Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Επίθεση με τσεκούρι: Ένοχος ο δράστης - Πολύ «βαριά» η ποινή του

Απίστευτα όσα είπε στην κατάθεσή του - «Και ο Χίτλερ είναι καλύτερος από τους εφοριακούς»

11 Ιουνίου 2021 18:29
Επίθεση με τσεκούρι: Ένοχος ο δράστης - Πολύ «βαριά» η ποινή του
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ένοχος από το δικαστήριο της Φλώρινας κρίθηκε ο 46χρονος δράστης της επίθεσης με τσεκούρι στην Κοζάνη, με τον ίδιο πάντως να δείχνει αμετανόητος μετά τη σοκαριστική πράξη που τέλεσε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanilife.gr, ο 46χρονος δράστης της επίθεσης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για τις πράξεις του, με τον έναν εκ των εφοριακών να φεύγει από τη ζωή.

Η πρόταση της Εισαγγελέως ήταν η ισόβια ποινή φυλάκισης για την κατηγορία της τετελεσμένης δολοφονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, 15 χρόνια φυλάκισης για τις περιπτώσεις απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και δύο χρόνια για οπλοκατοχή.

Τελικά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον κάθειρξη 26 ετών.

Σοκάρει η απολογία του

Απίστευτα ήταν τα όσα ακούστηκαν στην απολογία του 46χρονου δράστη ο οποίος, μάλιστα δεν δίστασε να πει ότι ο Χίτλερ ήταν καλύτερος από τους εφοριακούς, ενώ ανέφερε ότι τα περιστατικά αστυνομικής βίας ήταν αυτά που τον οδήγησαν να προβεί στην επίθεση. Δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν σκότωσε αστυνομικό γιατί είναι αναλώσιμοι.

Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία της απολογίας, όπως μετέδωσε το Kozanilife.gr, επικράτησε μεγάλη ένταση, με τον ίδιο να προσπαθεί να σηκωθεί και να επιτεθεί ενάντια σε αστυνομικό, λέγοντας: «Τόσα χρόνια καλά είναι που τα παίρνετε;».

Κατά την απολογία του, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχω δεχθεί κακοποίηση σε αστυνομικά τμήματα. Η αντιμετώπιση που είχα εγώ όταν το ανέφερα στον ανακριτή και στον εισαγγελέα ήταν να σφυρίζουν αδιάφορα. Το σύστημα τα καλύπτει όλα αυτά. Οι μπάτσοι πουλάνε προστασία και παίρνουν μίζα. Υπάρχει μια εκστρατεία βίας ενάντια στην εργατική τάξη. Με ξυλοφορτωσαν στο αστυνομικό τμήμα και με τρέχαμε δύο η ώρα σε ψυχίατρο. Είναι ένα σύστημα κακοποίησης οι φυλακές κράτησης, είναι για ζώα. Το κάνουν επίτηδες για να σπασουν τον τσαμπουκα των κρατουμένων, δεν ξέρεις αν είναι μέρα ή νύχτα».

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε περιστατικά αστυνομικής βίας που έχουν γίνει ανά την Ελλάδα, λέγοντας πως αυτά συντέλεσαν στο να κάνει ο ίδιος το έγκλημα.

Στη συνέχεια ο δράστης περιέγραψε τα όσα έκανε στο κτίριο της Εφορίας. «Αυτή την κυρία που χτύπησα και πάλεψε μαζί μου την κοίταξα στα μάτια και είδα ότι σκεφτόταν εκείνη τη στιγμή κάτι άλλο, όχι τον εαυτό της. Για αυτό την αφησα, επειδή ήταν διαφορετική και δε σκεφτόταν τον εαυτό της. Όταν με συνέλαβαν οι Αστυνομικοί, δεν με πειράξανε αυτή τη φορά. Δεν είδα καμία έκπληξη στους περαστικούς. Αν ήταν κλειστή η εφορία θα πήγαινα στην περιφέρεια ή στα δικαστήρια».

Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στους λόγους που χτύπησε στην Εφορία: «Είναι οι οικονομικοί δολοφόνοι ή αλλιώς οικονομική αστυνομία. Δεν τους ενδιαφέρει αν έχεις να ζήσεις, αν έχεις να φας. Πρέπει να πληρώσεις τον φόρο και ας μην έχεις να φας. Σου παίρνουν την μπουκιά από το στόμα. Ακόμα και ο Χίτλερ ήταν καλύτερος από τους εφοριακούς. Μας πατάνε και μας πίνουν το αίμα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν καταστρέψει ζωές, γιατί να μην καταστραφεί και μια δικιά τους. Η επίθεση ήταν ενάντια στο Ελληνικό κράτος. Ξέρω πάρα πολλούς που δεν μπορούν να κάνουν οικογένεια εξαιτίας της τρομοκρατίας του Ελληνικού κράτους. Δεν σκότωσα αστυνομικούς γιατί είναι αναλώσιμοι. Δεν θα μπορούσε να σπάσει έτσι το σύστημα».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η δικαστική έδρα δεν απηύθυνε καμία ερώτηση στον κατηγορούμενο. Χαρακτηριστική ήταν η φράση της προέδρου: «Με αυτά που άκουσα αγαπώ περισσότερο το Ελληνικό κράτος».

Ανατριχιάζουν οι καταθέσεις εφοριακών και μαρτύρων

Νωρίτερα, κατέθεσαν αυτόπτες μάρτυρες και θύματα της επίθεσης. Την ανάσα έκοψε μία εφοριακός που από την επίθεση έχασε το μάτι της, η οποία με δάκρυα στα μάτια είπε: «Γλιστρούσαν τα χέρια μου από το αίμα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου τη μυρωδιά του αίματος». «Είμαι σήμερα εδώ γιατί έβαλα τα δυνατά μου… Έσφιξα τα δόντια μου και είδα το βίντεο, ήθελα να δω πού με πρόλαβε» ανέφερε συγκλονισμένη.

Μεταφέροντας στους δικαστές τη φρίκη που βίωσε, η δεύτερη εφοριακός κατέθεσε: «Έτρεχε το αίμα. Δεν φεύγει ποτέ η μυρωδιά. Σκέφτηκα όμως τα παιδιά μου και τη λαβή. Πάλεψα πολύ μαζί του». Συμπλήρωσε δε ότι ο μεγαλύτερός της φόβος είναι να μην τον ξαναδεί. «Φοβάμαι ακόμα. Γυρίζω στον δρόμο να δω αν είναι κανένας πίσω μου» σημείωσε.

«Εκτιμώ ότι ήρθε με τσεκούρι για να χτυπήσει όσους περισσότερους μπορεί» επισήμανε από την πλευρά του ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Κοζάνης που κατάφερε με τη συνδρομή συναδέλφων του να αφοπλίσει τον δράστη. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που τον συνέλαβαν κατέθεσαν πως την ώρα που τον κατέβαζαν από την Εφορία εκείνος φώναξε «ένας εφοριακός λιγότερος, έρχεται και η σειρά σας», ενώ συμπλήρωσαν πως ο ίδιος δράστης μία τριετία νωρίτερα είχε σπάσει μηχάνημα αυτόματης ανάληψης στην Κοζάνη.

Κατόπιν πολύωρης ακροαματικής διαδικασίας, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share