Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Συνεχίζονται οι ανάσες στο σύστημα υγείας - Τα προνόμια των εμβολιασμένων

Ο τρόπος να δώσει η κυβέρνηση... κίνητρο για τους εμβολιασμούς

8 Ιουνίου 2021 18:01
Κορωνοϊός: Συνεχίζονται οι ανάσες στο σύστημα υγείας - Τα προνόμια των εμβολιασμένων
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Συνεχίζονται οι ανάσες στο σύστημα υγείας έναντι του κορωνοϊού, με την κατάσταση στην χώρα μας να είναι ολοένα καλύτερη.

Σύμφωνα με την νέα ενημέρωση του ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα είναι 1.339 για το τελευταίο 24ωρο, με τους θανάτους να μετρώνται σε 30. Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν ακόμη περισσότερο στους 381.

Κορωνοϊός: Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 08 Ιουνίου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.339, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 411.534 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 40 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.665 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.331 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 381 (63.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 87.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.520 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 127 (ημερήσια μεταβολή -1.55%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 152 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τα προνόμια των εμβολιασμένων

Προνόμια σε εμβολιασμένους εξετάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο. Τα κίνητρα για εμβολιασμό θα μπουν σε εφαρμογή σε «δόσεις», ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα ανοίξουν τα ραντεβού των πολιτών για όλα τα εμβόλια, τη στιγμή που εξετάζεται και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Μια πρόγευση έδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος σημείωσε «χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι είναι εναλλακτικές προτάσεις, με βάση και την εμπειρία άλλων κρατών που έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός (π.χ. Ισραήλ, ΗΠΑ). Να σημειωθεί εδώ πως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, με τον «οδικό χάρτη» να ξεκαθαρίζει μέσα στον Ιούνιο. Στην πρώτη γραμμή της συζήτησης είναι η άρση της υποχρέωσης των εμβολιασμένων για self tests, μέτρο που μπορεί εύκολα να υλοποιηθεί (ακόμα και τον Ιούλιο). Από εκεί και πέρα επί τάπητος είναι η χορήγηση μεγαλύτερης ελευθερίας τόσο στη νυχτερινή διασκέδαση όσο και στα ταξίδια.

Για παράδειγμα συζητείται οι εμβολιασμένοι να έχουν πρόσβαση και σε κλειστούς χώρους (π.χ. σε επόμενο στάδιο όταν λειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι σε εστιατόρια και μπαρ) αλλά και να είναι ευκολότερες οι μετακινήσεις (για παράδειγμα χωρίς rapid test ή άλλες προϋποθέσεις). Σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσε να υιοθετηθεί το αμερικανικό μοντέλο για τη μη υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όσων είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σε αυτή τη φάση πάντως θεωρείται πρώιμη μια τέτοια συζήτηση, καθώς είναι δύσκολο να ελεγχθεί πόσοι από τους πολίτες που κυκλοφορούν χωρίς μάσκα έχουν κάνει το εμβόλιο.

Πάντως όπως αναφέρθηκε οι αποφάσεις για τα προνόμια θα ληφθούν, αφού πρώτα διασφαλιστεί πως όλα τα εμβόλια θα είναι προσβάσιμα στους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας. Στόχος είναι να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα, ώστε να μην υπάρχουν «παράθυρα» που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν οι αρνητές των εμβολίων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share