Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Γεωργιάδης: «Θέσπιση προνομίων για τους εμβολιασμένους όταν υπάρξει επαρκής ποσότητα εμβολίων»

Οι επίσημες ανακοινώσεις εφόσον βρεθούν τα χρήματα και υπάρξει συμφωνία με την Κομισιόν

7 Ιουνίου 2021 12:50
Γεωργιάδης: «Θέσπιση προνομίων για τους εμβολιασμένους όταν υπάρξει επαρκής ποσότητα εμβολίων»

Τη θέσπιση προνομίων για τους εμβολιασμένους προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3» το πρωί της Δευτέρας (7/6) είπε χαρακτηριστικά ότι: «Θα μπορέσουμε να θεσπίσουμε προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες, όταν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε επαρκή ποσότητα προσφερόμενων εμβολίων που θα μπορούν να καλύψουν όλο τον πληθυσμό και θα είναι βέβαιο ότι αυτός που δεν εμβολιάζεται είναι γιατί δεν ήθελε όχι γιατί δε βρίσκει ραντεβού».

Προνόμια για τους εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού

Ο ίδιος επισήμανε ότι θα έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες και ότι η συζήτηση για προνόμια σε εμβολιασμένους πολίτες είναι παγκόσμια και ήδη σε ορισμένες χώρες εφαρμόζεται το συγκεκριμένο σύστημα.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (398 συνολικά) είναι όλοι ανεμβολίαστοι.

Αναφερόμενος στα επόμενα ανοίγματα δραστηριοτήτων, σημείωσε ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα φροντιστήρια, προαναγγέλλοντας παράλληλα επίδομα ειδικού σκοπού για τις σχολές χορού που θα παραμείνουν κλειστές έως τις 15 Ιουνίου.

Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως βλέπει θετικά το αίτημα των εμπόρων να δοθεί ενίσχυση και στο λιανεμπόριο, όπως δόθηκε στην εστίαση και τον τουρισμό, επισημαίνοντας ωστόσο ότι για να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, πρέπει να έχουν βρεθεί τα χρήματα και να έχει υπάρξει η συμφωνία με την Κομισιόν.

Παρακολουθείστε τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης στον ΣΚΑΪ:

Γιατί επιμένουν οι κυβερνήσεις για προνόμια σε εμβολιασμένους; Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός; Οι αποφάσεις που θα φέρουν αντιδράσεις

Έχει «φουντώσει» τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα η συζήτηση για προνόμια σε εμβολιασμένους, με την κυβέρνηση ήδη να διαρρέει ποια θα είναι αυτά, αλλά και το πότε θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Χθες το πρωί οι ειδικοί της κυβέρνησης εμφανίστηκαν στο ΣΚΑΪ για να ζητήσουν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ενώ μία μέρα νωρίτερα ο Γκίκας Μαγιορκίνης είχε υποστηρίξει πως αν δεν αυξηθούν ραγδαία οι εμβολιασμοί, τότε θα έχουμε 4ο κύμα.

Τη συνέχεια την έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έβαλε και χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Γιατί όμως η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και άλλες παγκοσμίως, «κόπτεται» για τους εμβολιασμούς; Ο λόγος είναι το 4ο κύμα;

Την απάντηση την έδωσε ο καθηγητής Γ.Ιωαννίδης, ο οποίος μίλησε για επιχειρηματικά συμφέροντα μέσα στην πανδημία. Μάλιστα στη συνέντευξη του υποστήριξε πως οι «κολοσσοί» έγιναν ακόμα πιο πλούσιοι εν μέσω πανδημίας. Οι εταιρείες που αύξησαν τα έσοδα τους... οι τεχνολογικές και οι φαρμακευτικές.

Δείτε τον πίνακα του καθηγητή Ιωαννίδη:

Τα έσοδα των εταιρειών από τους εμβολιασμούς από τον κορωνοϊό

Τα έσοδα των φαρμακευτικών μόνο από τα εμβόλια

Πόσα χρήματα θα εισρεύσουν στα ταμεία των φαρμακευτικών εταιρειών από την πώληση εμβολίων κατά του κορονοϊού το 2021; Απάντηση στο ερώτημα δίνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Airfinity, η οποία παρουσίασε εκτιμήσεις για την κερδοφορία εννέα φαρμακευτικών εταιρειών για το 2021, μεταξύ των οποίων οι αμερικανικές Pfizer και Moderna και οι κινεζικές Sinovac Biotech και Sinopharm Group.

Τα έσοδα από τα εμβόλια των φαρμακευτικών εταιρειών, μόνο για το 2021, στην περίπτωση που οι εταιρείες κινηθούν εντός του χρονοδιαγράμματος για την παράδοση των συμφωνημένων ποσοτήτων, θα κυμανθούν από 130 έως 200 δισ. δολάρια, εκ των οποίων, περίπου 50 δισ. θα επιμεριστούν μόνο στις δύο κινεζικές φαρμακευτικές.

Η εταιρεία ερευνών εξετάζει το σύνολο των εσόδων που θα φέρει το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 σε εννέα εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι αμερικανικές Pfizer και Moderna και οι κινεζικές SinovacBiotech και Sinopharm Group.

Περισσότερες πληροφορίες για τον παραγόμενο αριθμός εμβολίων, τις εταιρείες, τον όγκο παραγωγής και τις διμερείς συμφωνίες προμήθειας, αποτυπώνονται στην ειδική πλατφόρμα της unicef.

Η Κίνα οδηγεί το στόλο των εμβολιασμών στον πλανήτη, αφενός γιατί εξάγει τις περισσότερες δόσεις από όλες όσες εξάγονται από τις υπόλοιπες χώρες μαζί και αφετέρου γιατί η Ινδία έχει αποσυρθεί από το κάδρο, λόγω της ορμητικής διασποράς του ιού που καλείται να αντιμετωπίσει.

  • Η κινέζικη Sinovac θα αντλήσει κεφάλαια ύψους 25 δισ. δολάρια από τα εμβόλια
  • Η Sinopharm έως και 23 δισ.
  • Η AstraZeneca χρεώνει από 3,50 έως 5,25 δολάρια τη δόση, αν και στο παρελθόν έχει δηλώσει πως η συγκεκριμένη τιμολόγηση δεν συνιστά κέρδος
  • Η Pfizer αναμένεται να παραδώσει 1,6 δισ. δόσεις εμβολίου και έσοδα έως 26 δισ. δολάρια, αντί προηγούμενης πρόβλεψης για 15 δισ.
  • Η Moderna χρεώνει από 18 έως 32 δολάρια και αναμένει πωλήσεις έως 32 δισ. δολάρια.

Κορωνοϊός: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός;

Εξελίξεις, που σίγουρα θα προκαλέσουν αντιδράσεις, έρχονται σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, καθώς δεν πρέπει να αποκλειστεί ακόμη και αυτός να γίνει για ορισμένες περιπτώσεις υποχρεωτικός.

Για την σημασία των εμβολίων καθώς και το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού μίλησαν μεταξύ άλλων ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στην συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος τονίζοντας πως είναι αναμφισβήτητο ότι είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός, αν και υπάρχουν αντιδράσεις ακόμη και στους υγειονομικούς.

Ο ίδιος επεσήμανε πως με το εμβολιασμό έχουμε πολλά πλεονεκτήματα όπως την προστασία της υγείας μας και την εύρυθμη λειτουργία ενός νοσοκομείου.

Για το γεγονός ότι πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί δυσκολεύονται να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα ανέφερε πως ο επόμενος στόχος είναι να δίνεται η δυνατότητα μαζικού εμβολιασμού και να γίνεται εύκολα στην γειτονιά μας πχ γιατρό μας, φαρμακείο.

Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας για το πώς μπορουν να πεισθούν όσοι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο πρότεινε να γίνουν δύο πράγματα: Να δοθούν κίνητρα σε αυτούς που εμβολιάζονται τώρα που τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες όπως διαφημιστές κλπ για να πειστεί αυτό το κομμάτι της κοινωνίας.

«Το εμβόλιο αυτή την στιγμή είναι το κυριότερο όπλο για να ελέγξουμε την πανδημία» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καπραβέλος.

Όπως ανέφερε αν θέλουμε να ξεμπερδεύουμε με τον ιό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το «όπλο» και υπογράμμισε πως ο μη εμβολιασμένος διευκολύνει την διασπορά – ανάπτυξη των μεταλλάξεων και υπάρχει κίνδυνος να τιναχθούν όλα στον αέρα. «Το εμβόλιο δεν σε προφυλάσσει μόνο αλλά σπάει και την αλυσίδα της διασποράς», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε πως ίσως χρειαστεί να έχουμε και μια δόση «αναμνηστική» τον Σεπτέμβριο αλλά ο εμβολιασμένος είναι προστατευμένος.
«Οι πάνω από 60 ετών θα είναι πιο ευάλωτοι σε ένα πιθανό τέταρτο κύμα και μάλιστα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί» ανέφερε μεταξύ άλλων τονίζοντας πως ο κίνδυνος είναι μεγάλος. «Το 4ο κύμα θα μας απασχολήσει με αυτή την κατηγορία ασθενών. Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εκτιμά πως για να μπει ένα τέλος με την πανδημία απαιτείται ένας καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους ανθρώπους ακόμα και στα παιδιά.

Παράλληλα, σημείωσε πως από την στιγμή που το νοσοκομείο μετατρέπεται για μία νόσο αποδιοργανώνεται με αποτέλεσμα την ακύρωση χειρουργείων και άλλων.

Self test: Τι ισχύει έως το τέλος του μήνα για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Τρία δωρεάν self test για τον κορωνοϊό μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία από σήμερα, Δευτέρα 7 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Self test για εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας, από σήμερα Δευτέρα 7/6/2021 και καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας από 7/6/2021 έως 13/6/2021, οι εργαζόμενοι/ες του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία τρία δωρεάν self test, ένα για την εβδομάδα 7-14 Ιουνίου, ένα για την εβδομάδα 15-22 Ιουνίου και ένα για την εβδομάδα 23-30 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι το self test διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του/ης εργαζόμενου/ης στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Σε κάθε περίπτωση, όταν μεσολαβούν διαστήματα όπου ο/η εργαζόμενος/η απασχολείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή τελεί σε νόμιμη άδεια κα, ο επόμενος υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος τοποθετείται χρονικά έως και 24 ώρες πριν την ανάληψη της επόμενης υπηρεσίας του/ης με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική του/ης σύμβαση τόπο εργασίας.

Κατ’ εξαίρεση για την εβδομάδα από 7/6/2021 έως 13/6/2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας του self test έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/ης με φυσική παρουσία. Οι εργαζόμενοι/ες μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test οποιαδήποτε ημέρα έως και 13/6/2021.

Από 14/6/2021 έως 30/6/2021 ισχύει η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/ης με φυσική παρουσία.

Self test για εργαζομένους στο Δημόσιο

Σε συνέχεια της εφαρμογής του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό στο σύνολο των υπαλλήλων του Δημοσίου, επισημαίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών ότι από σήμερα Δευτέρα 7 Ιουνίου έως την Παρασκευή 12 Ιουνίου θα είναι σε θέση να προμηθευτούν τρία νέα self test.

Οι συγκεκριμένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αφορούν στις εβδομάδες 7-12 Ιουνίου, 14-21 Ιουνίου και 21-27 Ιουνίου.

Επισημαίνεται ότι βρίσκεται σε ισχύ, για τους υπαλλήλους εκείνους που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους και δεν τηλεργάζονται, η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία και οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης μέχρι το τέλος της κάθε εβδομάδας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share