Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Καιρός σήμερα 8/6: Προειδοποίηση Αρναούτογλου, Καλλιάνου και Μαρουσάκη! Έρχονται καταιγίδες και χαλάζι - Πού θα «χτυπήσουν» και πότε θα εξασθενήσουν

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού και από την ΕΜΥ - Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο

8 Ιουνίου 2021 06:54
Καιρός σήμερα 8/6: Προειδοποίηση Αρναούτογλου, Καλλιάνου και Μαρουσάκη! Έρχονται καταιγίδες και χαλάζι - Πού θα «χτυπήσουν» και πότε θα εξασθενήσουν
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Καιρός σήμερα 8/6: Προειδοποίηση έχουμε για την εξέλιξη του καιρού από τους μετεωρολόγους Σάκη Αρναούτογλου, Γιάννη Καλλιάνο και Κλέαρχο Μαρουσάκη καθώς χτυπούν καμπανάκι για καταιγίδες και χαλάζι που θα «χτυπήσουν» συγκεκριμένες περιοχές αλλά διευκρινίζουν και το πότε θα εξασθενήσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, δείτε τι καιρό πρόβλέπουν τα μερομήνια για μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Σάκης Αρναούτογλου: Σε τροχιά έντονης αστάθειας με καταιγίδες και χαλάζι - Θα κρατήσει πολλές μέρες

Από σήμερα η χώρα μπαίνει σε μια τροχιά έντονης αστάθειας, η οποία φαίνεται ότι θα κρατήσει για πολλές ημέρες, προειδοποιεί ο Σάκης Αρναούτογλου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της δημόσιας τηλεόρασης, ο καιρός αναμένεται να είναι άστατος κατά τη διάρκεια της Τρίτης, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές -κυρίως στα ορεινά- θα βγάζει κάποιες μπόρες και καταιγίδες τα μεσημέρια και τα απογεύματα.

Από το πρωί στη Βόρεια Ελλάδα, τα σύννεφα κατά τόπους και κατά διαστήματα θα είναι αρκετά πυκνά. Δεν αποκλείεται και τις πρωινές ώρες να βγάζει εδώ κι εκεί κάποιες τοπικές μπόρες, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Στα ανατολικά και τα νότια νησιωτικά τμήματα, μπορεί νωρίς το πρωί και λίγο πριν το μεσημέρι να πυκνώσουν λίγο περισσότερο κάποια σύννεφα και να ψιχαλίσει για λίγο τοπικά.

Όμως, όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι (τις θερμές ώρες της ημέρας) και μέχρι τις απογευματινές και τις πρώτες βραδινές ώρες, ο καιρός θα καταστεί πολύ άστατος - πάλι στα κεντρικά και τα βόρεια.

Θα έχουμε μπόρες και καταιγίδες, κατά τόπους και κατά περιόδους με έντονο χαρακτήρα. Δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από έντονο άνεμο και από χαλάζι, ενώ πιο τοπικές θα είναι αυτές οι μπόρες και οι καταιγίδες στις πιο νότιες ηπειρωτικές περιοχές, είτε στη βόρεια-βορειοανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στη βόρεια-βορειοανατολική, ορεινή ημιορεινή, Πελοπόννησο.

Στην Αττική, από το μεσημέρι και μετά δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές μπόρες και καταιγίδες, κυρίως στα βορειότερα-ορεινότερα τμήματα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 16 μέχρι τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κεντρική Μακεδονία, δεν αποκλείεται να έχουμε από το πρωί κάποιες τοπικές μπόρες, αλλά, όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι και κυρίως προς το απόγευμα και τις πρώτες βραδινές ώρες, αναμένεται και πάλι γενικά πάρα πολύ άστατος καιρός, με μπόρες βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, ίσως συνοδευόμενες και από χαλάζι και από δυνατό άνεμο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 20 μέχρι τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη, ενώ ο καιρός θα ξεκινήσει αρκετά καλά, όσο θα περνά η ώρα θα εμφανίζονται όσο και περισσότερα και πυκνότερα σύννεφα, με τον καιρό να «φορτώνει» σιγά-σιγά και κατά τη διάρκεια των θερμών ορών να βγάζει μπόρες, καταιγίδες, χαλάζι και ισχυρό άνεμο σχεδόν σε όλη τη χώρα, εκτός από τις νότιες και ανατολικές νησιωτικές περιοχές.

Η μέρα θα έχει γενικά τροπικά χαρακτηριστικά, με ζέστη και υγρασία κατά τη διάρκεια της ημέρα και πιο ήπιο καιρό τη νύχτα.

Από τα μέσα την ημέρα και μετά, θα έχει μπόρες και καταιγίδες και την Πέμπτη. Η κατάσταση αυτή θα είναι επαναλαμβανόμενη και θα διαρκέσει πολλές ημέρες, ακόμη και μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Αυτήν τη φορά, οι μπόρες και οι καταιγίδες μπορεί να επηρεάσουν και τμήματα της Κρήτης και ορεινές περιοχές των νησιών τους Αιγαίου. Ίδια θα είναι η κατάσταση την Παρασκευή, αλλά και το Σαββατοκύριακο. Ο καιρός θα είναι άστατος. Κυρίως κατά τη διάρκεια του μεσημεριού και το απόγευμα, θα βγάζει μπόρες και καταιγίδες.

Επιδείνωση του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες - Η πρόγνωση του Γ. Καλλιάνου

Από τη βόρεια Πελοπόννησο και βορειότερα, στη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες αύριο Τρίτη (8/6).

Στις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας αναμένονται σαφώς καλύτερες καιρικές συνθήκες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση περίπου 4 βαθμών Κελσίου.

Στην Αττική, στα δυτικά και βόρεια ίσως έχουμε τοπικές μπόρες, με τη θερμοκρασία από 22-30 βαθμούς Κελσίου, νοτιάδες ως και 4 μποφόρ στις γύρω θαλάσσιες περιοχές.

Στη Θεσσαλονίκη, άστατος ο καιρός, με βροχές, μπόρες και τοπικές καταιγίδες, η θερμοκρασία από 17 – 29 βαθμούς κελσίου. Ίδιο το σκηνικό του καιρού και την Τετάρτη με πιο έντονα φαινόμενα σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Έρχονται καταιγίδες και χαλάζι - Πότε θα εξασθενήσουν τα φαινόμενα

Χαλάει απότομα ο καιρός τις επόμενες ώρες, ενώ καταιγίδες και χαλάζι αναμένεται να σημειωθούν σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN TV, Κλέαρχο Μαρουσάκη, τα φαινόμενα οφείλονται στην «ψυχρή λίμνη» που κάνει την εμφάνισή της στην Ελλάδα.

Όπως φαίνεται στον πρώτο χάρτη του Κλέαρχου Μαρουσάκη, ατμοσφαιρικό βουνό αναμένεται να υψωθεί στη δυτική και κεντρική Ευρώπη οδηγώντας τον ψυχρό ατμοσφαιρικό αέρα από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη να κινηθεί προς τη χώρα μας. Έτσι λοιπόν προς τα μέσα της εβδομάδας αυτή η ροή ψυχρού αέρα θα σχηματίσει μια ψυχρή λίμνη πάνω από τη χώρα μας.

Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι για αρκετές ημέρες η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα εγκλωβίσει αυτόν τον ψυχρό αέρα στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από τη χώρα μας και σε συνδυασμό με την έντονη θερμοκρασιακή διαφορά κάτω χαμηλά με τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα προκαλέσουν έντονη αστάθεια και άρα ισχυρές καταιγίδες με χαλάζι και ισχυρούς κεραυνούς.

Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα

Στον δεύτερο χάρτη με τις μπλε αποχρώσεις φαίνεται η μετατόπιση των βροχών και καταιγίδων από την Ιταλία και τα βορειοδυτικά Βαλκάνια προς τη χώρα μας ενώ στον τρίτο χάρτη φαίνεται η εξέλιξη των φαινομένων μέρα με τη μέρα. Όσο πιο σκούρα τα χρώματα τόσο πιο έντονα τα φαινόμενα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φαινόμενα αυτά εξελίσσονται πάνω από ηπειρωτικές εκτάσεις κατά την διάρκεια της ημέρας και κυρίως μεσημέρι και απόγευμα όπου κορυφώνεται και η θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολίας ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί μετατοπίζονται προς θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και αυτό οφείλεται στο ότι την ημέρα η ξηρά είναι πιο ζεστή ενώ το βράδυ η θάλασσα έχει μεγαλύτερη θερμότητα και αυτό οφείλεται στην διαφορετική θερμοχωρητικότητα που εμφανίζουν ξηρά και θάλασσα όπου η θάλασσα θερμαίνεται με πιο αργό ρυθμό έναντι της ξηράς και βέβαια αντίστοιχα χάνει πιο αργά την θερμότητα που έχει αποκτήσει.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Τρίτη 8 Ιουνίου

ΑΤΤΙΚΗ

 • Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι, κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
 • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
 • Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα από το μεσημέρι ισχυρές.
 • Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
 • Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

 • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα είναι καταά τόπους ισχυρές.
 • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από τις βραδινές ώρες βόρειοι με την ίδια ένταση.
 • Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

 • Καιρός: Στη δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου γενικά αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο και τοπικούς όμβρους στη δυτική Στερεά, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
 • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από τις μεσημβρινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
 • Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

 • Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες και από το μεσημέρι στη Θεσσαλία ισχυρές βροχές και καταιγίδες και στα υπόλοιπα τοπικοί όμβροι.
 • Ανεμοι: Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
 • Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

 • Καιρός: Γενικά αίθριος.
 • Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ.
 • Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

 • Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος.Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βορειότερα τμήματα, όπου πιθανώςνα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
 • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα τοπικά έως 6 μποφόρ.
 • Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share