Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Πανελλαδική απεργία την Πέμπτη: Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Πού θα γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

9 Ιουνίου 2021 10:07
Πανελλαδική απεργία την Πέμπτη: Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας «κατεβάζουν ρολά» στις 10 Ιουνίου, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την οποία εξήγγειλαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Στην απεργία καλούνται να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο, ενώ μέχρι στιγμής, συμμετοχή έχουν ανακοινώσει τα σωματεία εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες και τα πλοία, αλλά και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας.

Ιδιαίτερα για τα Μέσα Μεταφοράς, «χειρόφρενο» θα τραβήξουν Mετρό, ΗΣΑΠ και τραμ, ενώ τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια.

Πανελλαδική απεργία την Πέμπτη: Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Απεργία στα ΜΜΜ

Με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου συμμετέχουν τα σωματεία εργαζομένων στις σταθερές συγκοινωνίες – ΣΤΑ.ΣΥ (μετρό – τραμ – σιδηρόδρομος), στην απεργιακή κινητοποίηση των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – ΠΑΜΕ, Ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρεται, οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ απεργούν και διαδηλώνουν ενάντια:

  • Στην κατάργηση του 8ώρου,
  • Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας,
  • Στην κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας,
  • Στην αποδυνάμωση της απεργίας,
  • Στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων,
  • Στην κατάργηση του ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί να δώσει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, που όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης βρίσκονται στο στόχαστρο των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας», επισημαίνουν τα συνδικάτα.

Πανελλαδική απεργία την Πέμπτη: Ποιοι συμμετέχουν

Απεργία στα πλοία

Για την Πέμπτη 10 Ιουνίου μεταφέρεται η 24ωρη πανελλαδική απεργία τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων καθώς και οι προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, προκειμένου να συνδιοργανωθεί πανεργατική, πανελλαδική απεργία μαζί με τη ΓΣΕΕ.

Σημειώνεται πως τα σωματεία αντιδρούν στο εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να πράξουν και τα υπόλοιπα εννέα ναυτεργατικά σωματεία.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν:

«Συμμετέχουμε στην απόφαση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά για συλλαλητήριο την Πέμπτη 3 Ιούνη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή και πραγματοποιούμε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Πέμπτη 10 Ιούνη από 00:01 έως 24:00.

Καταγγέλλουμε τη προκλητική μέθοδο τρομοκράτησης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), να προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των ναυτεργατικών σωματείων που είχαν εξαγγείλει απεργία στις 3 Ιούνη. Αυτές τις προκλήσεις των εφοπλιστών οι ναυτεργάτες τις έχουν ακυρώσει με τον αγώνα τους στους καταπέλτες των πλοίων και με την αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το δικαίωμα για δουλειά με δικαιώματα, η τρομοκρατία δεν θα περάσει», αναφέρουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων και της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών.

Η απεργία θα ξεκινήσει από τις 00:01 έως τις 24:00 της 10ης Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των ναυτεργατικών σωματείων, στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά, στις 10:00.

Απεργία ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την Πέμπτη 10/06

ΕΣΗΕΑ: Συμμετοχή των δημοσιογράφων στην πανελλαδική απεργία

Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία εργαζομένων στις 10 Ιουνίου κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου ανακοίνωσε και η ΕΣΗΕΑ καλώντας όλους του δημοσιογράφους που είναι μέλη της να λάβουν μέρος.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας» και ότι με τις «προτεινόμενες ρυθμίσεις διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών, προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης και ανοίγει ο δρόμος για ετεροχρονισμένη καταβολή της αποζημίωσης έως και 4 μήνες μετά την απόλυση».

Σχετικά με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσω ατομικών συμβάσεων η ΕΣΗΕΑ υποστηρίζει ότι μέσω αυτής «ενισχύεται η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, επιχειρείται η κατάργηση του 8ωρου, ενώ στην ουσία επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό».

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι ρυθμίσεις της διαιτησίας είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας, όπως άλλωστε και η ειδική προστασία των απεργοσπαστών» .

Οι συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ

Η απεργιακή κινητοποίηση αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ΓΣΕΕτης 31ης Μαΐου 2021, όπου όπως επισημαίνεται εκφράστηκε η «διαμαρτυρία του κόσμου της εργασίας απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο».

Η ΓΣΕΕ έχει προγραμματίσει για την ίδια ημέρα και απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, οι συγκεντρώσεις θα γίνουν, στις 11 το πρωί, στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στη Θεσσαλονίκη έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και στο Ηράκλειο της Κρήτης επίσης στο Εργατικό Κέντρο.

Η ΑΔΕΔΥ για το εργασιακό νομοσχέδιο

Η ΑΔΕΔΥ, καλεί στην απεργία διαμαρτυρόμενη για «το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων. Τις επόμενες μέρες θα το καταθέσουν στη Βουλή για ψήφιση».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ: Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ άλλων:

Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του νομοσχεδίου, που καταργεί την εμβληματικότερη κατάκτηση των εργαζομένων, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ώρου στη χώρα μας. Οι επιπλέον 2 ώρες εργασίας, καθημερινά, είναι χωρίς αμοιβή και χωρίς προηγούμενη συλλογική σύμβαση. Θα «επιστραφούν» στον εργαζόμενο, όταν η επιχείρηση το αποφασίσει, με μειωμένο ωράριο ή ρεπό ή μέρες άδειας. Ο εργαζόμενος, δηλαδή, σε μία εποχή αυξημένης ανεργίας και εκβιαστικών διλημμάτων, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση εργασίας του, καλείται να… προτείνει ο ίδιος στον εργοδότη του την επιπλέον απασχόλησή του, χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή. Να συναινέσει, δηλαδή, «εθελοντικά» στην αποστέρηση και του ελάχιστου χρόνου που του έχει απομείνει για ξεκούραση, μόρφωση και οικογενειακές υποχρεώσεις. Να μεταβληθεί σε ζωντανό εξάρτημα της επιχείρησης.


Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία. Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, για την απεργία, προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων, στη ζύμωση και τελικά στη σύνθεση. Πρόκειται ουσιαστικά, για την κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα συνδικάτα. Ο φαρισαϊσμός και η υποκρισία τους δεν έχουν όρια, αφού από τη μια ζητούν το 50%+1 για την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων για απεργία κι από την άλλη νομιμοποιούν τα αποτελέσματα των ψευδοεκλογών στην εκπαίδευση, που είχαν συμμετοχή 5 - 8%!!!
Καταργούν τον εμβληματικότερο και φιλεργατικότερο νόμο στη χώρα μας για τα εργασιακά, τον Ν. 1264/82. Στο Δημόσιο, ουσιαστικά, απαγορεύουν την απεργία, αφού για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3%!!! Ταυτόχρονα, παραπέμπουν στον Ο.ΜΕ.Δ. τις απεργίες και μέχρι ο μεσολαβητής να αποφασίσει, η απεργία αναστέλλεται!!! Οι ρυθμίσεις αυτές, μαζί με την κατάργηση του άρθρου 15 για τις Επιτροπές Προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών και εργαζομένων από τις απολύσεις, απομειώνουν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε ένα ήδη απονευρωμένο συνταγματικό δικαίωμα, αυτό της απεργίας, όπου το 90% των απεργιών κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές, προστίθενται κι άλλα εμπόδια, που στόχο έχουν την περαιτέρω φαλκίδευσή του, αν όχι την κατάργησή του.

Καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις, μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών (αν και όταν αυτές πληρώνονται) και απελευθερώνουν τις απολύσεις εργαζομένων, αφού ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, αν δικαιωθεί στο δικαστήριο. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ωφελεί μόνο τους εργοδότες κι αποστερεί τη μόνη μέρα ξεκούρασης από τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, καμιά νομική υποχρέωση δεν έχουν οι εργοδότες για αύξηση των θέσεων εργασίας, οι οποίες θα μειωθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας των αυξημένων υπερωριών και του 10ώρου. Μια επιχείρηση με 100 εργαζόμενους και με 10ωρη εργασία την ημέρα (100 x 10 = 1.000 ώρες) έχει όφελος 25 ημερομίσθια, σε σχέση με την 8ωρη εργασία (100 x 8 = 800) 1.000 - 800 = 200, 200 : 8 = 25!!!

Διαλύουν ουσιαστικά το ΣΕΠΕ απομακρύνοντάς το από την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας με τη μετατροπή του σε «δήθεν» ανεξάρτητη αρχή, απεκδυόμενοι την πολιτική ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
Παράλληλα τη συμμετοχή στην απεργία έχουν ανακοινώσει:

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών
Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.)
Ομοσπονδία Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας
Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων & Ποτών
Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών
Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου & Βιομηχανίας Χάρτου
Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ).
Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος

Οι απεργιακές Συγκεντρώσεις

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα έχει προγραμματίσει η ΓΣΕΕ κατά την διάρκεια της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την Πέμπτη 10 Ιουνίου. Ειδικότερα η Συνομοσπονδία έχει προγραμματίσει για την ίδια ημέρα και απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης.

Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 11 το πρωί, στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος, στη Θεσσαλονίκη έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και στο Ηράκλειο της Κρήτης επίσης στο Εργατικό Κέντρο.

Με αποφάσεις Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, το απεργιακό μέτωπο ενισχύεται διαρκώς για τις 10 Ιούνη. Μέχρι στιγμής απεργιακές συγκεντρώσεις στις 10 Ιούνη έχουν ανακοινωθεί στις εξής πόλεις:

Αθήνα, 10 π.μ., Προπύλαια.
Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.
Πειραιάς, 10 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη.
Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., μπροστά από το δημαρχείο.
Αλιβέρι, 10 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου.
Αμφισσα, 11 π.μ., πλατεία Λαού.
Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου.
Αρτα, 10 π.μ., πλατεία Κιλκίς.
Βέροια, 11 π.μ., πλατεία Ωρολογίου.
Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου.
Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ.
Γρεβενά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Ελασσόνα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Ελευσίνα, 10 π.μ., πλατεία Ηρώων.
Ζάκυνθος, 10 π.μ., πρώην Νομαρχία.
Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου.
Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.
Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Ικαρία, 12 μ., πλατεία Αγίου Κηρύκου.
Καβάλα, 10.30 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη.
Καρδίτσα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.
Κάρυστος, 10.30 π.μ., πλατεία.
Καστοριά, 10.30 π.μ., έναντι παλιάς Νομαρχίας.
Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου.
Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.
Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.
Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.
Λευκάδα, 11 π.μ., στον Αγιο Μηνά.
Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς.
Νάξος, 11 π.μ., πλατεία Παλιού Δημαρχείου.
Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
Πολύγυρος, 10.30 π.μ., Ηρώον.
Πρέβεζα, 10.30 π.μ., παλιό ΚΤΕΛ.
Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο.
Ρέθυμνο, 10 π.μ., Δημαρχείο.
Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
Σέρρες, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.
Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.
Φλώρινα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Χαλκίδα, 10 π.μ., πλατεία Αγοράς.
Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Η απόλυτη ξεφτίλα στο λιμάνι του Πειραιά: Κόσμος περιμένει να επιβιβαστεί στα πλοία αλλά οι ναυτεργάτες απεργούν!

Εικόνες αγανάκτησης και ντροπής από το λιμάνι του Πειραιά με εκατοντάδες ταξιδιώτες να περιμένουν να επιβιβαστούν σε πλοίο που οι ναυτεργάτες απεργούν...

Ταλαιπωρία επικρατεί αυτή τη στιγμή για όσους θέλουν να ταξιδέψουν με πλοία, καθώς η Πανελλήνια ένωση ναυτικών εμπορικού ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) ανακοίνωσε από χθες Τετάρτη (2/6/2021), ότι σήμερα θα προχωρήσει σε 24ωρη απεργία.

Τα υπόλοιπα 12 ναυτεργατικά σωματεία θα προχωρήσουν σε απεργία για το νομοσχέδιο που αφορά στα εργασιακά, στις 10 Ιουνίου.

Οι συνδικαλιστές, που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από τα πλοία που είναι να αναχωρήσουν σε λίγη ώρα και δεν επιτρέπουν να γίνει καμία επιβίβαση επιβάτη.

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ μίλησε για την απεργία.

ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ: «Νεκρώνουν» τα πάντα με γενική απεργία - Δείτε την ημερομηνία

Σε παράλυση αναμένεται να βρεθεί σύντομα η χώρα, αφού τα πάντα αναμένεται να «νεκρώσουν» με νέα γενική απεργία από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ.

Συγκεκριμένα, οι προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραία για τις 3 Ιούνη, μετατίθενται για τις 10 προκειμένου να συνδιοργανωθεί πανεργατική, πανελλαδική απεργία μαζί με τη ΓΣΕΕ. Στις 10 Ιούνη συμμετέχει στην απεργία για την απόσυρση του νομοσχεδίου του Χατζηδάκη ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας όλης της χώρας.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 19ης Μαΐου για κοινή ημερομηνία Γενικής Απεργίας, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισε να μεταθέσει την ημερομηνία της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τις 10 Ιουνίου, μετά τη σημερινή απόφαση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που, επίσης, αποφάσισαν 24ωρη απεργία για τις 10 Ιουνίου.

Κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, αποφασίστηκε επίσης να διοργανωθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

«Η Συνομοσπονδία εξ αρχής έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, ένα νομοσχέδιο με νομοθετήματα, τα οποία εάν εφαρμοστούν, θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία, αλλά και στην κοινωνία», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Και τονίζει πως «θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της, ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τα βάρη των μνημονίων σηκώνουν στην πλάτη τους τώρα και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας».

Οι αλλαγές στις κινητοποιήσεις και οι ποινές

Η κυβέρνηση, παράλληλα, «βάζει χέρι» στο δικαίωμα των εργαζομένων για διαμαρτυρία. Όποια θα κρίνεται παράνομη θα απαγορεύεται και οι υποκινητές θα δέχονται βαριές ποινές.

Θα υπάρξει και μια σχετική ρύθμιση για τις απεργίες, ώστε όταν κάποια από αυτές κηρύσσεται από το δικαστήριο ως καταχρηστική, να μην εξαγγέλλεται από άλλο σωματείο και να παρακάμπτεται έτσι η απόφαση της Δικαιοσύνης, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις οι οποίες κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές και με το ισχύον καθεστώς μπορούσαν να επαναπροκηρυχθούν από άλλο σωματείο, δευτεροβάθμιο πρόκειται να αλλάξει με νομοθετική ρύθμιση, επισήμανε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα είπε πως θα υπάρξει και μια σχετική ρύθμιση για τις απεργίες, ώστε όταν κάποια από αυτές κηρύσσεται από το δικαστήριο ως καταχρηστική, να μην εξαγγέλλεται από άλλο σωματείο και να παρακάμπτεται έτσι η απόφαση της Δικαιοσύνης. Σεβόμαστε τους συνδικαλιστές, είπε ο κ. Χατζηδάκης, αλλά και αυτοί θα πρέπει να σέβονται τους πολίτες.

Με αφορμή τη χθεσινή απεργία στο Μετρό, υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόβλεψη στο νέο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά ότι στις απεργίες που θα γίνονται σε τομείς κοινής ωφέλειας, όπως το Μετρό, τα απορρίμματα, η ΔΕΗ κ.α., θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας σε ποσοστό 33% έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Σε ό, τι αφορά την ψηφιακή κάρτα που εισάγεται με το νέο νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι αυτό είναι ένα αίτημα που είχε διατυπώσει η ΓΣΕΕ και ήδη εφαρμόζεται σε διάφορους τομείς όπως οι τράπεζες για παράδειγμα. Αρχικά η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από μεγάλες επιχειρήσεις και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους, ώστε να κατοχυρωθεί το ωράριο τους.

Μιλώντας για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή των συντάξεων, ο κ. Χατζηδάκης παρατήρησε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα υπαρκτό και μεγάλο. Συμπλήρωσε δε ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την επίλυση του και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2021 οι συντάξεις που απονεμήθηκαν ήταν πολύ περισσότερες από το αντίστοιχο διάστημα τόσο του 2019 όσο και του 2020.

Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι σημαντικό μέτρο ανακούφισης για όσους περιμένουν την απονομή της σύνταξης τους είναι η θέσπιση της προκαταβολής που πλέον δίνεται, ενώ σύντομα και με τη συμμετοχή ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών οι καθυστερήσεις αυτές θα αποτελούν παρελθόν.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share