλοιποι πολιτικοί παράγοντες πρέπει να σταθούν σε αυτό.

Σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη πρέπει να πάμε σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς καθώς και να υπάρχει διαχείριση των φόβων εκείνων που ακόμα το σκέφτονται και διστάζουν.

Πρότεινε δε να μπουν στο «παιχνίδι» οι οικογενειακοί γιατροί για να βοηθήσουν σε αυτή την διαχείριση και τον εμβολιασμό καθώς όπως είπε πρόκειται για οικεία πρόσωπα και τα άτομα νιώθουν εμπιστοσύνη. «Δεν νοείται πυροσβέστης, στρατιώτης, γιατρός , εκπαιδευτικός να μην είναι εμβολιασμένος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τζανάκης: Να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες όσοι υγιειονομικοί δεν εμβολιάζονται - Να πάμε σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων είπε πως δεν προτιμά τον όρο προνόμια αλλά μίλησε για «διαφορετική συμπεριφορά» προς τους εμβολιασμένους εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν κουβάλανε κίνδυνο για τους υπόλοιπους.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας.

Εφιαλτικό σενάριο Τζανάκη για 11.000 κρούσματα την ημέρα & η συσχέτιση με το ιικό φορτίο της Καλύμνου

Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας αναφέρθηκε ο Νίκος Τζανάκης, μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης. Μάλιστα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στάθηκε στην κατάσταση στην Κάλυμνο, την οποία μόνο με ευχάριστες «νότες» δεν περιέγραψε, η οποία έχει μπει σε ολική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως: «αν όλη η χώρα είχε το ιικό φορτίο που έχει αυτή την στιγμή η Κάλυμνος, θα μετράγαμε 11.000 κρούσματα ημερησίως».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης επεσήμανε πως τα πράγματα εξελίσσονται περίπου ομαλά, αν «εξαιρέσουμε ένα μικρό σοκ από το Πάσχα» ενώ παρατηρείται μείωση στα κρούσματα, περίπου κατά 35%.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «έχουμε σημαντική μείωση στους διασωληνωμένους αλλά και στους νοσηλευόμενους», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας.

«Oι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων θα τηρήσουν τους κανόνες, δεν θα είναι αρνητική η μεγάλη εικόνα αν τηρήσουμε τα μέτρα» ανέφερε, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως «υπάρχουν περιοχές που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, όπως στην Αιτωλοακαρνανία, όπου τις ημέρες του Πάσχα υπήρχε μεγάλη άνοδος στα κρούσματα».

Τέλος, εκτιμά πως «πρέπει να δούμε στην επαρχία τι ρόλο έπαιξαν οι θρησκευτικές τελετές», όπου «μαζεύτηκε κόσμος».

Κορωνοϊός: «Παράθυρο» εμβολιασμών στην Ελλάδα από 16 ετών - Πότε θα πάρουν σειρά & το «μπλόκο» στο Astrazeneca

Κορωνοϊός: «Παράθυρο» εμβολιασμών στην Ελλάδα από 16 ετών προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι οι νέοι κάτω των 30 ετών δε θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Παρ'αλληλα, σε μία ομολογία «βόμβα» προχώρησε ο ΕΟΦ για το εμβόλιο της AstraZeneca, ότι φταίει για τις θρομβώσεις που έχουν παρουσιαστεί σε δύο γυναίκες στην Κρήτη και σε έναν 35χρονο άνδρα.

Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους νέους ηλικίας κάτω των 30 ετών, ανέφερε ότι με βάση τον σχεδιασμό θα γίνει εντός του Ιουνίου και σε κάθε περίπτωση τα ραντεβού θα ανοίγουν ανά πενταετία, ξεκινώντας από τους 25-29 ετών.

«Για τους 18-29 ετών υπάρχουν δύο παράγοντες που θα πρέπει να προσμετρήσουμε. Ο ένας είναι οι παραδόσεις των εταιρειών γιατί υπάρχουν κάποιες αναταράξεις το τελευταίο διάστημα και ο δεύτερος είναι η συμμετοχή της προηγούμενης ομάδας. Με βάση αυτό τον σχεδιασμό εντός του Ιουνίου θα προχωρήσουμε και στην επόμενη πενταετία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε ότι ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας δε θα σταματήσει στους 18αρηδες, αλλά θα επεκταθεί και στα παιδιά από 16 ετών, για τα οποία το εμβόλιο της Pfizer έχει λάβει τη σχετική έγκριση. Σε περίπτωση που το ηλικιακό όριο για το συγκεκριμένο εμβόλιο, εγκριθεί από τον EMA και για μικρότερες ηλικίες, «θα πάμε και πιο κάτω».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share