Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2021

Κωνσταντίνος Πάντος: Το σποτ για την υπογονιμότητα είναι σκληρό αλλά λέει την ωμή αλήθεια

Δίνει εξηγήσεις για το βίντεο που έφερε αντιδράσεις

13 Ιουνίου 2021 11:23
Κωνσταντίνος Πάντος: Το σποτ για την υπογονιμότητα είναι σκληρό αλλά λέει την ωμή αλήθεια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για το περίφημο σποτ του Συνεδρίου Υπογονιμότητας στα Ιωάννινα, το οποίο έχει προκαλέσει σάλο αντιδράσεων και μαζική αποχώρηση υποστηρικτών του συνεδρίου, μίλησε ο γυναικολόγος και ομιλητής του συνεδρίου, Κωνσταντίνος Πάντος.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των προθέσεων όλων των διοργανωτών και κατέθεσε την άποψή του για το διαφημιστικό σποτ.

«Το σποτ είναι όντως σκληρό, αλλά έλεγε την ωμή αλήθεια. Πέρασε από ΕΣΡ για έγκριση. Το ενέκρινε πολύς κόσμος και παίζει εδώ και 10 ημέρες σε τηλεοράσεις. Δεν δημιουργήθηκε σάλος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάντος.

Όπως είπε, πρόκειται για βιωματικό σποτ δημοσιογράφου από το ιατρικό ρεπορτάζ, η οποία ουσιαστικά διηγείται την ιστορία της. «Το σποτ φέρνει τη γυναίκα αντιμέτωπη με την ωμή πραγματικότητα, την οποία βλέπουμε εμείς καθημερινά στο γραφείο μας» σχολίασε χαρακτηριστικά ο γυναικολόγος.

Κωνσταντίνος Πάντος: Το σποτ για την υπογονιμότητα είναι σκληρό αλλά λέει την ωμή αλήθεια

Αναφερόμενος στην ανάγκη ενημέρωσης της γυναίκας, ο κ. Πάντος σημείωσε: «Το νόημα του συνεδρίου είναι αποκτήστε παιδιά και γνωρίζετε τα όρια που βάζει η φύση. Μη νομίζουμε ότι μετά τα 40 τα πράγματα είναι τόσο εύκολα από επιστημονικής άποψης».

Αναφερόμενος στη συμμετοχή της Εκκλησίας στο συνέδριο, ο γυναικολόγος σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που εκκλησιαστικοί φορείς συμμετέχουν σε επιστημονικό συνέδριο. Είναι μόνο μία από τις 15 συνεδρίες. Δεν μονοπωλούν τη συζήτηση».

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ο κ. Πάντος τόνισε ότι «Είμαστε πολύ στεναχωρημένοι με αυτό που συνέβη. Υπάρχει πιθανότητα να το ακυρώσουμε. Ας αποφασίσει η πολιτεία να ενημερώσει τον κόσμο με όποιον τρόπο νομίζει».

Τι απαντάει η εμπνεύστρια του σποτ

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η εμπνεύστρια του σποτ Κία Παπαδοπούλου, έδωσε τη δική της απάντηση, μετά από τα social media.

«Αυτό το κείμενο έχει την δίκη μου υπογραφή και καταθέτει ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Σ αυτό το κείμενο έχω γράψει όλα όσα έχω βιώσει στο πετσί μου επειδή έκανα το έγκλημα να είμαι 10 χρόνια παντρεμένη χωρίς να έχω κάνει παιδιά. Γιατί έχω περάσει τα 40 και δεν έχω γίνει μάνα» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ανωμαλίες της μήτρας και πως επηρεάζουν την γονιμότητα;

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα με θέματα γυναικολογικής φύσεως.. Τι συμβαίνει όταν υπάρχουν ανωμαλίες της μήτρας και επηρεάζουν την γονιμότητα;

Οι συγγενείς ανωμαλίες στη μήτρα υπάρχουν από τη γέννηση της γυναίκας, συνήθως όμως γίνονται αντιληπτές όταν η γυναίκα μείνει έγκυος, κυρίως γιατί προκαλούν αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Μέχρι τότε συνήθως δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα.

Γονιμότητα γυναίκα

Οι πιο συχνές ανωμαλίες είναι:

  • Διάφραγμα, το οποίο διαιρεί την κοιλότητα της μήτρας,
  • Τοξοειδής μήτρα (διακρίνεται σχηματισμός που μοιάζει με μικρό διάφραγμα)
  • Μονόκερως μήτρα (έχει αναπτυχθεί μόνο το ένα ήμισυ της μήτρας),
  • Δίκερως μήτρα (η μήτρα αποτελείται από δύο κοιλότητες λόγω μη σωστής ανάπτυξής της).
  • Οι ανωμαλίες μήτρας τις περισσότερες φορές διορθώνονται εύκολα με υστεροσκοπική χειρουργική.
  • Οι ανωμαλίες της μήτρας μπορεί να επηρεάζουν τη γονιμότητα της γυναίκας:
  • Όταν η μήτρα έχει τέτοιου είδους ανωμαλίες, τότε δυσκολεύεται να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη (π.χ. λόγω ανεπαρκούς αιμάτωσης ή μικρού μεγέθους) και για αυτό το λόγο παρατηρούνται πιο συχνές αποβολές ή πρόωρος τοκετός.
  • Διερεύνηση της κοιλότητας της μήτρας: Η διερεύνηση της κοιλότητας της μήτρας γίνεται με τις εξής εξετάσεις: κολπικό υπερηχογράφημα,σαλπιγγογραφία: ελέγχεται όχι μόνο η διαβατότητα των σαλπίγγων, αλλά και το μέγεθος και το σχήμα της κοιλότητας της μήτρας,
  • διαγνωστική υστεροσκόπηση: πρόκειται για μια επεμβατική εξέταση που γίνεται χωρίς να χρειάζεται η ασθενής να παραμείνει στο νοσοκομείο. Με τη βοήθεια μιας μικρο-κάμερας, ο γιατρός ελέγχει το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας και ταυτόχρονα με τη διάγνωση (διαγνωστική υστεροσκόπηση) μπορεί να κάνει και θεραπεία του προβλήματος, αν αυτό χρειάζεται (επεμβατική υστεροσκόπηση π.χ. για διόρθωση διαφράγματος). Η υστεροσκόπηση γίνεται υπό ήπια αναισθησία (‘μέθη’) προκειμένου η ασθενής να κοιμηθεί και μη νιώσει πόνο.

Η διόρθωση των ανωμαλιών της μήτρας έχει θεαματικά αποτελέσματα ως προς την επίτευξη εγκυμοσύνης, είτε με φυσιολογική σύλληψη είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση. Για να μείνει μια γυναίκα έγκυος, χρειάζεται ένα καλό έμβρυο να εμφυτευτεί σε μια υγιή και χωρίς προβλήματα μήτρα. Με τη διόρθωση των ανωμαλιών της μήτρας, εξασφαλίζουμε δεκτικό ενδομήτριο έτσι ώστε να γίνει η εμφύτευση του εμβρύου. Εξασφαλίζουμε επίσης το καλό μέγεθος της μήτρας έτσι ώστε η εγκυμοσύνη να εξελιχθεί φυσιολογικά και να μην προκληθεί πρόωρος τοκετός λόγω μικρού μεγέθους μήτρας.

Το τίμημα της γονιμότητας: Επιστήμονες προειδοποιούν!

Γοινιμότητα αναβολικά επιστήμονες

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα εξελικτικό παράδοξο, καθώς οι άνδρες βλάπτουν την γονιμότητά στην προσπάθειά τους να φανούν πιο ελκυστικοί στις γυναίκες.

Λαμβάνοντας στεροειδή για μια καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά και φάρμακα κατά της τριχόπτωσης, μπορούν να παίξουν καθοριστικο ρόλο στην αδυναμία του σπέρματος. Μακροπρόθεσμα, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα ζευγάρια που προσπαθούν να γονιμοποιήσουν.

«Παρατηρώ τους άνδρες που έρχονται για να τεστάρουν την γονιμότητά τους. Είναι όλο και περισσότερο ογκώδεις», εξηγεί στο BBC ο καθηγητής,Τζέιμς Μόσμαν στο Πανεπιστήμιο Μπράουν των ΗΠΑ, κατηγορώντας τα αναβολικά για αυτό.

«Προσπαθούν να φαίνονται πραγματικά μεγάλοι, να μοιάζουν με τα πρότυπα ανδρών που έχουν στο μυαλό τους», εξηγεί. «Ωστόσο, μετατρέπουν τους εαυτούς τους σε ανίκανους να γονιμοποιήσουν».

Τα αναβολικά στεροειδή επηρεάζουν την τεστοστερόνη στους οργανισμούς των ανδρών και βελτιώνουν την απόδοσή τους για την αύξηση της μυϊκής ανάπτυξης.

«Δεν είναι ειρωνικό το γεγονός ότι οι άνδρες πηγαίνουν στο γυμναστήριο για να φαίνονται ιδανικοί, ώστε να προσελκύουν γυναίκες, αλλά να μην μπορούν να κάνουν παιδιά;», διερωτάται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, Άλαν Πέισι.

Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχει ένα παρόμοιο θέμα εμφανίζεται στους άντρες που χρησιμοποιούν φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη της ανδρικής φαλάκρας.

Το φάρμακο finasteride αλλάζει τον τρόπο μεταβολισμού της τεστοστερόνης στο σώμα και μπορεί να περιορίσει την απώλεια μαλλιών, αλλά οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν στυτική δυσλειτουργία και χτύπημα στη γονιμότητα.

Ο καθηγητής Pacey δήλωσε στο BBC: «Θα έλεγα ότι περισσότεροι χρήστες αναβολικών στεροειδών είναι πιθανόν να μείνουν στείροι από ό, τι φανταζόμαστε- το 90% πιθανότατα.

Ο Δρ Μόσμαν πιστεύει ότι «η τάση να φαίνονται ελκυστικοί οι άνδρες στις γυναίκες θυσιάζοντας τη γονιμότητά τους είναι μοναδικό στη φύση».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share