Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Διασωληνώθηκε 22χρονος στο «Σωτηρία» - Μη εμβολιασμένοι οι περισσότερες εισαγωγές

«Είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε όλοι, χωρίς να φοβόμαστε»

11 Ιουνίου 2021 11:00
Διασωληνώθηκε 22χρονος στο «Σωτηρία» - Μη εμβολιασμένοι οι περισσότερες εισαγωγές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

«Είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε όλοι, χωρίς να φοβόμαστε», τόνισε η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

Όπως είπε, σχολιάζοντας την είδηση του θανάτου από κορωνοϊό ενός γιατρού στην Κύπρο, ο οποίος ήταν σκληρός πολέμιος του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού, ανέφερε ότι θα πρέπει να πειστούν όλοι ότι τα σκευάσματα είναι ασφαλή και πρέπει να εμβολιαστούν.

«Χθες στο «Σωτηρία» διασωληνώσαμε έναν 22χρονο. Ο ιός μπορεί να απειλήσει την ζωή οποιουδήποτε συνανθρώπου μας, που δεν είναι απαραίτητο να έχει κάποια ηλικία ή κάποια προβλήματα», σημείωσε με νόημα, ενώ συμπλήρωσε ότι «οι εισαγωγές που έχουμε στο νοσοκομείο και στην ΜΕΘ το τελευταίο διάστημα είναι κυρίως μη εμβολιασμένοι έναντι του κορωνοϊού».

Πρέπει να λύσουμε τις όποιες απορίες

Όπως τόνισε η κ. Γκάγκα, «πρέπει να πείσουμε σε έναν ανοιχτό διάλογο για να λύσουμε όποιες απορίες. Παλαιότερα τα τηλεφωνήματα και τα ερωτήματα που δεχόμαστε στα social media ήταν για τα συμπτώματα του κορωνοϊού και τα κρούσματα, ενώ τώρα μας ρωτούν κυρίως για τα εμβόλια και την ασφάλεια τους».

Η ίδια σχολίασε δηκτικά τον τρόπο σκέψης ορισμένων συμπολιτών μας, λέγοντας ότι κάποιος της είπε «από την ένεση θα μου βάλουν ένα microchip σε μέγεθος ρυζιού. Kαι του λέω «μα, πως θα περάσει από την ένεση σε μέγεθος ρυζιού;».

Ερωτηθείσα για τις παρενέργειες που εμφανίζονται σε ορισμένους και όχι σε όλους, αν και έχουν κάνει το ίδιο εμβόλιο, η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι «είναι διαφορετική η ανοσολογική αντίδραση του κάθε ανθρώπου. Είναι σημαντικό να κάνουμε τις δόσεις του εμβολίου και 15 ημέρες μετά είμαστε καλυμμένοι. Το εμβόλιο λειτουργεί».

Διασωληνώθηκε 22χρονος στο «Σωτηρία» - Μη εμβολιασμένοι οι περισσότερες εισαγωγέ

Πάνω από 70.000 ραντεβού για τους 25-29

Ανάρπαστα έγιναν τα εμβόλια στους 25-29 ετών, καθώς χτες αρκετοί νέοι μπήκαν για να κλείσουν ραντεβού.

Ειδικότερα από χθες το πρωί η ηλικιακή ομάδα των 25-29 μπορεί να κλείσει ραντεβού με όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson, πλην AstraZeneca), ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια και για τους 18-24, με αποτέλεσμα να επισπευστεί το χτίσιμο του τείχους ανοσίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αριθμός των ραντεβού των 25-29 όπως έγινε χθες γνωστό προσέγγισε τα 70.984 ως το απόγευμα, εκ των οποίων:

  • 50.188 αφορούν στο εμβόλιο της Pfizer,
  • 10.724 σε εκείνο της Moderna και
  • 10.072 στο μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson&Johnson.

Εμβολιασμός: Πάνω από 70.000 ραντεβού για τους 25-29

Ανοίγουν πάνω από 400.000 νέα ραντεβού εμβολιασμού

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, συνολικά ανοίγουν 420.000 νέα ραντεβού από τα οποία:

Τέλος Ιουνίου ξεκινάει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, στο τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών, ο οποίος θα γίνει με τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών και θα χρησιμοποιηθεί γι' αυτόν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson.

Στο τραπέζι τα προνόμια των εμβολιασμένων

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως τα προνόμια των εμβολιασμένων είναι προ των πυλών. Πρόκειται για «διευκολύνσεις» που θα μπορούν να έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Αν και πριν από λίγες ημέρες, οι συζητήσεις και οι πληροφορίες γύρω από αυτό το ζήτημα έβγαιναν με το… σταγονόμετρο από κυβερνητικά χείλη, το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι φωνές που θέτουν το ζήτημα επισήμως προαναγγέλλοντας επί της ουσίας ένα είδος «επιβράβευσης» για όσους εμβολιάστηκαν, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο να χτιστεί γρηγορότερα το τείχος ανοσίας και να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη της πανδημίας η οποία έχει προκαλέσει μόνο στην Ελλάδα πάνω από 12.000 θανάτους.

Εμβολιασμός: Πάνω από 70.000 ραντεβού για τους 25-29 - Ποια εμβόλια προτίμησαν

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και επιστήμονες που ασχολούνται καθημερινά με την εξέλιξη της πανδημίας, έχουν αρχίσει να φέρνουν στο προσκήνιο τα προνόμια που θα μπορούσαν να ισχύσουν το επόμενο διάστημα.

Ακόμη άλλωστε υπάρχει μία μερίδα πολίτων που αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την ανάγκη του εμβολιασμού. Ίσως, πιστεύουν κάποιοι, ότι τα λεγόμενα προνόμια προς τους εμβολιασμένους να λειτουργήσουν ως δέλεαρ για όσους ακόμη το… σκέφτονται.

Τα προνόμια σε εστιατόρια, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και σε άλλους χώρους, όπως σε κινηματογράφους και καφετέριες, θα είναι μόνο ένα σκέλος του… «πακέτου προνομίων» για τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με αυτό το πακέτο, η είσοδος θα είναι ελεύθερη στους παραπάνω χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί και θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ.

Όλα όσα εξετάζονται

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα συζητήσει με κάθε λεπτομέρεια το επόμενο διάστημα πως θα μπορέσει να παράσχει διευκολύνσεις στους πλήρως εμβολιασμένους.

Τα σενάρια που υπάρχουν είναι αρκετά, ξεκινούν από τα self test και φτάνουν μέχρι την ελεύθερη είσοδο σε διάφορους χώρους.

Μάλιστα, κάποιοι έχουν φέρει στο τραπέζι και την πρόταση οι πλήρως εμβολιασμένοι να μπορούν να κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους χωρίς τη χρήση μάσκας. Η πρόταση αυτή πάντως εάν υιοθετηθεί θα αφορά το επόμενο διάστημα και μόνο όταν θα έχει χτιστεί ένα ικανό ποσοστό ανοσίας της αγέλης και ταυτόχρονα έχουν πέσει οι δείκτες της πανδημίας, όπως ο καθημερινός αριθμός των κρουσμάτων και ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Πάντως, μόνο και μόνο που έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση περί προνομίων, λειτουργεί θετικά στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες που σπεύδουν να εμβολιαστούν.

Όσο αφορά στα σενάρια που θα αφορούν όσους έχουν δεχθεί και τα δύο «τσιμπήματα» ή έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσιακό εμβόλιο, στα οποία προφανώς και προστεθούν και άλλα το επόμενο διάστημα είναι τα εξής:

  • Να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων στην εστίαση και στους κλειστούς χώρους
  • Να μην υπάρχει υποχρέωση για αυτοδιαγνωστικό τεστ κάθε εβδομάδα
  • Να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.
  • Να μπορούν εισέρχονται χωρίς τεστ σε διάφορους χώρους, όπως γήπεδα ή πολιτιστικές εκδηλώσεις

Έρχεται ο εμβολιασμός ανηλίκων άνω των 12

Σύντομα φαίνεται πως θα έρθει στον κόσμο ο εμβολιασμός των ανηλίκων άνω των 12 ετών έναντι του κορωνοϊού, με το κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ να δίνει την έγκρισή του και να ζητά μαζικούς εμβολιασμούς.

Τα παιδιά, αν και έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα νόσησης από τον COVID-19, από τους ενήλικες, μπορούν να προσβληθούν από τον κορωνοϊό, καθώς και να τον μεταδώσουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του οργανισμού, βασική προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο μαζικός εμβολιασμός αφού επιτρέπει στους πλήρως εμβολιασμένους σταδιακά να επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους με ασφάλεια. Οι μαζικοί εμβολιασμοί έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλια για τον ιό SARS-CoV-2 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Μάλιστα, η παρακολούθηση και καταγραφή της ασφάλειάς τους είναι η πιο ενδελεχής στην ιστορία των ΗΠΑ, τη στιγμή που στην Ελλάδα οι νέοι σπεύδουν για τον εμβολιασμό τους.

Τα παιδιά άνω των 12 ετών πρέπει να λάβουν δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer ενώ μπορούν με ασφάλεια να λάβουν και τα άλλα προγραμματισμένα εμβόλιά τους χωρίς το κενό 14 ημερών μεταξύ των διαφορετικών εμβολίων να είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Ο παιδίατρος πρέπει να ενημερωθεί από τους γονείς για το ιατρικό ιστορικό των παιδιών αλλά και τυχόν αλλεργίες. Μετά το εμβόλιο το παιδί πρέπει να παραμείνει καθιστό για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητη η αναμονή (διάρκειας 15 – 30 λεπτών) υπό ιατρική παρακολούθηση, για την σπάνια περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες από τον εμβολιασμό είναι, και στα παιδιά, οι ίδιες που ισχύουν και για τους ενήλικες: πόνος τοπικά, ερυθρότητα και οίδημα, ενώ στις νεαρές ηλικίες παρατηρούνται κάπως συχνότερα και κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, πυρετός ή ναυτία- συμπτώματα που, αφενός μεν δεν είναι καθόλου ανησυχητικά, αφετέρου αποδράμουν λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό.

Πόσο ασφαλές είναι για τις εγκύους το εμβόλιο;

Η COVID-19 είναι δυνητικά επικίνδυνη για όλους, αλλά μελέτες δείχνουν ότι οι έγκυες που αναπτύσσουν συμπτωματική νόσο COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

Οι έγκυες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν, να εισαχθούν στη ΜΕΘ και είναι πιθανότερο να μπουν σε αναπνευστήρα σε σχέση με τις μη εγκυμονούσες.

Οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών λόγω των μεταβολών στο αναπνευστικό και ανοσοποιητικό τους σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους αυτούς τους αυξημένους κινδύνους, πολλές γυναίκες που εγκυμονούν αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να λάβουν το εμβόλιο για την COVID-19 όταν θα είναι διαθέσιμο και για αυτές.

Παραδοσιακά οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας καθυστερούν να χορηγήσουν εμβόλια για τις εγκύους και τις θηλάζουσες γυναίκες. Αυτό οφείλεται στον πιθανό κίνδυνο και στις αυστηρές προφυλάξεις ασφαλείας που απαιτούνται για την αξιολόγηση του εμβολίου σε αυτές τις ομάδες. Συχνά οι δοκιμές στις οποίες συμμετέχει ο πληθυσμός των εγκύων δεν αρχίζουν παρά μόνο αφότου εγκριθεί το εμβόλιο για χρήση στον γενικό πληθυσμό.

Αν και οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες δε συμπεριλήφθηκαν στις αρχικές δοκιμές εμβολίων κατά της COVID-19, τα υπάρχοντα δεδομένα είναι καθησυχαστικά όσον αφορά στην ασφάλειά τους. Από το Φεβρουάριο του 2021, έχει ξεκινήσει η 2η φάση κλινικών δοκιμών σε εγκύους, συνεπώς σύντομα θα έχουμε περισσότερα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου σε εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες.

Επειδή τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν περιέχουν τον ζωντανό ιό (αντ’ αυτού πρόκειται για εμβόλιο mRNA), δε θεωρείται ότι προκαλούν αυξημένο κίνδυνο στειρότητας, αποβολής κατά το πρώτο ή δεύτερο τρίμηνο, ακόμη και θνησιγένειας ή συγγενών ανωμαλιών. Επιπλέον, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο αποτελεί κίνδυνο για το μωρό που θηλάζει. Τα εμβόλια δεν εισέρχονται στο DNA μας ούτε αλλάζουν τη γενετική μας σύσταση.

Δεδομένου του αυξημένου κινδύνου που συνδέεται με την COVID-19 και την εγκυμοσύνη, δε θα πρέπει οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες που επιθυμούν να εμβολιαστούν να στερηθούν αυτή τη δυνατότητα όταν το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε αυτές.

Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους για τη λήψη του εμβολίου κατά της COVID-19. Μπορείτε να συζητήσετε την εξάπλωση του ιού στην κοινότητά σας, την πιθανή αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τυχόν κινδύνους, ειδικά εάν σε μία γυναίκα συντρέχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές από την COVID-19.

Στα εμβόλια θα πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση και γυναίκες ή ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν. Η δεύτερη δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνεται τη σωστή στιγμή και στις γυναίκες που συλλαμβάνουν στο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης συνεχίζει. Τα δεδομένα από τις δοκιμές εμβολίων δείχνουν ότι οι παρενέργειες είναι πιο συνηθισμένες μετά τη δεύτερη δόση. Οι έγκυες θα πρέπει να λαμβάνουν ακεταμινοφαίνη για τυχόν πυρετό ή πόνο στο σημείο έγχυσης και να παραμένουν ενυδατωμένες.

Δεν είναι κακό να αρνηθείτε το εμβόλιο κατά της COVID-19 εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε και δεν αισθάνεστε άνετα να εμβολιαστείτε ακόμα.

Γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο κατά της COVID-19 έχει πολλά δυνητικά οφέλη για τις εγκύους, αλλά εγείρει και ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη και στο μέλλον αναμένεται να δημοσιευθούν περισσότερα αποτελέσματα για τον εμβολιασμό, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βάσει των οποίων θα μπορέσετε ενδεχομένως να λάβετε αυτήν την απόφαση.

Ο εμβολιασμός είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση και η διαθεσιμότητα διαφέρει ανάλογα με τη χώρα. Το εμβόλιο ενδέχεται να μην είναι καν διαθέσιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας ή μπορεί απλώς να επιλέξετε να εμβολιαστείτε μετά τον τοκετό.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει απαντήσεις εάν τυχόν έχετε πρόσθετες ερωτήσεις και πιθανότατα θα σας εξηγήσει για άλλη μια φορά με ποιους άλλους τρόπους μπορείτε να προστατευθείτε εσείς και το μωρό σας, όπως για παράδειγμα με τη χρήση μάσκας, το συχνό πλύσιμο των χεριών, τη χρήση απολυμαντικού και την κοινωνική και φυσική απόσταση.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share