Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Σήμερα στις 7 μμ οι ανακοινώσεις για την επόμενη ομάδα μέτρων που θα αρθούν

Έκτακτες ανακοινώσεις το απόγευμα για μουσική και απαγόρευση κυκλοφορίας

9 Ιουνίου 2021 13:12
Κορωνοϊός: Σήμερα στις 7 μμ  οι ανακοινώσεις για την επόμενη ομάδα μέτρων που θα αρθούν

Μία ώρα μετά από την προγραμματισμένη θα πραγματοποιηθεί η σημερινή (9/6) ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών.

Συγκεκριμένα, στις 7 το απόγευμα θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για την επόμενη ομάδα μέτρων που θα αρθούν.

Αυτές θα αφορούν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση κυκλοφορίας, την μουσική στην εστίαση και τον αριθμό καλεσμένων σε γάμους και βαφτίσεις.

Νέο ωράριο για μπαρ, καφετέριες και εστίαση

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα συνεδρίασε εκτάκτως η επιτροπής των λοιμωξιολόγων προκειμένου να τεθεί το χρονοδιάγραμμα για μια σειρά ζητημάτων, όπως είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας, η μουσική στην εστίαση αλλά και το πλαίσιο στο οποίο θα γίνονται οι δεξιώσεις των γάμων και των βαπτίσεων.

Σταδιακά φαίνεται ότι οδηγούμαστε και στην οριστική άρση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, η οποία θα συμπέσει χρονικά με το καθολικό άνοιγμα των ραντεβού για εμβολιασμό και για την ηλικιακή ομάδα των 18-24 ετών.

Άρση μέτρων: Το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μουσική στα μαγαζιά - Τι θα ισχύει με το νέο ωράριο

Σήμερα, Παρασκευή 28/5, θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των λοιμωξιολόγων για τα κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και η μουσική στην εστίαση, ένα μέτρο που η κυβέρνηση αναμένει το πράσινο φως από την επιτροπή.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως ισχύει σήμερα από τις 00:30 – 05:00 θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιουνίου, και έπειτα θα συζητηθεί ξανά.

Όσον φορά τη μουσική στην εστίαση, είναι πιθανό άμεσα να επιτραπεί τα καταστήματα να παίζουν μουσική. Πάντως, το διήμερο 28 και 29 Μαΐου τα μαγαζιά εστίασης, σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, αποφάσισαν να ανοίξουν τα ηχεία και να παίξουν δυνατά μουσική.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη Bild, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

«Θα μπορούμε να χαλαρώσουμε περαιτέρω τα μέτρα καθώς η κατάσταση θα βελτιώνεται. Και η κατάσταση θα βελτιωθεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Επομένως, θα υπάρχει μουσική όταν θα έρθουν οι τουρίστες. Όχι από αυτό το Σαββατοκύριακο. Ακόμα αναμένουμε από τους εμπειρογνώμονες να μας πουν πότε θα πρέπει να συμβεί αυτό. Υπάρχει ένας απλός λόγος. Όταν ακούγεται μουσική, ο κόσμος μιλάει πιο δυνατά. Θα έχουμε και πάλι μουσική το καλοκαίρι και αναμένω επίσης πως το ωράριο κυκλοφορίας θα επεκταθεί. Επομένως, θα έλεγα ότι κατά 90% θα είναι ένα κανονικό καλοκαίρι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ένα ακόμη ζήτημα που θα τεθεί στη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων είναι να αυξηθεί ο αριθμός των καλεσμένων στους γάμους και τα βαφτίσια, κάτι που έχει ζητήσει ήδη και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης. «Sτα catering και στις δεξιώσεις θέλουμε να δουλεύουν οι άνθρωποι με τους όρους της εστίασης. Αν υπάρχουν μεγάλοι χώροι, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει περιορισμός στα άτομα», είχε αναφέρει ο ίδιος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Οι φόβοι των ειδικών για την άρση των μέτρων

Πάντως τα επιδημιολογικά δεδομένα αν και δείχνουν σαφώς μια καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, δεν καθησυχάζουν τους ειδικούς οι οποίοι εκφράζουν ανοικτά τον φόβο τους για 4ο κύμα της πανδημίας το Φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα, η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων αυτή την περίοδο, οφείλεται στον καιρό, στο προσεκτικό άνοιγμα δραστηριοτήτων που γίνεται παράλληλα με τη συνέχιση της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας.

Ωστόσο οι επιστήμονες εστιάζουν στα νησιά με το φόβο μην αυξηθεί το ιικό φορτίο και υποχρεωθούν σε αυστηρά μέτρα όπως τοπικά lockdownεν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι μεταλλάξεις μπορεί να μην καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια και ένα πιθανό σενάριο σε μια τέτοια περίπτωση είναι ένα 4ο κύμα από το Φθινόπωρο, Μάλιστα στην περίπτωση που οι δείκτες δείξουν ότι οδηγούμαστε σε ένα νέο κύμα της πανδημίας, τότε δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown από Σεπτέμβρη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share