Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Χαμός στη Βουλή: «έκλεισαν» το στόμα του Τσίπρα – «Πάγωσαν» μέχρι και τα μικρόφωνα

Τρελό «άκυρο» στον αρχηγό της αξωματικής αντιπολίτευσης

11 Ιουνίου 2021 13:18
Χαμός στη Βουλή: «έκλεισαν» το στόμα του Τσίπρα – «Πάγωσαν» μέχρι και τα μικρόφωνα

Ένταση προκλήθηκε πριν από λίγη ώρα στη Βουλή, ανάμεσα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρας, και τον πρόεδρο του Σώματος, Κωνσταντίνο Τασούλα, στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Αφορμή που άναψαν τα αίματα, κάτι που δε συμβαίνει φυσικά για πρώτη φορά στα έδρανα της Βουλής, ήταν η απαίτηση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης να μιλήσει κατά τη διαδικασία των επικαίρων ερωτήσεων.

Ο πρόεδρος, ζήτησε και πήρε από το βήμα το λόγο εξηγώντας ότι ο κ. Τσίπρας δεν δύναται να λάβει το λόγο καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, έκλεισε τα μικρόφωνα και διέκοψε τη συνεδρίαση με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να φωνάζει από τα έδρανα: «Θα λογοδοτήσετε γι’ αυτό που κάνατε σήμερα».

«Δεν θα μετατρέψουμε τη Βουλή σε σκηνικό πολιτικού ακτιβισμού»

« Το δικαίωμα των αρχηγών να μιλούν στη Βουλή είναι άπλετο. Άκουσα το αίτημά σας, μας απασχόλησε το θέμα αυτό στη Διάσκεψη, δεν είναι δυνατόν να καθιερωθεί μια νέα πρακτική μονόλογου που πολιτικός αρχηγός να κρίνει ότι μπορεί στην διαδικασία των επικαίρων να λαμβάνει το λόγο επειδή δεν έχει μπει στην ημερήσια διάταξη απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτηση! Αυτή η διαδικασία πρόεδρε δεν προβλέπεται! Οι αρχηγοί έχουν άπλετο δικαίωμα λόγου σε νομοθετική εργασία, επερωτήσεις, εξεταστικές, μομφή παντού! Η μόνη περίπτωση που δεν επιτρέπεται είναι στις επίκαιρες ερωτήσεις που περιορίζονται ρητά στον ερωτώντα και τον υπουργό που απαντάει! Επιχειρείτε να καθιερώσετε πρακτική που δεν προβλέπεται! Ή θα το συμπεριλάβουμε στον κανονισμό ή δεν θα συνεχίσουμε την πρακτική!», είπε αρχικά ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε:

Κωνσντανίνος Τασούλας βουλή

«Δεν μπορεί το πράγμα αυτό να γενικευτεί! Και σήμερα ζητάτε να καθιερώσετε νέο τρόπο παρέμβασης στο κοινοβούλιο! Είμαι ανοιχτός σε πρόταση αλλαγής του κανονισμού αλλά δεν μπορεί να αλλάζει η Βουλή κανονισμό με βάση πρωτοβουλίες που δεν προβλέπονται! Φανταστείτε να γενικευτεί θα έχουμε μια ακτιβιστική διαδικασία που θα μετατραπεί η Βουλή σε ένα είδος σκηνικού!».

Τσίπρας: «Αυτός που παραβιάζει τον κανονισμό είναι ο πρωθυπουργός»

«Γνωρίζετε καλά ότι αυτός που παραβιάζει το κανονισμό δεν είμαι εγώ αλλά ο πρωθυπουργός που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη κοινοβουλευτική διαδικασία. Αφήστε τα σκονάκια δεν χρειάζονται ξέρει ο πρόεδρος», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «πριν επιχειρήσετε να φιμώσετε όπως η παράταξή σας τα ΜΜΕ δεν θα καταφέρετε να φιμώσετε τη φωνή μας στο ναό της δημοκρατίας. Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων ως πρόεδρος βουλής και όχι ως πρόεδρος που δέχεται σκονάκια από συνεργάτες του πρωθυπουργού. Διότι έχετε και σεις ευθύνη ως πρόεδρος της Βουλής να φιμώσετε τη δυνατότητα να ακουστεί ο λόγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σας ζητώ το λόγο για 15 λεπτά».

Σε αυτά απάντησε εκ νέου ο Κώστας Τασούλας: «Αυτό θα κάνω και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση! Επειδή ακριβώς με νοιάζει η βουλή να σταθεί στο ύψος της περισσότερο από τον εαυτό μου δεν θέλω να μετατρέψουμε όσο είμαι πρόεδρος, τη Βουλή σε αχρείαστο σκηνικό πολιτικού η κομματικού ακτιβισμού! Το άρθρο που αναφερθήκατε αφορά στο νομοθετικό έργο! επαναλαμβάνετε κάτι που σας απαντήθηκε και τη προηγούμενη φορά! Ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει ήδη σε 7 ερωτήσεις και έχει προκαλέσει 5 συζητήσεις με δική του πρωτοβουλία και δεν έχει ολοκληρωθεί το ήμισυ της παρούσης βουλής όταν στη προηγούμενη σε 160 απαντήθηκαν 8. Επειδή δεν θέλω να μετατραπεί σε σκηνικό πολιτικού ακτιβισμού η Βουλή, η ολομέλεια δεν μπορεί να μετατραπεί σε συνεδρίαση καμιάς ΚΟ διακόπτω τη συνεδρίαση που ολοκληρώνεται και περιμένω πρότασή σας για τροποποίηση του κανονισμού!», είπε ο πρόεδρος κλείνοντας τη διαδικασία.

Κάπου εκεί πάντως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν μαζευτεί στην αίθουσα άρχισαν να φωνάζουν με τον ίδιο τον κ. Τσίπρα να παραμένει όρθιος και να απευθύνεται στον κ. Τασούλα, προειδοποιώντας τον πως «θα λογοδοτήσετε γι’ αυτό που κάνατε σήμερα», με το μυαλό όλων να βρίσκεται ήδη στο ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας με αφορμή και το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται την επόμενη βδομάδα στην Ολομέλεια.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share