Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας: Η ΠτΔ αποσύρει την αιγίδα της - Σεξιστικό το βίντεο της καμπάνιας - Σάλος στα social media

Βρίθει σεξιστικών και στερεοτυπικών αναφορών

13 Ιουνίου 2021 08:22
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας: Η ΠτΔ αποσύρει την αιγίδα της - Σεξιστικό το βίντεο της καμπάνιας - Σάλος στα social media
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στα social media το προωθητικό σποτ του "1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας" που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου στα Ιωάννινα. Παράλληλα, δείτε πως η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει αρνητικά την γονιμότητα των γυναικών!

Τόσο το ίδιο το συνέδριο, όσο και το προωθητικό βίντεο βρίθουν στερεοτύπων και σεξιστικών αναφορών, υποβιβάζοντας το γυναικείο φύλο και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, ενώ ενισχύουν το πατριαρχικό αφήγημα πως προορισμός της γυναίκας είναι να αναπαραχθεί και ότι η μητρότητα (θα πρέπει να) αποτελεί τον απώτερο στόχο της. Όλα αυτά εν έτει 2021, σε μία εποχή που οι γυναίκες παλεύουν ακόμη για ίσα δικαιώματα και για την αυτοδιάθεσή τους.

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας: Η ΠτΔ αποσύρει την αιγίδα της - Σεξιστικό το βίντεο της καμπάνιας - Σάλος στα social media

Συγκεκριμένα, στο προωθητικό σποτ η γυναίκα παρουσιάζεται ως υπεύθυνη για την υπογεννητικότητα της χώρας μας και καλείται να τεκνοποιήσει όσο προλαβαίνει, καθώς - σύμφωνα με όσα ακούγονται στο βίντεο - μετά τα 40 δεν θα μπορεί να κάνει παιδιά και δεν θα έχει νόημα η ζωή της, ούτε τα πτυχία της, ούτε η εργασία της. Μάλιστα, η πρωταγωνίστρια του βίντεο αναρωτιέται "τι έκανε λάθος", με τη γυναίκα να φορτώνεται μία ακόμη ενοχή. Άλλωστε, όπως μαθαίνουμε από το σποτ, το να μην κάνεις παιδιά δεν θεωρείται επιλογή, αλλά μια θλιβερή κατάληξη ως αποτέλεσμα άγνοιας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (την πρώτη γυναίκα ΠτΔ της Ελλάδας), ενώ η πλειονότητα των ομιλητών είναι άντρες και, μάλιστα, ειδικοτήτων που ουδεμία σχέση έχουν με την γονιμότητα, ενώ έχουν κληθεί να μιλήσουν και αρκετοί celebrities. Το συνέδριο πλαισιώνεται, επίσης, από ιερείς, μητροπολίτες και αρχιεπισκόπους, ανθρώπους που προέρχονται από ένα κύκλο όπου η γυναίκα θεωρείται δεύτερης κατηγορίας, ενώ παράλληλα το συνέδριο έχει την υποστήριξη της ΓΓ Ισότητας Φύλων και Οικογενειακής Πολιτικής, Υπουργείων, Περιφερειών και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από άντρες και γυναίκες, από απλούς πολίτες αλλά και μέλη συλλόγων, που καταδικάζουν το σεξιστικό περιεχόμενο του συνεδρίου και του βίντεο που το συνοδεύει, ζητώντας από τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες να αποσυρθούν.

Ποιοι αποσύρουν τη στήριξή τους

Ήδη η γνωστή τραγουδίστρια Καίτη Γαρμπή με ανάρτησή της στο twitter, εξήγησε τους λόγους που είχε δεχτεί να στηρίξει στην αρχή το εγχείρημα και έσπευσε να αποσύρει τη στήριξή της στο συνέδριο, αναφέροντας πως δεν συμφωνεί με τέτοιες προσεγγίσεις.

"Πριν από μερικές εβδομάδες μου ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη δέχτηκα αμέσως να το κάνω. Πριν λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και ο Διονύσης ΔΕΝ θα είμαστε εκεί!"

Ακολούθησε ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Γκουντάρας με ανάρτησή του στο twitter, ενώ η Ράνια Θρασκιά - που στήριξε το συνέδριο με βίντεό της - θέλησε να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

Ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος ανακοίνωσε, επίσης, μέσω twitter πως η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο.

Αποσύρει την αιγίδα της η Σακελλαροπούλου

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αργά το βράδυ του Σαββάτου ανακοινώθηκε πως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αποσύρει την αιγίδα της από το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα 2-4 Ιουλίου 2021.

Αντιδράσεις στο διαδίκτυο για το #συνεδριο

Ανωμαλίες της μήτρας και πως επηρεάζουν την γονιμότητα;

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα με θέματα γυναικολογικής φύσεως.. Τι συμβαίνει όταν υπάρχουν ανωμαλίες της μήτρας και επηρεάζουν την γονιμότητα;

Οι συγγενείς ανωμαλίες στη μήτρα υπάρχουν από τη γέννηση της γυναίκας, συνήθως όμως γίνονται αντιληπτές όταν η γυναίκα μείνει έγκυος, κυρίως γιατί προκαλούν αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Μέχρι τότε συνήθως δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα.

Οι πιο συχνές ανωμαλίες είναι:

Γονιμότητα γυναίκα

Διάφραγμα, το οποίο διαιρεί την κοιλότητα της μήτρας,

Τοξοειδής μήτρα (διακρίνεται σχηματισμός που μοιάζει με μικρό διάφραγμα)

Μονόκερως μήτρα (έχει αναπτυχθεί μόνο το ένα ήμισυ της μήτρας),

Δίκερως μήτρα (η μήτρα αποτελείται από δύο κοιλότητες λόγω μη σωστής ανάπτυξής της).

Οι ανωμαλίες μήτρας τις περισσότερες φορές διορθώνονται εύκολα με υστεροσκοπική χειρουργική.

Οι ανωμαλίες της μήτρας μπορεί να επηρεάζουν τη γονιμότητα της γυναίκας:

Όταν η μήτρα έχει τέτοιου είδους ανωμαλίες, τότε δυσκολεύεται να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη (π.χ. λόγω ανεπαρκούς αιμάτωσης ή μικρού μεγέθους) και για αυτό το λόγο παρατηρούνται πιο συχνές αποβολές ή πρόωρος τοκετός.

Διερεύνηση της κοιλότητας της μήτρας

Η διερεύνηση της κοιλότητας της μήτρας γίνεται με τις εξής εξετάσεις:

κολπικό υπερηχογράφημα,

σαλπιγγογραφία: ελέγχεται όχι μόνο η διαβατότητα των σαλπίγγων, αλλά και το μέγεθος και το σχήμα της

κοιλότητας της μήτρας,

διαγνωστική υστεροσκόπηση: πρόκειται για μια επεμβατική εξέταση που γίνεται χωρίς να χρειάζεται η ασθενής να παραμείνει στο νοσοκομείο. Με τη βοήθεια μιας μικρο-κάμερας, ο γιατρός ελέγχει το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας και ταυτόχρονα με τη διάγνωση (διαγνωστική υστεροσκόπηση) μπορεί να κάνει και θεραπεία του προβλήματος, αν αυτό χρειάζεται (επεμβατική υστεροσκόπηση π.χ. για διόρθωση διαφράγματος). Η υστεροσκόπηση γίνεται υπό ήπια αναισθησία (‘μέθη’) προκειμένου η ασθενής να κοιμηθεί και μη νιώσει πόνο.

Η διόρθωση των ανωμαλιών της μήτρας έχει θεαματικά αποτελέσματα ως προς την επίτευξη εγκυμοσύνης, είτε με φυσιολογική σύλληψη είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση. Για να μείνει μια γυναίκα έγκυος, χρειάζεται ένα καλό έμβρυο να εμφυτευτεί σε μια υγιή και χωρίς προβλήματα μήτρα. Με τη διόρθωση των ανωμαλιών της μήτρας, εξασφαλίζουμε δεκτικό ενδομήτριο έτσι ώστε να γίνει η εμφύτευση του εμβρύου. Εξασφαλίζουμε επίσης το καλό μέγεθος της μήτρας έτσι ώστε η εγκυμοσύνη να εξελιχθεί φυσιολογικά και να μην προκληθεί πρόωρος τοκετός λόγω μικρού μεγέθους μήτρας.

Το τίμημα της γονιμότητας: Επιστήμονες προειδοποιούν!

Γοινιμότητα αναβολικά επιστήμονες

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα εξελικτικό παράδοξο, καθώς οι άνδρες βλάπτουν την γονιμότητά στην προσπάθειά τους να φανούν πιο ελκυστικοί στις γυναίκες.

Λαμβάνοντας στεροειδή για μια καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά και φάρμακα κατά της τριχόπτωσης, μπορούν να παίξουν καθοριστικο ρόλο στην αδυναμία του σπέρματος. Μακροπρόθεσμα, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα ζευγάρια που προσπαθούν να γονιμοποιήσουν.

«Παρατηρώ τους άνδρες που έρχονται για να τεστάρουν την γονιμότητά τους. Είναι όλο και περισσότερο ογκώδεις», εξηγεί στο BBC ο καθηγητής,Τζέιμς Μόσμαν στο Πανεπιστήμιο Μπράουν των ΗΠΑ, κατηγορώντας τα αναβολικά για αυτό.

«Προσπαθούν να φαίνονται πραγματικά μεγάλοι, να μοιάζουν με τα πρότυπα ανδρών που έχουν στο μυαλό τους», εξηγεί. «Ωστόσο, μετατρέπουν τους εαυτούς τους σε ανίκανους να γονιμοποιήσουν».

Τα αναβολικά στεροειδή επηρεάζουν την τεστοστερόνη στους οργανισμούς των ανδρών και βελτιώνουν την απόδοσή τους για την αύξηση της μυϊκής ανάπτυξης.

«Δεν είναι ειρωνικό το γεγονός ότι οι άνδρες πηγαίνουν στο γυμναστήριο για να φαίνονται ιδανικοί, ώστε να προσελκύουν γυναίκες, αλλά να μην μπορούν να κάνουν παιδιά;», διερωτάται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, Άλαν Πέισι.

Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχει ένα παρόμοιο θέμα εμφανίζεται στους άντρες που χρησιμοποιούν φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη της ανδρικής φαλάκρας.

Το φάρμακο finasteride αλλάζει τον τρόπο μεταβολισμού της τεστοστερόνης στο σώμα και μπορεί να περιορίσει την απώλεια μαλλιών, αλλά οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν στυτική δυσλειτουργία και χτύπημα στη γονιμότητα.

Ο καθηγητής Pacey δήλωσε στο BBC: «Θα έλεγα ότι περισσότεροι χρήστες αναβολικών στεροειδών είναι πιθανόν να μείνουν στείροι από ό, τι φανταζόμαστε- το 90% πιθανότατα.

Ο Δρ Μόσμαν πιστεύει ότι «η τάση να φαίνονται ελκυστικοί οι άνδρες στις γυναίκες θυσιάζοντας τη γονιμότητά τους είναι μοναδικό στη φύση».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share