Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Γεωργιάδης: «Όποιος δε θέλει να εμβολιαστεί, πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της απόφασής του»

Την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης

9 Ιουνίου 2021 12:36
Γεωργιάδης: «Όποιος δε θέλει να εμβολιαστεί, πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της απόφασής του»

Στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ομάδες πληθυσμού πλην των υγειονομικών, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην ΕΡΤ, την Τετάρτη (9/6).

«Χθες ήρθε στο γραφείο μου ένας μεγάλος ξενοδόχος και μου έθεσε το ζήτημα ότι ένα μικρό κομμάτι του προσωπικού δεν θέλει να εμβολιαστεί. Καταλήξαμε ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τους εργαζομένους ότι για την ασφάλεια της επιχείρησης θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της αποφάσής του.

Δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει το, δήθεν δικαίωμά του, να μην εμβολιαστεί. Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση».

Τα προνόμια των εμβολιασμένων στην Ελλάδα - Free σε εστιατόρια και μπαρ - Η χώρα που έχει εφαρμόσει τους μαζικούς εμβολιασμούς

«Παράθυρο» για covid free εστιατόρια και χώρους διασκέδασης από το φθινόπωρο άφησε ανοιχτό χθες, Τρίτη (08/07) στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, oρατό φαίνεται πως είναι το ενδεχόμενο -από το φθινόπωρο και μετά- αν κάποιος είναι ανεμβολίαστος και επιχειρήσει να μπει παράδειγμα σε ένα εστιατόριο να μην καταφέρετε να γευματίσει αλλά να φάει… πόρτα. Βέβαια, στη σχετική του αναφορά ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στους ίδιους τους επιχειρηματίες, οι οποίοι -όπως είπε- θα έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν αυτή την επιλογή.

Κουβέρ… μόνο για εμβολιασμένους

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, κάποια εστιατόρια δεν αποκλείεται να επιτρέψουν την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους τους μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους. «Και βέβαια ουδείς -να δώσω ένα ενδεικτικό μόνο παράδειγμα- το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως οι επιχειρηματίες θα έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν ποιους θα βάλουν και ποιους όχι στο μαγαζί τους, κάτι που δεν αφορά μόνο την εστίαση.

«Θα είναι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα που θα διαδεχθεί τις σημερινές εκκλήσεις. Αναφέρομαι ειδικά σε αυτή τη συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει για τις διευκολύνσεις», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, η συζήτηση περί προνομίων σε εμβολιασμένους έχει μέχρι στιγμής «αγγίξει» συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και γήπεδα, ενώ θα δοθεί και το πράσινο φως σε επιχειρήσεις να μπορούν «παροπλίζουν» για όσο διάστημα χρειαστεί όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.

Όπως προβλέπει το σχέδιο που βρίσκεται στα «σκαριά», η είσοδος φαίνεται πως θα είναι ελεύθερη στους παραπάνω χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί και θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ.

«Ναι» στα Covid free μαγαζιά από τους ιδιοκτήτες

Θετικά βλέπουν οι επιχειρηματίες, ειδικά της εστίασης, τη δυνατότητα να εξυπηρετούν μόνο τους πελάτες που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ελπίζοντας πως έτσι θα αποφύγουν ένα ενδεχόμενο νέο κλείσιμο σε περίπτωση νέου κύματος της πανδημίας μετά το καλοκαίρι.

Παράλληλα, σημειώνουν πως θα υποχρεώσουν και το προσωπικό των καταστημάτων τους να εμβολιαστεί, όπως αναφέρει το MEGA.

Η Κίνα εμβολιάζει 20 εκατ. πολίτες τη μέρα

Σε ταχείς, πολύ ταχείς ρυθμούς για τα δυτικά δεδομένα προχωρεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κίνας. Η χώρα έχει φτάσει πια να εμβολιάζει περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους της τη μέρα, κατά μέσο όρο. Το κινεζικό εμβολιαστικό πρόγραμμα ξεκίνησε με σχετικά αργό ρυθμό, στα μέσα Απριλίου έφθασε στα περίπου πέντε εκατομμύρια δόσεις τη μέρα και μετά «απογειώθηκε».

Έως τις 6 Ιουνίου η Κίνα είχε χορηγήσει 778 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στον πληθυσμό της του περίπου 1,4 δισεκατομμυρίου. Με αυτό τον ρυθμό θα μπορούσε να έχει εμβολιάσει πλήρως όλο τον πληθυσμό της σε περίπου τρεις μήνες. Θα όμως είναι δύσκολο να διατηρήσει το ίδιο ρυθμό, όπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ, καθώς μέχρι σήμερα οι περισσότεροι εμβολιασμοί έχουν γίνει στις μεγάλες κινεζικές πόλεις (π.χ. στο Πεκίνο το 87% των ενηλίκων έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση). Τα πράγματα αναμένεται να επιβραδυνθούν όταν η εμβολιαστική εκστρατεία πρέπει να καλύψει πλέον όλη την επαρχία και τα πολλά μικρά χωριά.

Τα προνόμια των εμβολιασμέων στην Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες ανά τον κόσμο έχουν εντυπωσιαστεί από αυτούς τους ρυθμούς, σύμφωνα με το «Nature», οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα οι ημερήσιοι εμβολιασμοί της Κίνας να αποτελούν σχεδόν το 60% όλων των δόσεων εμβολίων που χορηγούνται παγκοσμίως μέσα σε μια μέρα (περίπου 35 εκατομμύρια). Με εμβολιασμούς αυτής της κλίμακας, είναι σαν η Κίνα να εμβολιάζει μια ολόκληρη μεγάλη χώρα, π.χ. τη Βρετανία, μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Κίνα: «Ποτέ δεν έχει επιτευχθεί κάτι παρόμοιο σε κλίμακα παραγωγής»

«Ποτέ δεν έχει επιτευχθεί κάτι παρόμοιο σε κλίμακα παραγωγής. Οι παραγωγικές προσπάθειες που απαιτούνται στην Κίνα για να επιτευχθεί αυτός ο υψηλός ρυθμός παραγωγής, είναι τρομακτικές», δήλωσε ο χημικός μηχανικός Ζόλταν Κις του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.

Η πλειονότητα των δόσεων της Κίνας προέρχεται από δύο εμβόλια της, που έχουν πλέον εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για επείγουσα χρήση διεθνώς: το CoronaVac (παρασκευάζεται από την εταιρεία Sinovac με έδρα το Πεκίνο) και το εμβόλιο της κρατικής εταιρείας Sinopharm (επίσης του Πεκίνου). Το πρώτο είχε εμφανίσει αποτελεσματικότητα 51% στις κλινικές δοκιμές του έναντι της συμπτωματικής Covid-19 και πολύ μεγαλύτερη προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου από κορονοϊό. Το δεύτερο εμφάνισε αποτελεσματικότητα 79% έναντι της Covid-19 με συμπτώματα και της πιθανότητας νοσηλείας.

Τα δύο εμβόλια βασίζονται σε αδρανοποιημένο ιό και δεν είναι mRNA, πράγμα που, σύμφωνα με τους δυτικούς επιστήμονες, σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο παραγωγής σε σχέση με τα πιο σύγχρονης τεχνολογίας εμβόλια, όπως αυτά των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Ποια χώρα έχει εμβολιάσει πάνω από 20 εκατομμύρια κόσμο;

Η Κίνα έχει ήδη τροφοδοτήσει με 350 εκατομμύρια δόσεις των δύο αυτών εμβολίων της περισσότερες από 75 χώρες. Η έγκριση από τον ΠΟΥ αναμένεται να καταστήσει ακόμη ευρύτερη τη διάθεση τους σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, η χώρα στοχεύει να παράγει συνολικά περίπου τρία δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid-19 μέσα στο 2021 και έως πέντε δισεκατομμύρια δόσεις ετησίως τα επόμενα χρόνια. Τέτοιοι ρυθμοί παραγωγής απαιτούν μεγάλη διαθεσιμότητα και άψογο συντονισμό πολλών παραγόντων στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής, από τις πρώτες ύλες έως τα φιαλίδια των εμβολίων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share