Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ποια άρση μέτρων; Προαναγγελία Παγώνη για νέο lockdown! Οι φόβοι των ειδικών

Προειδοποίηση για τέταρτο κύμα κορωνοϊού

7 Ιουνίου 2021 08:55
Ποια άρση μέτρων; Προαναγγελία Παγώνη για νέο lockdown! Οι φόβοι των ειδικών
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ποια άρση μέτρων; Είχαμε προαναγγελία Παγώνη για νέο lockdown! Συγκεκριμένα, θα πάμε σε 4ο κύμα και σε νέα καραντίνα αν δεν εμβολιαστούν οι ηλικίες άνω των 60 ανέφερε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Όπως ανέφερε αυτή την στιγμή το ποσοστό της ανοσίας είναι περίπου στο 22% και ο στόχος είναι το 50% τέλος Ιουνίου και 75% τέλος Αυγούστου - 80% αρχές Σεπτεμβρίου, γι αυτό πρέπει να τρέξουν οι εμβολιασμοί. Τόνισε δε πως ειδικότερα πρέπει να τρέξουν οι ομάδες 60+ να εμβολιαστούν.

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί το χειμώνα δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά υπογράμμισε μεταξύ άλλων. Παράλληλα, μιλώντας για τις απίστευτες εικόνες συνωστισμού στα κορωνοπάρτι που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες δήλωσε πως υπάρχει φόβος για 4ο κύμα αν συνεχιστούν αυτά τα πάρτι και το καλοκαίρι. «Ένας μεταδίδει το κορονοιό σε 100 άτομα στα κορωνοπάρτι» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε την ευθύνη που έχουν οι αρχές για την αποτροπή τους»

Η ίδια υπογράμμισε πως πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν προσέξουμε και δεν εμβολιαστούμε δεν πρόκειται να βγούμε από την πανδημία.

Οι φόβοι των ειδικών για την άρση των μέτρων

Πάντως τα επιδημιολογικά δεδομένα αν και δείχνουν σαφώς μια καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, δεν καθησυχάζουν τους ειδικούς οι οποίοι εκφράζουν ανοικτά τον φόβο τους για 4ο κύμα της πανδημίας το Φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα, η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων αυτή την περίοδο, οφείλεται στον καιρό, στο προσεκτικό άνοιγμα δραστηριοτήτων που γίνεται παράλληλα με τη συνέχιση της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας.

Ωστόσο οι επιστήμονες εστιάζουν στα νησιά με το φόβο μην αυξηθεί το ιικό φορτίο και υποχρεωθούν σε αυστηρά μέτρα όπως τοπικά lockdownεν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι μεταλλάξεις μπορεί να μην καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια και ένα πιθανό σενάριο σε μια τέτοια περίπτωση είναι ένα 4ο κύμα από το Φθινόπωρο, Μάλιστα στην περίπτωση που οι δείκτες δείξουν ότι οδηγούμαστε σε ένα νέο κύμα της πανδημίας, τότε δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown από Σεπτέμβρη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share